در حال حاضر، فناوریهای پیشرفتهای برای نگهداری موادغذایی بهکار گرفته میشود. یکی از این فناوریها فریز درایر یا همان خشک کن انجمادی است. این دستگاه به کمک ترکیبی از انجماد و خشک کردن، موادغذایی را در شرایطی که بتوانند برای مدت طولانی نگهداری شوند، فرآوری میکند. در ادامه، نحوه عملکرد فریز درایر، کاربردها و مزایای آن را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
روش کار فریز درایر (freeze dryer) یا خشک کن انجمادی به این صورت است که ابتدا ماده مورد نظر در داخل دستگاه قرار میگیرد. سپس در دمای بسیار پایین قرار میگیرد تا منجمد شود. در این مرحله، آب در ماده منجمد شده و بلورهای یخ تشکیل میشود. در ادامه فرایند تصعید (sublimation) اتفاق میافتد. در این مرحله، با کاهش فشار انتقال مستقیم مولکولهای آب از حالت جامد به حالت بخار رخ میدهد تا رطوبت ماده با حداقل آسیب خارج شود. بخش عمده آب مواد در همین مرحله جداسازی میشود. در انتها برای اطمینان از خشک شدن کامل مواد، در معرض جریان مستمر حرارت محدود و کنترل شده قرار میگیرند.
امروزه دستگاه فریز درایر در صنایع و کسبوکارهای گوناگونی کاربرد دارد. نقش گسترده این دستگاه شگفتانگیز به گونهای است که نوعی تحول در این زمینه ایجاد کرده است. در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای این تکنولوژی اشاره میکنیم:
۱_ صنعت غذایی مانند خشک کردن انواع میوهها، سبزیجات، انواع گوشت، لبنیات، دسرها و سایر ترکیبات خوراکی
۲_ صنایع شیمیایی مانند فرآوری و نگهداری انواع پودرها، پلیمرها، رنگها و...
۳_ صنایع کشاورزی برای تهیه محصولات کشاورزی مانند غلات، بذرها، گیاهان دارویی
۴_ صنایع دارویی جهت حفظ خواص فیزیکی و شیمیایی داروها، ویتامینها، واکسنها و ترکیبات بیولوژیکی
استفاده از فریز درایر برای نگهداری مواد غذایی دارای مزایای متعددی است که آن را با سایر روشهای خشک کردن متمایز میکند.
در این مطلب بهطور خلاصه با فریز درایر بهعنوان یک تکنولوژی پیشرفته آشنا شدیم. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این دستگاه کسب کنید بهتر است به سایت شرکت "تکوین آزمایش پارسه" مراجعه کنید.
پاسخ ها