دکتر رضا طالعیفر؛ الزامات نظام فرهنگی در سال جهش تولید
دکتر رضا طالعیفر؛ در سال پیش رو که مزین بنام جهش تولید شده است، قطعا نظام فرهنگی کشور نیز همچون سایر بخشهای کشور دارای نقشی مهم و کلیدی است که بی توجهی بدان میتواند باعث ایجاد خسران و ضرر قابل توجهی شود.
تجارب نشان داده است که هر کشوری که از حیث مسایل تولیدی رشد کرده است قطعا همسو و همراه با آن بخش فرهنگی آن کشور نیز تغییرات مهم و عدیدهای را به خود دیده است و تغییرات مهمی در این بخش نیز به فراخور صورت پذیرفته است.
از اینرو در سطور پیش رو نگارنده به ارایه الزامات نظام فرهنگی کشور در سال پرداخته و راهکارها و پیشنهاداتی را برای استفاده مسوولان ارایه میدهد. باشد که مورد توجه قرار گیرد:
۱. یکی از مشکلات مهم عرصه فرهنگی کشور، عدم تعامل و ارتباط مناسب و سازنده سازمانهای فرهنگی کشور با یکدیگر است. نبود چنین تعاملی، ضمن هدر دادن خیلی از فرصتهای مهم جهت رشد و توسعه فرهنگی کشور، بسیار از بودجههای فرهنگی مملکت را نیز هدر داده است؛ لذا در این خصوص پیشنهاد میشود که:
۲. با اینکه فرهنگ و هنر به مدد تاثیرگذاری کوتاه و بلند مدت خود توان تاثیرگذاری بالایی در سطح جامعه دارند و از اینرو میتوانند منابعی مناسب برای ایجاد اشتغال پایدار به شمار آیند، اما عدم توجه به این حوزه جهت اشتغالزایی فرصتهای مهمی را در سالهای پیش به تباهی کشانده است که بایستی برای تغییر رویکرد در این حوزه طرحی نو در انداخت؛ لذا پیشنهاد میگردد:
۳. سازمانهای فرهنگی و هنری زمانی که به صورت مستقیم زیر نظر حکومت باشند با مشکلات و موانعی مواجه میشوند که قدرت رقابت را با بخش خصوصی از دست میدهند چرا که بخش خصوصی به کیفیت و هزینه کار نگاه میکند نه ملاحظات سیاسی. برای حل این مهم پیشنهاد میشود که:
۴. بسیاری از فعالان اقتصادی و هنری در طول تاریخ به این نتیجه رسیدهاند که توسعه هنر و گسترش فعالیتهای هنری با دو مقوله مهم و اساسی صنعت فرهنگی و اقتصاد هنر گره خورده است. با اینکه مساله اقتصاد هنر در بسیاری از حوزههای هنری همچون آثار نمایشی و موسیقی به پویایی خوبی دست پیدا کرده است. اما به گواه آمار و ارقام سایر حوزههای هنر در مهجوریت عجیبی به سر میبرند که ضرورت برنامهریزی جدی برای گستراندن اقتصاد هنر را بیش از پیش حایز اهمیت میسازد. پیشنهاد میشود که:
۵. با عنایت به آمار عضویت چند ده میلیونی کاربران ایرانی در انواع شبکههای اجتماعی و توجه به برنامههای تهاجمی که از طریق این شبکهها ایجاد میشود، این مهم نه تنها شرایط را برای انجام هرگونه کار فرهنگی بسیار دشوار کرده بلکه امنیت روانی جامعه را نیز دستخوش مخاطرات جدی قرار داده است و لذا از منظر فرهنگی ضرورت توجه به این شبکهها بیش از پیش احساس میگردد. از اینرو پیشنهاد میشود موارد زیر مدنظر مسوولان مربوطه قرار گیرد:
۶. در زمانهای که دنیای غرب با تمام امکانات و در اوج جذابیت الگوهای خود را به بهترینِ شیوهها در اختیار جوان ایرانی قرار میدهد، اما سازمانهای عریض و طویل فرهنگی کشور در خواب طولانی بسر برده و حتی گاها به جای اینکه الگوی متناسب و همخوان با فرهنگ ایرانی-اسلامی ما معرفی کنند بیشتر در جهت منافع غرب عمل کردهاند. برای حل این معضل مهم پیشنهاد میشود:
*دکترای مدیریت دولتی و عضو هیات علمی دانشگاه
پاسخ ها