سالمونلا یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی است که ممکن است شما هم دچارش شده باشید. این بیماری سبب علائمی مثل اسهال، تب و درد معده میشود و ممکن است چند روزی شما را درگیر خودش کند. البته سالمونلا فقط از طریق غذا منتقل نمیشود و حیوانات هم در انتشار این بیماری نقش دارند. میدانید چطور میتوان سالمونلا را تشخیص داد یا از ابتلا به این بیماری فراگیر جلوگیری کرد؟ برای آشنایی بیشتر با این بیماری تا انتهای مقاله همراهمان باشید.
سالمونلا نوعی عفونت ناشی از باکتری سالمونلا است. برای جداکردن این عفونت از سایر بیماریهای ناشی از باکتری سالمونلا مثل تب تیفوئید، به آن سالمونلوز هم گفته میشود.
زمانی که به این بیماری مبتلا میشوید، یعنی بدن شما آنقدر باکتری دارد که از اسید معده و سیستم ایمنی فرار میکنند و موجب بیماری شما میشوند. باکتری سالمونلا به سلولهای پوشش روده حمله و آنها را تخریب میکند. درنتیجه جذب آب توسط بدن سخت میشود و انقباضات معده رخ میدهند. آب بدن نیز بهصورت اسهال دفع میشود.
هرکسی ممکن است به سالمونلا مبتلا شود، اما با توجه به سن، شرایط زندگی، بیماریها و شرایط پزشکی خاص احتمال ابتلا به عفونت یا بیماری جدی افزایش پیدا میکند، از جمله:
در بعضی موارد احتمال ابتلا به عفونت جدی سالمونلا بیشتر است، از جمله:
شایعترین راه ابتلا به بیماری سالمونلا مصرف غذاهای نیمپز است، از جمله:
همچنین ممکن است از طریق تماس با حیوان یا فرد آلوده به باکتری سالمونلا به این بیماری مبتلا شوید. سالمونلا در طیور و دیگر گونههای حیوانات دیده میشود، از جمله:
علائم مسمومیت سالمونلا ممکن است از چند ساعت تا چند روز بعد از تماس با باکتری سالمونلا ایجاد شوند و معمولا طی چند روز خودبهخود از بین میروند. این علائم معده و روده شما را درگیر میکنند. ممکن است همه یا یکی از علائم را داشته باشید:
بیشتر افراد دچار عوارض جانبی سالمونلا نمیشوند. بااینحال، عوارض احتمالی عبارتاند از کم آبی، باکتریمی، استئومیلیت و آرتریت واکنشی.
اگر مایعات بدن جایگزین نشوند، ممکن است فرد دچار کمآبی شدید شود و این مسئله زندگی فرد را به خطر میاندازد. در صورت بروز این علائم باید به پزشک مراجعه کنید:
اگر سالمونلا وارد جریان خون شود، میتواند عفونت را به سایر اندامها و بافتها منتقل کند. ممکن است این مسئله منجر به التهاب استخوان، مفاصل، پوشش مغز، قلب یا دریچههای قلبی شود. باکتریمی میتواند موجب سپسیس شود. زمانی که سیستم ایمنی به بدن حمله کند، زندگی فرد به خطر میافتد.
اگر فرد بیماری سلول داسی شکل داشته باشد، احتمال ابتلای او به نوعی عفونت نادر سامونلا بهنام استئومیلیت بیشتر میشود. بنابراین در صورت بروز این علائم به پزشک مراجعه کنید:
گاهی اوقات بدن برای مبارزه با بیماری بهاشتباه به بخشی از بدن حمله میکند. آرتریت واکنشی موجب ورم در قسمت پایین کمر، مفاصل و چشمها میشود. علائم التهاب واکنشی عبارتاند از:
اگر بیماری طی چند روز برطرف نشد یا کمآبی شدید و بعضی از علائم را داشتید، به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتاند از:
سالمونلا با آزمایش مدفوع، خون یا نمونهبرداری تشخیص داده میشود. همچنین ممکن است پزشک معاینه فیزیکی انجام دهد و از شما سؤال بپرسد.
سالمونلا معمولا با دارو درمان نمیشود. البته اگر بیماری شدید باشد یا خطر عوارض جانبی زیاد باشد، ممکن است پزشک آنتیبیوتیک تجویز کند. اگر اسهال شدید داشته باشید، شاید نیاز باشد در بیمارستان بستری شوید. همچنین باید مایعات فراوان بنوشید و برای جبران کمآبی سرم بزنید.
در صورت نیاز به انتی بیوتیک برای درمان سالمونلا، ممکن است پزشک این داروها را تجویز کند:
مهمترین روش درمان سالمونلا نوشیدن مایعات فراوان برای جلوگیری از کمآبی است، از جمله:
همچنین برای توقف اسهال در بزرگسالان میتوان از داروهای بدون نسخه مثل لوپرامید یا بیسموت سابسالیسیلات استفاده کرد.
پختن و پاستوریزهکردن سالمونلا در مواد غذایی را میکشد. همچنین با انجام چند کار ساده احتمال ابتلا به مسمومیت کاهش مییابد، از جمله:
بیشتر حیونات عفونت سالمونلا را دارند یا آن را در خز، پر و پوستشان حمل میکنند. حیوان آلوده لزوما ظاهر بیمار ندارد. با انجام چند روش ساده میتوانید از ابتلا به بیماری از طریق حیوانات جلوگیری کنید:
سامونلا شایعترین مسمومیت غذایی است، به طوری که سالانه دهها میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا میشوند.
خیر. شایعترین علامت سالمونلا اسهال و تب است، البته گاهی ممکن است با استفراغ همراه باشد.
ظاهر مدفوع معمولا آبکی است و بیمار برونروی زیادی دارد. همچنین ممکن است مدفوع حاوی خون باشد. اگر مدفوع خونی داشتید، به پزشک مراجعه کنید.
خیر. باکتری سالمونلا بویی ندارد. بنابراین غذای آلوده به باکتری سامونلا معمولا بو و ظاهر طبیعی دارد.
بله. سالمونلا مسری است و میتوانید آن را از فرد یا حیوان آلوده به بیماری بگیرید. همچنین اگر بعد از مراجعه به دستشویی یا در زمان بیماری دستهایتان را نشویید، میتوانید سطوح را آلوده و بیماری را به دیگران منتقل کنید.
علائم بیماری سالمونلا معمولا ۴ تا ۷ روز طول میکشند. اما اگر علائم بعد از ۳ روز بهتر نشدند، به پزشک مراجعه کنید.
این اتفاق دور از انتظار است، اما اگر سالمونلا به سایر بخشهای بدن منتشر و موجب سپسیس شود، میتواند شما را بکشد.
مسمومیت سالمونلا یکی از بیماریهای شایعی است که معمولا در دسته بیماریهای جدی قرار نمیگیرد. شما چقدر با این بیماری آشنایی دارید؟ آیا تابهحال دچار این عارضه شدهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها