آنالایزر رنگ برای بررسی و مقایسه رنگ ها استفاده می شود
آنالایزر رنگ دستگاهی است برای سنجش اجزای مختلف رنگ است. این دستگاه ها برای تشخیص و مقایسه رنگ ها از لحاظ شفافیت، تشابه به نمونه استاندارد، روشنایی و مقدار رنگ، مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع آنالایزر رنگ اجزای رنگ ها را که در صنایع مختلف به کار گرفته می شوند بررسی می کند. در این مطلب از شما را با دستگاه آنالایزر رنگ آشنا می کنیم.
دستگاه سنجش رنگ یا آنالیزور برای اندازه گیری مقدار و مقایسه و ارزیابی رنگ مورد استفاده قرار می گیرد. از این دستگاه در صنایع مختلفی استفاده می شود. در واقع در هر صنعتی که به رنگ ها نیاز است یک آنالیزور باید باشد تا رنگ ها را اندازه گیری کند و آن ها را از لحاظ استاندارد بودن مورد بررسی قرار دهد.
دستگاه آنالیزور را برای بررسی و مطابقب بین رنگ تولید شده با نمونه استاندارد و یا نمونه مورد انتظار مورد استفاده قرار می دهند. در مشاغلی مانند تولید انواع پارچه و چرم و لوازم چرمی و پارچه ای، صنایع مرتبط با جوهر سازی، تولید لاک و رنگ های ساختمانی، چاپ کاغذ و پلاستیک و بسیاری صنایع دیگر از کالریمتر رنگ استفاده می شود.
دستگاه های آنالایزر رنگ اغلب دستگاه هایی کوچک هستند که می توان آن ها را حمل کرده و در هر مکانی مورد استفاده قرار داد. این دستگاه ها با روش های مختلفی به سنجش و آنالیز طیف های رنگی می پردارند. در واقع هنگامی که یک دستگاه آنالایزر رنگ را از جهت استاندارد بودن تایید کند می توان آن را مورد استفاده قرار داد. در ادامه ما با روش های مختلف سنجش رنگ در دستگاه ها آشنا می شویم.
آنالایزر رنگ دو روش برای انالیز رنگ ها دارد
رنگ سنج جذبی برای اجسام رنگی مورد استفاده قرار می گیرد که می توانند نور را از خود عبور دهند. مثلا شیشه اما چرم و مقوا نمی توانند نور را عبور دند پس نباید برای سنجش و آنالیز آن ها ار رنگ سنج جذبی استفاده کرد.
برای استفاده از این دستگاه ابتدا باید کالیبره شود. کالیبراسیون با استفاده از محلول هایی با غلظت مشخص انجام می شود. این کار برای آن است که دستگاه اطلاعات غلطی به ما ندهد و کاملا به روز رسانی شده باشد. برای کار با این رنگ سنج به منبع نوری نیاز داریم.
این منبع نور به سمت فیلتر دستگاه هدایت می شود و با محلول که برای نمونه گیری روی محل نمونه گیری قرار گرفته برخورد می کند. از آنجایی که قابلیت عبور نور را دارد بخشی از آن را جذب و بخشی دیگر را عبور می دهد. نوری که عبور کرده به آشکار ساز برخورد می کند و در نهایت به وسیله گالوانومتر دستگاه به سیگنال الکتریکی تبدیل شده و اعداد و ارقام را بر روی صفحه نمایشگر نشان می دهد.
این نوع دستگاه سنجش رنگ برای اجسامی است که قدرت عبور نور را ندارند و در واقع آن را بازتابش می کنند. دستگاه بازتابی سه کاناله است. روش کار و آنالیز این دستگاه مانند چشم انسان است. همان طور که می دانید عملکرد بینایی در انسان به وسیله بازتابش نور بر اشیا است. در واقع ما با یک عملکرد سه بعدی می توانیم اجسام را ببینیم. دستگاه بازتابی یک رنگ را به مختصات فرضی تبدیل می کند و بر مبنای این مختصات رنگ شیء را تعیین می کند.
عملکرد این دستگاه به این شکل است که ابتدا نمونه بر روی محل نمونه گیری قرار داده می شود و نور به سمت آن تابانده می شود. نمونه ما در این دستگاه غیر شفاف است و قابلیت عبور دادن نور را ندارد. به این ترتیب نور در برخورد با نمونه بازتابش می کند و باز می گردد.
هنگام بازتابش نور از سه فیلتر در رنگ های قرمز، سبز و آبی عبور می کند. فیلترها مقدار RGB را که مطابق با استانداردهای بینایی چشم انسان است برای جسم مورد نظر تعیین می کنند. بر مبنای مقدار RGB در این دستگاه می توان تشخیص داد که رنگ استاندارد است یا خیر.
آنالایزر رنگ در دو نوع جذبی و بازتابی وجود دارد
• اولین و مهم ترین کاربرد آنالایزر رنگ بررسی رنگ از لحاظ ویژگی های استاندارد، مطابقت با نمونه اولیه، شفافیت و مواردی از این دست است.
• از رنگ سنج ها برای کالیبراسیون مانیتورهای کامپیوتری هم استفاده می شود.
• با استفاده از این دستگاه می توان هر رنگی را که بخواهیم به دست آوریم و در طرح های خود از رنگ دلخواه استفاده کنیم.
• گاهی از این دستگاه برای بررسی کیفیت آب استفاده می کنند. برای این منظور از روش غربالگری موادی مانند کلر، فلوراید، سیانید، اکسیژن و ...استفاده می کنند.
• از رنگ سنج ها همچنین می توان برای بررسی میزان و غلظت مواد مغذی موجود در خاک استفاده کرد. این مواد شامل نیترات و فسفر و آمونیاک موجود در خاک است که برای رشد و نمو گیاهان لازم است.
• برای بررسی میزان و غلطت هموگولوبین داخل خون هم از آنالایزر رنگ می توان کمک گرفت.
• آنالیزورهای رنگ در صنعت داروسازی هم مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه می تواند کمک کند تا داروهای تقلبی از داروهای اصلی شناخته و تفکیک شوند.
آنالایزر رنگ کاربردهای گسترده ای دارد
اگر می خواهید برای صنعت و کسب و کار خود آنالایزر رنگ بخرید باید به یکسری ویژگی های این دستگاه توجه کنید. این ویژگی ها و نکات را در قسمت پایین برای شما نوشته ایم:
1. از آنجایی که دستگاه های رنگ سنج جذبی برای اجسامی هستند که قادر به عبور نور هستند و دستگاه های بازتابی مخصوص اجسامی با قدرت بازتابش نور با توجه به شغل و اجسامی که می خواهید مورد سنجش قرار دهید باید یکی از این دو نوع و حتی هر دو نوع را خریداری کنید.
2. باید به محدوده ای که یک دستگاه قادر است سنجش را انجام دهد توجه کنید. گاهی اجسام خارج از محدوده آن دستگاه قرار می گیرند. پس ابتدا محدوده را در نظر گرفته و آن را از فروشنده سوال کنید.
3. قابلیت تشخیص این دستگاه از لحاظ مقدار رنگی که قادر است تشخیص دهد و همچنین میزان شفافیت و روشنایی که دستگاه ها قادر هستند تشخیص داده و اندازه بگیرند را مد نظر قرار دهید.
4. اینکه دستگاه قادر باشد بین دو نمونه مختلف تفاوت رنگی را تشخیص دهد بسیار مهم است و باید به آن توجه کنید.
5. قابلیت کالیبره شدن در رنگ سنج ها بسیار اهمیت دارد. اگر دستگاه کالیبره نشود ممکن است اطلاعات غلطی به ما بدهد.
6. ویژگی محاسبه کردن خطاهای اندازه گیری و مقدار خطا در دستگاه ها باید مورد توجه قرار گیرد.
7. اینکه دستگاه قادر است از نمونه هایی که نور متصاعد می کنند هم اندازه گیری و تشخیص رنگ داشته باشد یا خیر ممکن است در بعضی صنایع مهم باشد مثلا در تولید لامپ های نورانی و ال ای دی، مانیتورها و دیود های نورانی.
8. بعضی دستگاه های آنالایزر می توانند به کامپیوتر متصل شود و داده ها را منتقل کنند. گاهی در مصارف گسترده این ویژگی می تواند بسیار کمک کننده باشد. پس با توجه به میزان نیاز خود به رنگ سنج به این نکته هم هنگام خرید توجه کنید.
برای خرید آنالایزر رنگ به محدوده اندازه گیری آن توجه کنید
کلام پایانی
آنالایزر رنگ دستگاهی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه ها برای بررسی کیفیت، میزان شفافیت، استانداردها و همچنین تطبیق رنگی مورد استفاده قرار می گیرد. آنالایزر در صنایعی که با رنگ ها سر و کار دارند از نساجی گرفته تا تولید چرم و پارچه و حتی در تولید لامپ های روشنایی و لوازم الکترونیکی نورانی مورد استفاده قرار می گیرد.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها