گفتگو با محمد شریفی مقدم دبیر کل خانه پرستار به بهانه روز جهانی پرستار؛ مصائب پرستاران؛ از اختلاف شگفتانگیز درآمد پرستار و پزشک تا نامه توهینآمیز و پاداش ۵۰ هزار تومانی!؛ نادیده گرفتن نقش مهم پرستاران به عنوان عضوی از گروه درمان به دهه هفتاد و اجرای طرح خود گردانی بیمارستانها و توزیع ناعادلانه پول در میان کادر درمان مربوط میشود. اختلاف دریافتی چند ده برابری پزشکان هیئت علمی در قالب کارانه و حقوق ثابت با دیگر افراد کادر درمان منجر به ایجاد نابرابری عمیق در دستمزد و از بین بردن روحیه کار تیمی شده است. به عنوان مثال در نتیجه اجرای طرح مذکور در طی یک عمل ۶۵ در صد از تعرفه به پزشک متخصص تعلق میگیرد، پنج درصد به دانشگاه مربوطه، ۱۰ درصد به بیمارستان و در نهایت ۲۰ درصد باقی مانده به تمام گروههای غیر پزشک (تمام گروهای درمانی و اداری) اختصاص مییابد. این اختلاف پرداختی صد برابری منجر به شکل گیری یک طبقه جدید در نظام سلامت شده است.
پارس لاین نامگذاری سال ۲۰۲۰ میلادی با عنوان سال پرستار از سوی سازمان بهداشت جهانی بیانگر لزوم بازنگری در نگاه دولتها به حرفه پرستاری است. اذعان به اهمیت نقش پرستاران در ارتقا سلامت افراد، پیشگیری و کنترل بیماریها در جامعه، ضروری است و دولتمردان در جهت رسیدن به نظام درمان کار آمد باید به وضعیت رفاهی و معیشتی این اقشار توجه ویژه داشته باشند.
پارس لاین ، اهمیت جایگاه پرستاران در فرایند درمان درهنگام وقوع بحرانهایی همچون شیوع اپیدمیها بیش از هر زمان دیگری آشکار میگردد. در همین راستا در ماههای اخیر که کشورهای جهان برای مقابله با همه گیری ویروس کرونا به کادر درمان به ویژه پرستاران اتکا داشته اند، برای مسئولان کشور زنگ خطری در باره وخامت اوضاع نابهسامان پرستاران به صدا در آمد.
در شرایطی که شاید موجهای دوم و سوم کرونا در راه باشند، تلاش در جهت کاستن از تبعیضهای موجود در سلسله مراتب نظام درمانی و توجه ویژه به مطالبات صنفی پرستاران، میتواند در میان تهدیدهای گوناگون، فرصتی را فراهم آورد تا از نابرابری و تبعیضهای موجود در میان کادر درمان کم شود.
تبعیض گستردهای که سابقه شکل گیری آن درنظام بیمارستانی کشور به دههی هفتاد باز میگردد، که در نتیجه تعرفه گذاری خدمات پزشکی واجرای طرح خودگردانی بیمارستانها کار تیمی و اختلافِ دستمزدِ تا حدی عادلانه، جای خود را به شکاف طبقاتی عمیقی داد. حال در شرایط کنونی گذر از بحران کرونا و حفظ سلامت شهروندان جز از مسیر تغییر سیاستهای کلان و سیاست گذاریهای مربوط به کادر درمان نمیگذرد. از همین رو در میانه این همه گیری و همزمان با روز جهانی پرستار در جهت فهم وضعیت پرستاران، گفت و گویی با یکی از کارشناسان این حوزه خواهیم داشت.
در ادامه گفتگوی پارس لاین با محمد شریفی مقدم دبیر کل خانه پرستار را در رابطه با شرایط پرستاران میخوانیم:
همه میدانیم که کادر درمانی در این روزهای همه گیری تحت فشار زیادی هستند. در گذشته شاهد بودیم که نقش پزشکان در درمان بیماران بسیار برجسته میشد، آیا شما اطلاع رسانی مربوط به خدمات رسانی پرستاران و دیگر پرسنل را متناسب با زحمت و تلاش آنها، ارزیابی میکنید؟ به بیان دیگر آیا به خدمات پرستاران توجه کافی شده است؟
«نادیده گرفتن نقش مهم پرستاران به عنوان عضوی از گروه درمان به دهه هفتاد و اجرای طرح خود گردانی بیمارستانها و توزیع ناعادلانه پول در میان کادر درمان مربوط میشود. اختلاف دریافتی چند ده برابری پزشکان هیئت علمی در قالب کارانه و حقوق ثابت با دیگر افراد کادر درمان منجر به ایجاد نابرابری عمیق در دستمزد و از بین بردن روحیه کار تیمی شده است. به عنوان مثال در نتیجه اجرای طرح مذکور در طی یک عمل ۶۵ در صد از تعرفه به پزشک متخصص تعلق میگیرد، پنج درصد به دانشگاه مربوطه، ۱۰ درصد به بیمارستان و در نهایت ۲۰ درصد باقی مانده به تمام گروههای غیر پزشک (تمام گروهای درمانی و اداری) اختصاص مییابد. این اختلاف پرداختی صد برابری منجر به شکل گیری یک طبقه جدید در نظام سلامت شده است.
در نتیجه این اختلاف درآمد ناعادلانه، کار تیمی و اهمیت نقش هر یک از اعضا در پروسه درمان نادیده گرفته شد و طبقهای فرادست را در سلسله مراتب بیمارستانی بوجود آورد. این گروه از پزشکان هیئت علمی در جهت استمرار توزیع ناعادلانه ثروت، تلاش کردند تا قدرت را نیز در اختیار بگیرند؛ و با در اختیار گرفتن مراکز تصمیم گیری در حوزههای مختلف از جمله انتصاب مدیران پرستاری نه براساس صلاحیت که بر مبنای وفاداری به سیستم تبعیض آمیز، نقش پرستاران را تضعیف کنند. بدون شک در سایه این تعارض منافع و استثمار آشکار نقش محوری پرستاران در نظام درمان نادیده گرفته میشود.
در شرایطی که جهان در راستای کارآمدی سیستم درمان برحمایت از پرستاری تاکید دارد، در کشور ما پزشکان برخوردار از منافع حداکثری در تمام لایههای حکومت نفوذ دارند و اجازه نمیدهند که مطالبات پرستاران مطرح شود و تعداد پرستاران وزارت بهداشت که از کف استاندارد جهانی نیز پایینتر است، افزایش یابد. چرا که تشکل یابی پرستاران تهدیدی برای این گروه به حساب میآید و تعارض منافع تشدید میشود، در همین راستا در دو دههی اخیر در نتیجه تهدید و تحقیر مستمر و سیستماتیک پرستاران نقش غیر قابل جایگزین آنها در نظام سلامتجامعه نادیده گرفته شده است.»
روایت تکاندهندهی یک پرستار از مرگ بیماران مبتلا به کرونا در یکی از بیمارستانهای قم
(تصاویر) خستگی، ترس و امید در چهره پرستاران
(تصاویر) حافظان سلامت در خط مقدم مبارزه با کرونا
(تصاویر) دلتنگیهای کادر درمان
(تصاویر) چهره پنهان پزشکان و پرستاران!
(تصاویر) تشویق ملی پزشکان و پرستاران
(تصاویر) این پرستارها لبخند نمیزنند!
(تصاویر) استراحت پرستاران
پاسخ ها