اینترنت اشیا (Internet of Things | IoT) که به آن «اینترنت چیزها» نیز گفته میشود، به میلیاردها دستگاهی اشاره دارد که در سراسر جهان قرار دارند، اکنون به اینترنت متصل شدهاند، دادهها را گردآوری میکنند و با یکدیگر به اشتراک میگذارند. به لطف ظهور تراشههای ارزان کامپیوتری و وجود «شبکههای بیسیم» (Wireless Networks) در همه جا و همه وقت، این امکان وجود دارد که همه «چیز» (Thing | منظور اشیا است) از یک قرص کوچک گرفته تا یک هواپیمای بسیار بزرگ به اینترنت متصل و به بخشی از اینترنت اشیا (IoT) مبدل شود.
اکوسیستم IoT از دستگاههایی تشکیل شده است که در آنها پردازنده، حسگر و سختافزارهای ارتباطی برای جمعآوری، ارسال و آنالیز داده بهکاررفته است. IoT دادههایی که از محیط خود جمعآوری کردند بااتصال به دروازه اینترنت با یکدیگر به اشتراک میگذارند و گاهی اوقات بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر میگیرند، اقدام میکنند. این دستگاهها اغلب کارها را بدون مداخله انسان انجام میدهند. اینترنت اشیا دارای پتانسیل ایجاد تغییرات اساسی درروش تعامل انسان با محیط اطرافش است. توانایی نظارت و مدیریت، بهینهسازی عملکرد سیستمها و فرآیندها، این امکان را فراهم میآورد که تصمیمگیریهایی که مبتنی بر داده و اطلاعات است وارد مرحله جدیدی شود. هدف کلی اینترنت اشیا بهبود کیفیت زندگی انسانها است.
اینترنت اشیا ، یا اینترنت چیزها (Internet of Things) یک پارادایم نسبتاً جدید است که در سناریوهای ارتباطات بیسیم و مدرن به سرعت در حال رشد است. ایده اصلی این مفهوم، حضور فراگیر انواع اشیاء در اطراف ما است، از جمله تگهای RFID، سنسورها، محرکها، تلفنهای همراه و غیره - که از طریق طرحهای آدرسدهی منحصربهفرد قادر هستند با برقراری ارتباط با یکدیگر و همکاری برای دستیابی به اهداف مشترک هماهنگ شوند. عبارت اینترنت اشیاء، نخستین بار در ۱۹۹۹ میلادی توسط کوین اشتون بریتانیایی معرفی شد. اشتون این مفهوم را در قالب دنیایی که در آن هر چیز و هر شیای، دارای هویت دیجیتال باشد و کامپیوترها آنها را کنترل و مدیریت نمایند، مطرح نمود.
در پارادایم اینترنت اشیاء (IoT)، بسیاری از اشیاء که ما را احاطه کردهاند، در یک یا چند فرم در شبکه قرار میگیرند. فناوریهای شبکه حسگر، برای برآورده ساختن این چالش جدید، که در آن سیستمهای اطلاعاتی و ارتباطی نامرئی در محیط اطراف ما جاسازی شده است، افزایش مییابد. این امر باعث تولید مقدار زیادی اطلاعاتی میشود که باید در قالب یکپارچه، کارآمد و بهراحتی قابل تفسیر، ذخیره، پردازش و ارائه شوند.
محاسبات ابری میتواند زیرساختهای مجازی را برای چنین محاسباتی فراهم کند که دستگاههای نظارتی، ذخیرهسازی، ابزارهای تجزیهوتحلیل، پلتفرمهای ویژوال سازی را ادغام میکند. مدل مبتنی بر هزینه که ارائهدهندگان خدمات Cloud ارائه میدهند، خدمات end to end را برای کسب و کارها و کاربران برای دسترسی به برنامهها بر اساس تقاضا فراهم مینمایند.
به نقل از سرتکس ،بدون شک، قدرت اصلی اینترنت اشیا تأثیر بالایی است که در جنبههای مختلف زندگی روزمره و رفتار کاربران بالقوه میتواند داشته باشد. از دیدگاه یک کاربر، کاربردهای IoT در هر دو زمینه کسبوکار و زندگی شخصی قابل مشاهده خواهد بود.
در زمینه کاربردهای روزمره و شخصی، راحتی در سبک زندگی، سلامت ، یادگیری پیشرفته، سرگرمی، کاهش هزینههای انرژی تنها برخی از سناریوهای کاربردی ممکن است که پارادایم جدید نقش مهمی در آیندهای نزدیک دارد. بهطور مشابه، از منظر کاربران کسب و کار، تسهیل مواردی نظیر اتوماسیون و تولید صنعتی، تدارکات، مدیریت کسب و کار / فرآیند، کاربردهای پزشکی، حوزه سلامت ، امنیت و حمل و نقل هوشمند مردم و کالاها قابل مشاهده است.
Forrester در گزارشی ، دو فرصت کلیدی در زمینهی اینترنت اشیا (Internet of Things) معرفی نموده است:
محصولات هوشمند: بهرهبرداری شرکتها از ویژگیهای مدرن IoT و در محصولات هوشمند و ایجاد تجربههای جدید برای کاربران
هوشمندی کسب و کار: بهرهبرداری شرکتها از اینترنت اشیا جهت افزایش بهرهوری اطلاعاتی و عملیاتی
اینترنت اشیا در حوزهها و صنایع مختلفی کاربرد دارد در زیر برخی از این حوزهها را بررسی میکنیم.
طبق جدیدترین اخبار تکنولوژی ،هماکنون بسیاری از مردم IoTهای پوشیدنی برای نظارت بر ورزش، خواب و دیگر عادات سلامتی استفاده میکنند. دستگاههای پایش بیمار، سوابق الکترونیکی و سایر لوازم جانبی در بیمارستان مانند سنسورهایی که میزان دما و رطوبت را بهصورت خودکار تنظیم میکنند از دیگر کاربردهای اینترنت اشیا هستند. آمارها نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۰ سهم مربوط به اینترنت اشیا در پزشکی به ۱۱۷ میلیارد دلار خواهد رسید.شرکتهای زیادی نیز با تجهیز کردن کارگران به IoT های پوشیدنی میتوانند از محل استقرار و فعالیت و در معرض مواد شیمیایی نبودن نیروی انسانی خود اطمینان حاصل کنند.
برخی از کاربردهای اینترنت اشیا در خانهها به شرح زیر است.
مدیریت انرژی: ترموستاتها و حسگرهایی که رفتارها را بررسی و بهترین دما را برای خانهها فراهم میکنند.
امنیت و ایمنی: جمعآوری اطلاعات با استفاده از دوربین و حسگرها، آنالیز داده و هشدار به کاربر در مواقعی که نیاز است.
انجام امور خانه: لوازم برقی هوشمند میتوانند بهطور مستقل (بدون دخالت انسان) عمل کنند تا کارهایی مانند درست کردن قهوه، خورد کردن غذا، جاروبرقی کشیدن را بهصورت خودکار و بر اساس آنالیز رفتارهای انسانی انجام دهند
برای مثال یک IoT میتواند با بررسی الگوهای مصرف روزانه و تعیین اولویتها خانواده در مواقعی که لازم است بهصورت خودکار غذاهای موردنیاز را سفارش دهد.
برخی از کاربردهای اینترنت اشیا در شرکتها و خرده فروشیها به شرح زیر است.
مدیریت انرژی و محیطزیست: وسایل گرمایشی و سرمایشی هوشمند بهطور خودکار دما را تنظیم و در صورت خالی بودن دفتر از اتلاف انرژی جلوگیری میکنند.
امنیت ساختمان: دوربین، یک سیستم هوشمند میتواند بهطور خودکار الگوهای غیرعادی را در ویدئو شناسایی و دادهها را فوراً برای مقامات رسمی ارسال کند. چنین سیستمهای امنیتی میتوانند باعث کاهش هزینه، خطاهای انسانی شود.
بهبود عملکرد کارمندان: اندازهگیری و کنترل، استخراج داده و انجام کارهای روتین باعث بهبود عملکرد کارمندان میشود.
صنعت تولید بیشترین سود را از IoT کسب کرده است. سنسورهای جمعآوری داده در قفسههای کارخانه یا قفسههای انبار میتوانند مشکلات احتمالی را با مسئول مربوطه به اشتراک بگذارند. با IoT، تولیدکنندگان میتوانند یک برنامه جامع برای بهینهسازی عملیات، تعمیر و نگهداری، کنترل موجودی انبار، بهداشت و ایمنی و فرآیند تولید داشته باشند. طبق پیشبینیها تا سال ۲۰۲۰ سرمایهگذاری بر روی اینترنت اشیا در حوزه صنایع به ۲ میلیارد دلار خواهد رسید.
اینترنت اشیا تأثیرات گستردهای بر روی موضوع چگونگی استفاده خودروها، ماشینها، قطارها، کامیون وحتی هواپیما خواهد داشت. تأثیر IoT بر عملکرد، طراحی و سرویسدهی وسایل نقلیه غیرقابلانکار است. برای مثال نصب IoT برای بررسی و نظارت سلامت وسایل نقلیه و اعلام هشدار در صورت بروز اختلال و یا دزدی، طراحی ماشینهای Self-driving، اعلام میزان ترافیک و فراهم کردن سرگرمی برای ایجاد تجربه خوب برای مسافر و … میسر است. بر اساس پیشبینی موسسه گارتنر تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۵۰ میلیون خودرو به اینترنت متصل خواهند شد.
کنتورهای هوشمند نهتنها بهطور خودکار دادهها را جمعآوری میکند بلکه این امکان را فراهم میآورند که با تجزیهوتحلیل میزان استفاده از انرژی به مدلسازی پیشگویانهای برای زمانبندی استفاده از انرژی کارآمد برسند و مصرف انرژی را بهینه سازند.
مفهوم شهرهای هوشمند با تکامل حوزههایی که پیشتر گفتیم، در حال تبدیل شدن به یک واقعیت است خدمات شهرهای هوشمند مانند بیمارستانهای هوشمند، ساختمانهای هوشمند، شبکههای پارکینگ هوشمند،کارخانههای هوشمند و … در حال شکلگیری است. با توسعه حسگرها، دوربینهای امنیتی، چراغهای کنترل ترافیک در سطح شهر و اتصال آنها به یکدیگر اطلاعات جامعی برای آنالیز رفتار انسان در شهر به دست میآید که برنامه ریزان شهری بر اساس آن میتوانند شهری سالم و پویا برای شهروندان (نه ماشین) بسازند. در کنار استفاده از اینترنت اشیا برای بالا بردن سطح زندگی، لازم هست تا در خصوص استفاده ایمن از IOT اطلاعات بیشتری داشته باشیم و به همین دلیل ما در مقاله بعدی در خصوص اینترنت اشیا و امنیت سایبری صحبت خواهیم کرد.
صنعت مخابرات بهطور قابلتوجهی تحت تأثیر اینترنت اشیا قرارگرفته است چرا که با گسترش آن، نیاز افراد به یک اتصال قابلاعتماد هرروز بیشتر میشود. شرکت دادهپردازی رسپینا با تجهیز کردن شرکت و سازمانها به اینترنت پایدار و قابلاعتماد از طریق سرویس پهنای باند اختصاصی خود و ارائه سرویس وای فای عمومی (Public Wifi) در راه رسیدن به شهر هوشمند قدم مؤثری برداشته است.
منبع :
پاسخ ها