انجیر هندی یا گلابی خاردار
انجیر هندی یا گلابی خاردار میوه کاکتوس اپونچا هیمیوفوسا است که مصرف آن به صورت خوراکی یا ماسک های خانگی برای جوانسازی پوست و سلامت کلی بدن مفید است. در این مطلب از شما را با خواص و نحوه مصرف این میوه خوشمزه آشنا می کنیم.
اپونچا هیمیفوسا Opuntia humifusa که به نام زبان شیطان devil's tongue ، گلابی خاردار شرقی Eastern prickly pear یا انجیر هندی ( به انگلیسی : Indian fig ) شناخته می شود. کاکتوسی از خانواده اپونتیا Opuntia است که در شرق ایالات متحده ، میسی سی پی و شمال مکزیک می روید.
این کاکتوس برگهایی پهن و مسطح دارد که گل هایش به رنگ زرد و طلایی ( گاهی دارای مرکز قرمز ) در حاشیه برگهای بالغ رشد می کنند . گل های این کاکتوس بزرگ و به اندازه 4 – 6 سانتی متر هستند. اندازه های میوه های آبدار این کاکتوس 3 – 5 سانتی متر است که ابتدا سبز رنگ است و در حالت رسیده به رنگ های زرد ، نارنجی ، صورتی ، قرمز یا بنفش دیده می شوند.
هر میوه انجیر هندی حدود 6 – 33 دانه کوچک مسطح و روشن دارد.
میوه انجیر هندی موهایی خارمانند دارند ولی پالپ داخل آن را میتوانید با اسکوپ بردارید ، پوره کنید و دانه هایش را صاف کنید و به عنوان شربت یا ژله از آن استفاده نمایید.
میوه های انجیر هندی هر چه بیشتر برسند رنگشان تیره تر شده و خارهای بزرگشان را از دست می دهند ولی همچنان ممکن است خارهای بسیار ظریفی روی پوست میوه باقی مانده باشد بنابراین به هیچ عنون نباید این میوه را با پوست مصرف کنید.
از میوه انجیر هندی میتوانید علاوه بر مصرف خوراکی در ماسک های مراقبت از پوست هم استفاده کنید.
در ادامه مقاله درباره نحوه مصرف انجیر هندی ، ارزش غذایی و خواص آن برای سلامت بیشتر صحبت میکنیم.
اغلب مردم مزه انجیر هندی را طعمی بین هندوانه و آدامس بادکنکی کلاسیک توصیف می کنند. برخی دیگر هم طعم آن را به عنوان ترکیبی از هندوانه ، توت فرنگی و تمشک توصیف میکنند.
این میوه شیرین و پر آب و سرشار از ویتامین و مواد مغذی مفید برای سلامت بدن و شادابی پوست است.
ارزش غذایی انجیر هندی
انجیر هندی یا گلابی خاردار ترکیبی از آنتی اکسیدان ها ، مواد معدنی ، ویتامین ها و مقدار زیادی فیبر است. انجیر هندی 24 درصد ویتامین ث مورد نیاز روزانه بدن را تامین میکند و مقدار زیادی منیزیم و کلسیم دارد. این میوه منبع خوراکی بسیاری از ویتامین های گروه ب است که برای سلامت بدن حیاتی هستند.
گلابی خاردار زرد و قرمز دارای بیشترین میزان کاروتن و ویتامین آ هستند.
هر 100 گرم انجیر هندی حاوی مواد مغذی زیر است:
انرژی | 41 کالری |
سدیم | 5 میلی گرم |
پتاسیم | 220 میلی گرم معادل 6 درصد مقدار مورد نیاز روزانه ( DV ) |
کربوهیدرات | 10 گرم معادل 3درصد ( DV ) |
فیبر غذایی | 3.6 گرم معادل 14 درصد ( DV ) |
پروتئین | 0.7 گرم معادل 1 درصد ( DV ) |
ویتامین ث | 23 درصد ( DV ) |
آهن | 1 درصد ( DV ) |
کلسیم | 5 درصد ( DV ) |
ویتامین ب 6 | 5 درصد ( DV ) |
منیزیم | 21 درصد ( DV ) |
فولات | 6 میکروگرم |
نیاسین | 0.46 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 0.06 میلی گرم |
تیامین | 0.014 میلی گرم |
مس | 0.08 میلی گرم |
آهن | 0.3 میلی گرم |
منیزیم | 85 میلی گرم |
فسفر | 24 میلی گرم |
روی | 0.12 میلی گرم |
نگهداری انجیر هندی در دمای اتاق باعث نرم تر شدن میوه می شود.
ماندگاری انجیر هندی در یخچال بسته به میزان رسیده بودن میوه هنگام خرید بین 1 – 2 هفته است.
میتوانید پوره میوه را به مدت 6 – 12 ماه در فریزر نگهداری نمایید.
از انجیر هندی یا گلابی خاردار میتوانید نوشیدنی خوشمزه ای تهیه کنید که طعم آن شباهت زیادی به ترکیب آدامس بادکنکی و هندوانه دارد.
از آب گلابی خاردار معمولا برای تهیه مربا و آب نبات ، کوکتل ها و جایگزین سرکه سالادها استفاده می شود.
از این میوه میتوانید برای طعم دار کردن کرم پنیری روی کیک ها استفاده کنید.
از ترکیب آب انجیر هندی با کمی آب پرتقال و لیمو و جوشاندن آن میتوانید سس خوشمزه ای برای سالاد میوه ای و چیزکیک درست کنید.
رسیده تر شدن میوه باعث می شود خارهای درشت آن بریزد ولی همچنان خارهای بسیار ریزی به پوست میوه وصل هستند که ممکن است با چشم دیده نشوند بنابراین این میوه را ترجیحا بدون پوست مصرف کنید تا خارهای ریز آن هنگام بلغ باعث بروز عفونت در گلو و مری و معده نشوند.
نحوه برش انجیر هندی
روی میوه انجیر هندی خارهای بسیار ریزی وجود دارد که به راحتی وارد پوست می شوند و دردناک هستند. بنابراین برای بریدن میوه و جدا کردن پوست نیاز به استفاده از دستکش های چرمی ضخیم دارید.
1. هر دو سر انجیر هندی را با چاقویی تیز به حالت افقی برش بزنید و جدا کنید.
2. یک برش عمودی روی کل انجیر خاردار ایجاد کنید.
3. انگشت خود را داخل برشی که درست کرده اید ببرید و پوست را بگیرید و شروع به کندن پوست ضخیم گوشتی اطراف میوه کنید.
4. گوشت انجیر هندی پر از دانه های کوچک سفت و غیر قابل جویدن ولی خوراکی است که میتوانید در صورت تمایل میوه را خورد کرده و همراه با دانه هایش میل نمایید.
5. ولی اگر میخواهید آب میوه را بگیرید ، انجیر هندی های پوست گرفته را داخل مخلوط کن پوره کنید و با یک توری ریز صاف کنید و آبش را بگیرید.
6. پالپ و دانه ها را دور بریزید.
از آب میوه میتوانید استفاده های مختلفی بنمایید.
بسته به اندازه گلابی خاردار هر 6 – 12 میوه ، 1 لیوان آب به شما میدهد.
ترکیب مساوی آب گلابی خاردار با لیموناد میتواند یک نوشیدنی عالی باشد.
فواید انجیر هندی
انجیر هندی یا گلابی خاردار دارای طیف وسیعی از فواید زیبایی و سلامتی است که تعدادی از آن ها را در ادامه مقاله خواهید دید.
انجیر هندی سرشار از اسیدهای چرب ضروری امگا3 و امگا 6 و آنتی اکسیدان طبیعی ویتامین ای است. این میوه سرشار از اسیدهای آمینه است که به افزایش تولید کلاژن و بازسازی سلولی کمک میکند. محتوای ویتامین کا موجود در آن به روشن کردن سیاهی زیر چشم و بهبود ظاهر پوست کمک میکند.
انجیر هندی توانایی فوق العاده ای برای مرطوب کنندگی دارد. ویتامین ای موجود در آن ، نه تنها به نرم شدن پوست کمک میکند بلکه میتواند به عنوان یک کاندیشنر عمیق برای ساقه موها عمل کند. اسیدهای چرب ضروری و پروتئین موجوددر آن به بازیابی درخشندگی و بهبود وضعیت کلی موها کمک میکند.
کاکتوس انجیر هندی میتواند در خشک ترین شرایط زندگی کند چراکه گوشت ژل مانند داخل برگهایش حاوی رطوبت لازم برای زنده ماندن گیاه است. این گوشت معادل طبیعی اسید هیالورونیک پوست ما است ضمن این که حاوی پلی ساکاریدهایی است که به قفل رطوبت در پوست کمک میکند.
خواص انجیر هندی برای زیبایی
انجیر هندی خاصیت ضد التهاب و آنتی اکسیدانی دارد.
آزمایش که روی موشها انجام شد نشان داده است که گلابی خاردار میتواند به کاهش التهاب دستگاه گوارش و برونشیت کمک کند.
ساقه های تازه آن به دلیل داشتن ترکیب بتانین و ایزوبتنین در برابر رادیکال های آزاد بسیار موثر عمل می کنند.
فیبر غذایی موجود در انجیر هندی به کاهش وزن کمک میکند.
در مطالعه ای که روی 20 فرد سالم انجام شد ، هر نفر روزی 3 بار 500 میلی گرم فیبرکاکتوس مصرف کرد ، فیبر غذایی در روده ها به چربی های مصرف شده متصل می شدند و دفع چربی از طریق مدفوع را افزایش میدادند که همین امر باعث کاهش جذب انرژی در بدن و کاهش وزن می شد.
انجیر هندی حاوی فیبر محلول و پکتین است که به کاهش قند خون کمک میکند.
بر اساس تحقیقات مصرف انجیر هندی سطح قند خون ناشتا و انسولین بعد از غذا در بزرگسالان را کاهش میدهد.
یکی از خواص انجیر هندی پایین آوردن قندخون است
خواص آنتی اکسیدانی انجیر هندی باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن می شودکه به بهبود مشکلات کبدی کمک میکند. مطالعه ای که روی موش های چاق انجام شد نشان داد که مصرف گلابی خاردار میتواند در برابر بیماری کبد چرب غیر الکلی از موجودات زنده محافظت کند.
مطالعه ای که در مجله Archives of Internal Medicin منتشر شد نشان داد که گلابی خاردار به درمان خماری بعد از مصرف نوشیدنی های الکلی کمک میکند.
در مطالعه انجام شده به 64 جوان بالغ عصاره گلابی خاردار و دارونما ، 5 ساعت قبل از نوشیدن 1.75 گرم الکل به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنشان داده شد.
افرادی که عصاره گلابی خاردار استفاده کرده بودن روز بعد علایم خماری کمتری (مثل خشکی دهان و از دست دادن اشتها) را تجربه کردند.
مصرف انجیر هندی میتواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد چرا که فیبر غذایی در آن به کلسترول بد متصل شده و مانع از جذب آنها در خون شده و به همراه خود از بدن دفعشان می کند.
مصرف انجیر هندی به طور کلی با مصرف متعادل بی خطر است ولی تحقیقات محدودی در مورد اثرات طولانی مدت مصرف ا ین میوه انجام شده است که میتواند مشکلات زیر را ایجاد کند :
- حالت تهوع
- اسهال
- نفخ
- سردرد
- مدفوع بزرگتر
- افزایش حرکات روده
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی
پاسخ ها