«در این بین، دمکراتهای بیشتر و بیشتری در آمریکا از دولت (ترامپ) درخواست میکنند که به شهروندان ایران در این دوره سخت (بیماری کرونا) معافیت تحریمی بدهد. جو بایدن، نامزد بالقوه دمکراتها از بازگشت به توافق هستهای نیز حمایت میکند. این اختلاف نظر، بار دیگر دولت نتانیاهو را در تضاد مستقیم با حزب دمکرات قرار میدهد و به دولت (نتانیاهو) منفعت آشکاری در انتخاب مجدد ترامپ میدهد. البته در گذشته، اسرائیل همیشه دنبال کسب حمایت فراحزبی بود و این امر را یک دارایی استراتژیک تلقی میکرد.»
پارس لاین - با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، توجهها به رابطه دونالد ترامپ با اسرائیل و به طور کلی یهودیان معطوف شده است. دولت دست راستی اسرائیل، رابطه نزدیکی با کاخ سفید برقرار کرده و به اعتقاد برخی کارشناسان روی پیروزی دوباره ترامپ حساب کرده است.
پارس لاین ، «تعهد آمریکا به اسرائیل، {تاکنون} هرگز قویتر از دوران رهبری پرزیدنت ترامپ نبوده است. آمریکا و اسرائیل با هم با تهدیدات برای امنیت و شکوفایی مردممان مقابله خواهند کرد. در روزهای سخت، ما کنار دوستانمان میایستیم و دوستانمان نیز کنارمان میایستند.» این بخشی از بیانیه مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، درباره سفر آتی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، به اسرائیل است. سفری که در یک دوره حساس بعد از پایان یافتن مناقشات سیاسی داخلی اسرائیل انجام میشود و دولت نتانیاهو برای انجام آن عجله دارد.
چهارشنبه هفته جاری، مراسم تحلیف دولت جدید رژیم صهیونیستی به رهبری بنیامین نتانیاهو برگزار میشود. پس از سه انتخابات غیرقاطع، سرانجام نتانیاهو توانست حداقل به طور موقت، رقیباش، بنی گانتز را به انصراف از پست نخست وزیری وادار کند. طبق توافق اخیر نتانیاهو و گانتز، که به تشکیل دولت ائتلافی منجر شد، گانتز منصب جدید «نخست وزیر جایگزین» را به عهده خواهد گرفت و بعد از ۱۸ ماه، جای نتانیاهو را خواهد گرفت.
اما مصالحه سیاسی در اسرائیل، از جهات متعددی با آمریکا و سیاستهای آن در منطقه ارتباط دارد. نتانیاهو دو طرح عمده را دنبال میکند که بدون حمایت آمریکا ممکن است به نتیجه نرسند. اجرای هر دو این طرح نیز تا حدود زیادی به تداوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ بستگی دارند.
شلدون ادلسون، میلیاردر یهودی طرفدار اسرائیل، از دونالد ترامپ حمایت می کند.
دو هدف مشترک نتانیاهو و ترامپ
چند ماهی است که به خاطر شیوع بیماری کرونا، بحث و جدل درباره طرح آمریکایی موسوم به «معامله قرن» کمرنگ شده است. با این حال، اجرای این طرح کماکان ادامه دارد. ظاهرا، نتانیاهو مشغول شدن سایر کشورها به کرونا را فرصتی برای اجرای این طرح میداند. طبق معامله قرن، دولت آمریکا از تصرف بخشهایی از قلمرو فلسطینیها در کرانه باختری در ازای موافقت اسرائیل برای ورود به مذاکرات صلح با فلسطینیها حمایت میکند. با این حال، نتانیاهو برای تصرف بخشهایی از کرانه باختری آن هم بدون آغاز هر گونه گفتگوی جدی با فلسطینیها عجله دارد.
اما این تصرف، که به گفته دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، میتواند ظرف چند هفته انجام شود، از حمایت بین المللی برخوردار نیست. تقریبا تمام کشورهای جهان به جز آمریکا، با بسط سیطره رژیم صهیونیستی بر بخشهایی از کرانه باختری مخالفت اند. حتی دمکراتهای آمریکا نیز در این خصوص، تحفظاتی دارند. آنها همواره اعلام کرده اند که سیاستشان در برابر اسرائیل، در چارچوب سیاست روسای جمهور قبل از ترامپ در برابر اسرائیل خواهد بود. به عبارت دیگر، دمکراتها در صورت ورود به کاخ سفید، ممکن است اقدامات یکجانبه اسرائیل در کرانه باختری را که از حمایت ترامپ برخوردار است، به رسمیت نشناسند.
اما تصرف کرانه باختری، تنها نقطه مشترک ترامپ و نتانیاهو نیست. آنها برای حفظ سیاست فشار حداکثری علیه ایران نیز تلاش میکنند. اقدامات دولت ترامپ در خروج از برجام و بازگرداندن تحریمها علیه ایران، از حمایت مطلق نتانیاهو برخوردار بود. نتانیاهو حتی گفته است که او، ترامپ را از برجام خارج کرده است. این در حالی است که جو بایدن، نامزد نهایی بالقوه دمکراتها، از کاهش تحریمها علیه ایران و بازگشت آمریکا به برجام حمایت میکند. بایدن به عنوان معاون باراک اوباما، نقش مهمی در امضای برجام داشت. بنابراین، در صورتی که بایدن به کاخ سفید بازگردد تلاشهای چهار سال گذشته نتانیاهو برای از بین بردن برجام و افزایش فشارها بر ایران ممکن است بر باد بروند.
از همین رو، به اعتقاد برخی محافل اسرائیلی، نتانیاهو منفعت آشکاری در انتخاب مجدد ترامپ دارد. چون ترامپ در برجام و مسئله فلسطین تماما مواضع اسرائیل را تایید کرده است. به تازگی، دیوید فریدمن، به مناسبت سالگرد انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس، که با دستور جنجال برانگیز ترامپ انجام شد، با روزنامه تندروی «اسرائیل هایوم» گفتگو کرد. او در این گفتگو اعلام کرده که فلسطینیها زمانی صاحب دولت مستقل خواهند بود که مثل کاناداییها بشوند.
در برجام و سایر مسائل مرتبط با ایران نیز آمریکا به همین شکل از اسرائیل حمایت کرده است. حمایتی که به رغم تمام مزیتهایاش، ریسکهایی نیز برای اسرائیلیها به همراه دارد. سیاستمداران اسرائیل همواره سعی کرده اند که رابطه واشنگتن و تل آویل را یک موضوع فراحزبی نشان دهند. اما نتانیاهو با نزدیک شدن بیش از حد به ترامپ، باعث شکاف میان اسرائیل و دمکراتها شد. روزنامه اسرائیلی هاآرتص، اخیرا این شکاف را اینگونه توصیف کرد: «در این بین، دمکراتهای بیشتر و بیشتری در آمریکا از دولت (ترامپ) درخواست میکنند که به شهروندان ایران در این دوره سخت (بیماری کرونا) معافیت تحریمی بدهد. جو بایدن، نامزد بالقوه دمکراتها از بازگشت به توافق هستهای نیز حمایت میکند. این اختلاف نظر، بار دیگر دولت نتانیاهو را در تضاد مستقیم با حزب دمکرات قرار میدهد و به دولت (نتانیاهو) منفعت آشکاری در انتخاب مجدد ترامپ میدهد. البته در گذشته، اسرائیل همیشه دنبال کسب حمایت فراحزبی بود و این امر را یک دارایی استراتژیک تلقی میکرد.»
پاسخ ها