چای سیاه رایجترین نوع چای است که بدون شیر سرو میشود. تفاوت بین چای سیاه، سبز و سفید در نحوه فرآوری آنهاست. در مرحله پردازش، چای سیاه تخمیر و اکسیده میشود. این چای به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی که دارد یکی از محبوبترین چایها و شناخته شدهترین چایها است.
پارس لاین چای سیاه یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است و تقریبا ۸۰ درصد از افراد سراسر دنیا در میان وعده شان چای سیاه مینوشند. از فواید چشمگیر سلامتی چای سیاه می توان به توانایی آن در تقویت سلامت قلب، کاهش استرس، کاهش کلسترول بالا، بهبود سلامت دهان، تقویت سلامت استخوان، افزایش هوشیاری و جلوگیری از اسهال و مشکلات گوارشی اشاره کرد. همچنین باعث بهبود گردش خون میشود، به پایین آوردن فشار خون کمک میکند و از علائم آسم میکاهد. چای سیاه به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی که دارد یکی از محبوبترین چایها و شناخته شدهترین چایها است.
چای سیاه معمولیترین نوع چای است که بدون شیر سرو میشود. از گیاه چای بدست میآید که از لحاظ علمی به عنوان Camellia sinensis شناخته می شود. سطح اکسیداسیون بالایش به آن رنگ و طعم بی نظیری میبخشد، که عموما به رنگ قهوهای تیره و خوش طعم تا شیرین متغیر است.
تفاوت بین چای سیاه، سبز و سفید در نحوه فرآوری آنهاست. در مرحله پردازش، چای سیاه تخمیر و اکسیده میشود. از طرف دیگر چای سبز و چای سفید تخمیر نمیشوند.
سرشار از آنتی اکسیدانهای معروف به پلی فنولها و کاتچینها است. ظرفیت اکسیداسیون آن بیش از سایر چایهای سفید و سبز است. ترکیبات موجود در آن یعنی تیفلاوین و Thearubigin، علاوه بر اینکه به چای رنگ تیره و طعم بی نظیری میبخشند، مزایای سلامتی فراوانی نیز ارائه میدهند. چای شیرین نشده کالری جزئی یا بدون کالری است و حداقل سدیم، پروتئین و کربوهیدرات را شامل میشود. چای سیاه قوی اکسیدهتر است و در نتیجه از چای اوولون، سفید یا سبز بیشتر سودمند است.
چای سیاه کافئین دارد و یک فنجان یا ۲۳۶ میلی لیتر چای سیاه، حاوی حدود ۴۲ میلی گرم کافئین است. سطح کافئین موجود در این چایها نیز متغییر است.
این چای شگفت انگیز به دلیل خواص درمانی و سایر مزایای سلامتی شناخته شده است. قدرتمندترین مزایای آن به شرح زیر است:
۱. از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند
مقادیر زیادی فلاوانول، فلاونول، تافلاوین و مشتقات اسید گالیک موجود در چای سیاه به ترمیم اختلالات عروق کرونر در بیماران قلبی کمک میکند. همچنین عملکرد غیر طبیعی رگهای خونی را معکوس میکند که ممکن است منجر به سکته مغزی، آترواسکلروز و سایر شرایط قلبی عروقی شود؛ بنابراین، هر فردی میتواند آن را برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بنوشد.
۲. پیشگیری از سرطان
یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ که توسط محققان دانشگاه ویسکانسین، مدیسون، ایالات متحده انجام شد که نشان میدهد مصرف چای سیاه ممکن است از ابتلا به سرطان پوست، پروستات، ریه و سینه پیشگیری کند
یک مطالعه دیگر نشان میدهد که وجود پلی فنولها موجود در چای دارای یک ماده ضد عفونی کننده رادیکال آزاد قوی هستند و مصرف چای به مهار تومور زایی کمک میکند. مطالعات حیوانی نشان داده است که ترکیبات چای به کاهش علائم سرطان پوست، ریه، حفره دهان، مری، معده، کبد، پروستات و سایر ارگانها کمک میکند.
چای سیاه ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در خانمهایی که چای مینوشند در مقایسه با کسانی که به ندرت چای میخورند کاهش دهد. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه لازم است تا تاثیر دقیق چای بر جلوگیری از سرطان مشخص شود.
۳. کنترل دیابت
مصرف طولانی مدت چای با کاهش سطح قند خون ناشتا و کاهش سطح دیابت نوع ۲ همراه است. عمده ترکیبات فعال زیستی در چای سیاه پلی فنولها هستند که باعث کاهش شاخص گلیسمی میشوند. یک مطالعه منتشر شده در Annals of Nutrition & Metabolism نشان داد که مصرف منظم چای دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
۴. از سکته مغزی جلوگیری میکند
نوشیدن روزانه بیش از یک فنجان چای سیاه یا سبز به جلوگیری از سکته مغزی ایسکمی کمک میکند.
۵. هضم را بهبود میبخشد
چای سیاه سرشار از تاننها و سایر مواد شیمیایی است که تأثیر مثبت و آرامش بخشی بر دستگاه گوارش بدن دارند. این کیفیت ضد التهابی چای برای درمان اختلالات گوارشی نیز مفید است. ترکیبات شیمیایی موجود در این نوع چای همچنین با علائم زخم معده مقابله میکند.
۶. فعالیت ضد باکتریایی
پلی فنولهای چای به دلیل فعالیت ضد باکتریایی شان به خوبی شناخته شده اند. مطالعات نشان میدهد که چای سیاه خطر عفونت هلیکوباکتر پیلوری را کاهش میدهد.
این میتواند یک روش درمانی مؤثر برای مشکلات پاهایی که بو میدهند باشد. مصرف چای منافذ را میبندد و از تعریق مکرر پا جلوگیری میکند. برای تسکین بثورات، قرمزی و خارش نیز میتوانید کیسههای چای سرد را برای قسمتهای سوخته شده استفاده کنید.
۷. استرس را تسکین میدهد
مصرف چای سیاه نه تنها تولید هورمون استرس، کورتیزول را کاهش میدهد بلکه باعث عادی سازی آن میشود. همچنین اسید آمینه، ال-تانین موجود در چای سیاه باعث کاهش استرس و تقویت آرامش میشود. مصرف چای پس از تجربه استرس حاد، بهبود را تسریع میکند و در این صورت میتواند خطر بیماریهای مزمن مانند بیماری انسداد عروق قلب جلوگیری کند.
۸. تسکین علائم آسم
به طور کلی، مایعات گرم و دم کرده شرایط و علائم آسم را تسکین میدهد؛ بنابراین جای تعجب ندارد که چای سیاه برای بیماران آسم بسیار مفید است، زیرا مجاری تنفسی را باز میکند، در نتیجه به آنها اجازه میدهد راحتتر نفس بکشند.
۱۰. تراکم استخوان را افزایش میدهد
طبق مطالعات انجام شده، زنان مسنی که روزانه چای سیاه مینوشند و در خطر پوکی استخوان و شکستگی قرار دارند، به دلیل وجود انواع خاص فلاونوئیدها در معرض خطر کمتری هستند. همچنین به دلیل خواص فیتوشیمیایی موجود در این نوشیدنی محبوب احتمال ابتلا به آرتریت کمتر نشان داده شده اند.
مزایای دیگر چای سیاه شامل موارد زیر است:
۱۱. پیشگیری از ابتلا به پارکینسون
چای سیاه ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پارکینسون کمک کند. چای سیاه دارای پلی فنول است که به جلوگیری از اختلالات عصبی کمک میکند. همچنین مطالعات نشان میدهند که اثرات محافظت کننده عصبی چای با بیماری پارکینسون رابطه معکوس دارد.
۱۲. تسکین پف اطراف چشمها
کیسههای چای سرد هنگامی که روی صورت یا چشمها اعمال میشود به دلیل داشتن کافئین موجود در آن میتواند به رفع خستگی و کاهش پف و چربی کمک کند. کیسههای چای را در یخچال نگهداری کنید و آن را روی چشمهای پف کرده بگذارید تا تاثیر جادویی آن را ببینید!
۱۳. تقویت هوشیاری
کافئین موجود در چای سیاه، یک تحریک کننده است که به طور گسترده برای تقویت هوشیاری و بهبود عملکرد مورد استفاده قرار میگیرد. غلظت کافئین در چایهای سفید، سبز و سیاه از ۱۴ تا ۶۱ میلی گرم در هر وعده (۶ یا ۸ اونس) است که کمتر از قهوه است، اما برای هوشیار نگه داشتن شما کافی است.
۱۴. علائم اسهال را بهبود میبخشد
چای سیاه به دلیل دارا بودن تاننها در بهبود بیماریهای روده موثر است. توصیه میشود برای بیمارانی که اسهال هستند، چای ساده به آرامی با حداکثر فواید مصرف شود.
۱۵. منبع غنی از آنتی اکسیدانها
پلی فنولها، مانند تافلاوینها، تاروبیوینها و همچنین کاتچینها به عنوان ترکیبات اصلی چای سیاه، عمدتاً مسئول اقدامات آنتی اکسیدانی هستند. خاصیت آنتی اکسیدانی چای از فعالیت رادیکال آزاد جلوگیری میکند و به محافظت از سلولها در برابر آسیبها کمک میکند.
۱۶. مراقبت از پوست
چای سیاه سرشار از آنتی اکسیدان است که خواص ضد پیری و ضد التهابی دارند، همچنین برای بهبود سلامت و ظاهر پوست مفید هستند. شستشوی صورت با چای، رطوبت و درخشش پوست را حفظ میکند و یک درمان مؤثر برای خشکی پوست است. خاصیت قابض آن پوست را سفت کرده و جلوه خاصی به آن میبخشد. چای همچنین میتواند لکههای ناشی از افزایش سن را از بین ببرد و خاصیت سفید کننده برای پوست دارد. همچنین با کاهش خطر ابتلا به سرطانهای پوستی غیر ملانوما کمک میکند.
۱۷. محافظت از اشعه ماوراء بنفش
پرتوهای UV برای پوست بسیار مضر هستند و قرار گرفتن در معرض طولانی مدت آن باعث ایجاد رنگدانههای پوستی میشود. کاربرد موضعی چای سیاه و سبز میتواند پوست را از اشعههای مضر محافظت کند، زیرا پلی فنولهای آنها دارای اثر محافظتی هستند.
۱۸. مراقبت از مو
کافئین موجود در چای سیاه، هورمونی را که مسئول ریزش مو است مسدود میکند. نوشیدن چای میتواند به رشد مو و کاهش سرعت ریزش مو کمک کند. شستشوی مو با چای سیاه برای نرم کردن و تقویت درخشش و رنگ موها بسیار عالی است. میتوانید از بطری اسپری استفاده کرده یا آن را روی پوست سر خود بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه آن را با شامپو بشویید. این یک روش طبیعی و ارزان برای رنگ کردن موهای خاکستری است تا زیبا و براق به نظر برسند.
۱۹. کاهش کلسترول
اکثر افراد با نوشیدن چای سیاه میتوانند سطح کلسترول بد خود را که مسئول سکتههای قلبی و حملات کشنده است، کاهش دهند. همچنین مشخص شده است افرادی که روزانه ۱ تا ۲ فنجان چای مینوشند در مقایسه با افرادی که حداقل مقدار را مصرف میکنند یا به هیچ وجه چای مصرف نمیکنند در معرض خطر مشکلات قلبی قرار بگیرند. چای سیاه تاثیر مثبت اش را در افراد در معرض خطر بیماری قلبی یا چاقی به خوبی نشان داده است.
۲۰. تقویت سیستم ایمنی
چای سیاه نه تنها با باکتریها مقابله میکند بلکه سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند. منبع غنی از آنتی اکسیدانها در این نوشیدنی گرم از فعالیت رادیکال آزاد در بدن جلوگیری میکند.
۲۱. انرژی را افزایش میدهد
کافئین موجود در چای سیاه جریان خون به مغز را تقویت کرده و متابولیسم را تحریک میکند، بنابراین مقدار زیادی انرژی برای شما فراهم میآورد.
۲۲. از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری میکند
مصرف چای سیاه با کاهش خطر ایجاد سنگ کلیه در ارتباط است. با این حال توصیه میشود قبل از نوشیدن چای سیاه برای این منظور با پزشک مشورت کنید.
۲۳. سردرد را درمان میکند
مقدار کافئین موجود در چای سیاه سیستم عصبی را تسکین داده و سردرد را بهبود میبخشد.
۲۴. کاهش وزن
چای سیاه میزان تری گلیسیرید و چربیهای احشایی را کاهش میدهد؛ بنابراین، چند تغییر کوچک در شیوه زندگی همراه با مصرف چای سیاه به کاهش وزن کمک میکند. همچنین به جلوگیری از چاقی نیز کمک میکند.
۲۵. فشار خون را کاهش میدهد
مطالعات نشان میدهد که مصرف چای سیاه باعث کاهش فشار خون میشود. با این حال، تأثیر آن بر سلامت کلی قلب و عروق تایید شده است.
مصرف زیاد چای سیاه برای افرادی که بیش از ۳-۵ فنجان در روز مینوشند، ممکن است عوارض جانبی زیادی داشته باشد که شامل موارد زیر است:
• مصرف بیش از حد کافئین
• تکرر ادرار
• کمبود آهن
• بواسیر
• اسیدیته، استفراغ، ضربان قلب نامنظم و سوزش قلب
• بی خوابی، مشکلات خواب و بی قراری
• عصبی بودن، اضطراب، لرزش و تسریع روند تنفس
عوارض جانبی دیگر شامل:
• سردرد: اگر به چای معتاد باشید، عدم نوشیدن آن حتی یک بار در روز ممکن است باعث سرگیجه، احساس صدای زنگ در گوش و سردرد شود.
• گلوکوم: کافئین موجود در چای سیاه باعث افزایش فشار داخل چشم میشود که ممکن است باعث ایجاد گلوکوم شود.
• سقط جنین: به خانمهای باردار توصیه میشود قبل از افزودن چای سیاه به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنند، زیرا این امر میتواند باعث سقط جنین یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد شود.
• دارو: اگر دارو یا مکملهایی مانند کلسیم و منیزیم مصرف میکنید از نوشیدن چای سیاه خودداری کنید.
منبع: organicfacts
پاسخ ها