کیف پول دیجیتال(wallet) یک نرم افزار یا برنامه سخت افزاری می باشد که همانند یک پایگاه داده کوچک عمل می کند و وظیفه ذخیره اطلاعات و رمزهای عبور خصوصی و عمومی کاربران را عهده دار است. این کیف پول در بستر شبکه بلاک چین، بلوک های مختلف را به یکدیگر متصل کرده و با آنها ارتباط برقرار می کند تا کاربران بتوانند تراکنش های ارز دیجیتال خود را با آن انجام دهند.
بنابراین به آن کیف پول بلاک چین نیز می گویند. به طور کلی کیف پول ها به دو دسته کیف پول گرم و کیف پول سرد تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی های مخصوص به خود را دارند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
هر کیف پول دیجیتال دو کد خصوصی و عمومی را شامل می شود که با استفاده از آنها می توان به رمز ارزهای دیجیتال موجود در آنها دسترسی پیدا کرد. همچنین می توانید این ارزهای دیجیتال را به کیف پول افراد دیگر نیز منتقل کنید و دیگر تراکنش دیجیتالی خود را انجام دهید. کیف پول ارز دیجیتال را می توان به عنوان یک کارت اعتباری در نظر گرفت.
به طوری که هر کارت اعتباری حاوی رمز عبور خصوصی است که فقط دارنده کارت، به آن را می داند و از آن برای ارائه تمام اطلاعات کارت اعتباری و موجودی خود استفاده می کند. کارت های اعتباری همچنین دارای رمز عبور عمومی یا همان شماره کارتی هستند که برای نقل و انتقال به دیگران داده می شود، افرادی که دارای این رمز عبور هستند امکان دسترسی به اطلاعات کارت شما را ندارند و فقط می توانند به حساب شما پول واریز کنند.
در کیف پول ارز دیجیتال، برای دسترسی به کد ارز دیجیتال موجود در آن به کد کیف پول شخصی خود نیاز دارید، اما برای انتقال یا دریافت پول به کد عمومی نیاز دارید، بنابراین برای انتقال ارزهای دیجیتال به کد نیاز دارید. کد خصوصی و عمومی برای تکمیل فرآیند انتقال، کیف پول خود را به همراه کد کیف پول عمومی گیرنده ارز دیجیتال وارد کنید،
اما گیرنده برای دریافت وجه فقط باید کد عمومی خود را وارد کند. اکثر مردم تصور میکنند که کلید عمومی چیزی شبیه به آدرس یک کیف پول عمومی می باشد. اما در واقع، آدرس کیف پول هر فرد، یک کلید خصوصی و عمومی منحصر به فرد دارد. کلید خصوصی این امکان را به شما می دهد تا به پول هایی که مربوط به آدرس کیف پول کریپتوی شماست، دسترسی پیدا نمایید.
انواع والت یا کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول ها انواع مختلفی دارند و نحوه ذخیره و نوع دسترسی به ارزهای دیجیتال در آنها با یکدیگر تفاوت دارد. به طور کلی می توان کیف پول های رمزنگاری شده را به سه دسته نرم افزاری یا گرم، سخت افزاری یا سرد و کیف پول کاغذی تقسیم کرد.
در واقع کیف پول گرم، نرم افزاری است که بر روی تلفن همراه یا کامپیوتر خود نصب می کنید و مانند هر برنامه یا اپلیکیشن دیگری از آن استفاده می کنید که شامل موارد زیر می شود:
کیف پول دسکتاپ یا کامپیوتر:
شما باید این نوع کیف پول ها را دانلود کرده و روی لپ تاپ یا کامپیوتر خود نصب نمایید. تنها راه دسترسی به چنین کیف پول هایی از طریق دستگاهی است که برنامه روی آن نصب شده است. تقریباً کیف پول های دسکتاپ ایمن هستند، اما اگر رایانه شما هک یا آلوده به ویروس یا بدافزار باشد، می تواند امنیت دارایی های شما را نیز به خطر اندازد.
کیف پول های آنلاین:
این کیف پول ها در فضای ابری ذخیره می شوند و از هر دستگاهی در هر مکانی قابل دسترس می باشند. اگرچه استفاده از این نوع ولت های ارز دیجیتال راحت تر است، اما مشکل اینجاست که کیف پول های آنلاین کلیدهای خصوصی شما را نیز به صورت آنلاین ذخیره می کنند و توسط شخص ثالث کنترل می شوند. این موضوع می تواند امنیت را تا حد زیادی کاهش داده و در برابر هک و سرقت آسیب پذیر نماید.
کیف پول موبایل:
این نوع کیف پول اپلیکیشنی است که باید آن را روی موبایل خود نصب نمایید. استفاده از کیف پول های موبایل نسبت به نسخه دسکتاپ راحت تر عمل می کند. از سوی دیگر، این نوع کیف پولها کاربردی تر هم هستند، زیرا تلفن همراه از رایانه در دسترس تر می باشد.
از انواع کیف پول های نرم افزاری یا گرم می توان به کیف پول کوینومی، کیف پول اکسودوس، کیف پول تراست والت، کیف پول اتمیک، کیف پول مایسلیوم، کیف پول الکتروم، کیف پول جکس، متامسک، ترون والت، کیف پول BRD، اینفینیتو والت، کیف پول گواردا و مای اتر والت اشاره نمود.
این کیف پول ها از کیف پول های نرم افزاری ایمن تر هستند زیرا کلید خصوصی شما را در داخل دستگاه ذخیره می نمایند. شکل این نوع کیف پول شبیه یک دستگاه USB می باشد که می توان آن را به کامپیوتر متصل کرد. اکنون بسته به نوع کیف پولی که انتخاب می نمایید، اگر صفحه نمایشی مانند لجر نانو اس یا ترزور دارید، می توانید به راحتی تراکنش های خود را بدون نیاز به کامپیوتر کنترل کنید. از انواع کیف پول های سخت افزاری یا سرد می توان به کیف پول لجر نانو اس، کیف پول ترزور و کیف پول کول والت اس اشاره کرد.
استفاده از این نوع کیف پول ها بسیار آسان است و بعد از کیف پول های سخت افزاری ارز دیجیتال، به عنوان ایمن ترین آنها محسوب می شود. اگرچه اصطلاح "کاغذ" به کپی یا چاپ کلیدهای خصوصی و عمومی بر روی کاغذ اشاره دارد،
کیف پول کاغذی را می توان نوعی نرم افزار در نظر گرفت که برای تولید کلیدهای خصوصی و عمومی استفاده می شود که اکنون قابل چاپ هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین نحوه انتقال و دریافت ارز دیجیتال نیز بسیار ساده می باشد. تنها کاری که باید انجام داد، این است که برای دریافت ارز، آدرس کلید عمومی را برای فرستنده ارسال کنید.
امنیت کیف پول ارز دیجیتال به عوامل مختلفی بستگی دارد که می تواند نوع کیف پول مورد استفاده (رومیزی، موبایل، آنلاین، کاغذی، سخت افزار) و ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما باشد. در نتیجه، یک سرور وب سایت نسبت به کیف پول سخت افزاری امنیت کمتری خواهد داشت و کیف پول های آنلاین شما را در معرض آسیب پذیری های بیشتری قرار می دهند.
اما کیف پول های ارز دیجیتال آفلاین را نمی توان هک کرد زیرا به اینترنت متصل نیستند. در حال حاضر، علاوه بر این که کیف پول های آنلاین بیشترین آسیب را در برابر هک دارند، اما به طور کلی، از هر نوع والت رمزگذاری که استفاده می کنید، باید یک سری نکات ایمنی را نیز رعایت نمایید. اگر رمز عبور و در برخی موارد عبارت بازیابی آن را فراموش کنید، امکان بازیابی و بازیابی کیف پول وجود نخواهد داشت.
بک آپ گیری از کیف پول ها:
اگر از کیف پول های گرم و آنلاین استفاده می نمایید، تنها مقدار کمی ارز دیجیتال را برای معاملات روزانه خود در آنها ذخیره کنید و اگر کد ارز زیادی دارید، حتما آنها را به فضای آفلاین انتقال دهید. در کیف پول هایی مانند لجر نانو اس یا کیف پول های کاغذی، ذخیره سازی آفلاین به شما این امکان را می دهد که در صورت خرابی رایانه یا گم شدن تلفن همراه، به راحتی کیف پول خود را در دستگاه دیگری بازیابی نمایید.
بروز رسانی نرم افزار:
هنگام انتشار نسخه جدید، حتما نرم افزاری را که استفاده می کنید به روز نمایید تا بتوانید از ویژگی های امنیتی بهبود یافته استفاده کنید.
افزودن امنیت بیشتر:
هر چه لایه های امنیتی بیشتر باشد، بهتر است. به عنوان مثال، انتخاب یک رمز عبور طولانی و پیچیده و اطمینان از اینکه باید رمز عبور را هنگام ارسال ارز دیجیتال وارد کنید، می تواند به افزایش امنیت کیف پول شما کمک کند. همچنین می توانید کیف پولی را انتخاب کنید که یک کیف پول ارز دیجیتال چند امضایی است.
به طور کلی، کارمزد تراکنش ارز دیجیتال بسیار کمتر از کارمزدی است که برای مثال هنگام انتقال پول توسط بانک پرداخت می کنید. گاهی اوقات این کارمزدها به عنوان کارمزد پردازش انواع خاصی از تراکنش ها به ماینرهای شبکه پرداخت می شود و در برخی از تراکنش ها اصلا کارمزدی از شما کسر نمی گردد. حتی گاهی ممکن است خودتان کارمزدی تعیین کنید که در انجام تراکنش ها و ارسال و دریافت ارز دیجیتال موثر است.
مثلا یک تراکنش با حجم متوسط 226 بایت به کارمزد تقریباً 18080 ساتوشی نیاز دارد. این مقدار بسته به ازدحام شبکه افزایش می یابد. حال اگر کارمزد کمتری را برای این تراکنش انتخاب کنید، اولویت تراکنش شما کاهش می یابد و حتی باید چند ساعت یا چند روز منتظر بمانید تا تراکنش شما در شبکه تایید شود. از هر کیف پول ارز دیجیتالی که استفاده می کنید، نگران کارمزد تراکنش نباشید.
پاسخ ها