وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو؛ معنا و مفهوم شاخص یک میلیونی بازار سهام؛ شقاقی با تاکید بر اینکه دلار از ابتدای سال ۹۷ تاکنون رشد ۴ برابری را تجریه کرده است، گفت: بازارهای طلا، مسکن و خودرو نیز این نسبت ۴ برایری را تجریه کردند، اما بورس در حدود ۱۴ ماه گذشته روندی را طی کرده که بسیار بینظیر بوده و رشد صعودی آن بسیار شتابان بوده است، در این رابطه نکته مهم آن نیست که تا چه زمانی بورس رشد میکند، بلکه با اهمیتتر از آن، این است که آیا نقش بورس تغییر کرده و این بازار سهام است که برای سایر بازارها علامت برای افزایش را صادر میکند.
پارس لاین اگرچه کارشناسان بورس از مدتها قبل، ورود شاخص بورس به کانال یک میلیون واحد را برای بازار یک مقاومت میدانستند و معتقد بودند برای شکسته شدن مقاومت این کانال بازار اصلاحی را تجربه خواهد کرد، اما سرانجام روز شنبه و بعد از اصلاحی کوتاه در بازار طی هفته گذشته به کمک حجم گسترده نقدینگی، دماسنج بازار سرمایه از سد یک میلیون واحد نیز عبور کرد.
پارس لاین ، حسن قالیباف اصل رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر این که سرنوشت شاخص بورس به تحولات آینده بستگی دارد، گفت: قیمت هر سهم براساس انتظارات مشخص میشود. در واقع عرضه و تقاضا در بازار قیمت را مشخص میکند. در حال حاضر باید به افزایش قیمتها در بازار سرمایه به عنوان یک فرصت برای بنگاههای اقتصادی نگاه کرد.
قالیباف با تاکید بر این که بازار سرمایه فرصت بی نظیری را برای رشد اقتصاد ایجاد کرده است، اظهار کرد: بنگاهها باید از این فرصت استفاده کنند. این که برخی قیمتها بی رویه بالا میرود، مسئولیتش با سرمایه گذار است که سهمی را ارزان نخرد.
وحید شقاقی شهری
بازارهای سرمایهگذاری دارای همگرایی هستند
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فراروبا اشاره به اینکه در اقتصاد ایران بازارهای سرمایهگذاری دارای همگرایی با یکدیگر هستند، اظهار داشت: با توجه به اینکه همیشه یک تقدم و تاخر در رشد بازارهای مختلف وجود داشت، به نظر میرسد نظم این مسئله به همخورده، به بیان دیگر بازارهای طلا، ارز، خودرو، مسکن و سهام حداقل با یک تاخیر یک تا دو ساله نسبت به هم رشد را تجربه میکردند، اما باید گفت: این نسبتها تغییر پیدا کرده است.
وی افزود: در بین این بازارها، ارز پیشنگر بود و زودتر از همه رشد را تجربه میکرد، بعد از آن بازار طلا بود و سپس خودرو که با یک وقفه شش ماه حرکت را آغاز میکرد، در ادامه نیز بازارهای مسکن و سهام که به ترتیب با یک وقفه یک و دوساله افزایش قیمت را استارت میزدند، اما به نظر میرسد عملکرد اخیر بورس این وضعیت را از اساس به هم ریخته است.
شقاقی با تاکید بر اینکه دلار از ابتدای سال ۹۷ تاکنون رشد ۴ برابری را تجریه کرده است، گفت: بازارهای طلا، مسکن و خودرو نیز این نسبت ۴ برایری را تجریه کردند، اما بورس در حدود ۱۴ ماه گذشته روندی را طی کرده که بسیار بینظیر بوده و رشد صعودی آن بسیار شتابان بوده است، در این رابطه نکته مهم آن نیست که تا چه زمانی بورس رشد میکند، بلکه با اهمیتتر از آن، این است که آیا نقش بورس تغییر کرده و این بازار سهام است که برای سایر بازارها علامت برای افزایش را صادر میکند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: تمام نگرانی بنده این است با رشد شتابان بورس، این موضوع برای تمام بازارهای سرمایهای که به آنها اشاره شد، سیگنال باشد و این بازارها هم بخواهند به اندازه بازار سهام رشد کنند که آن زمان موضوع بسیار نگران کننده میشود، برای فهم بهتر قضیه توجه کنید که شاخص کل بورس در فروردین ۹۷، ۹۶ هزار واحد بود، در فروردین ۹۸، ۱۸۱ هزار واحد و در ابتدای امسال ۵۲۱ هزار واحد، اما امروز شاخص از مرز یک میلیون واحد عبور کرده است.
تالار حافظ
بورس از ابتدای سال تاکنون بازده ۹۰ درصدی داشته است
وی اضافه کرد: این امر بدان معنی است که بورس یک رشد شارپی را دو ماه فروردین و اردیبهشت تجربه کرده است، در این رابطه بازدهی بورس طی سال ۹۸، ۱۸۸ درصد و در دوماهه ۹۹ بالغ بر ۹۰ درصد بوده است، این در حالیست که شاخص کل بورس تهران بیش از ۱۰ برابر شده، این مسئله نشان دهنده آنکه بورس بیش از بازارهای دیگر رشد شارپی و شتابان را تجربه کرده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: همانطور که عرض کردم بازارهای دیگر طی این دوساله افزایش قیمت چهار برابری را تجربه کردند، اما شاخص کل بورس از همین ابتدای سال ۹۹ تاکنون بیش از ۵ برابر شده است، به بیان دیگر این نقدینگی فزایندهای که در بازار بورس وجود دارد به مانند یک آب پرفشار عمل میکند، اما به دلیل اینکه حوض بورس کوچک است این نقدینگی سر ریز میکند و برای خرید سهام صف خرید تشکیل میشود.
شقاقی با اشاره به اینکه روزانه سه میلیارد دلار نقدینگی وارد بورس میشود، تصریح کرد: این روزها قیمت سهام بسیاری از شرکتهای کوچک چندین برابر شده که این موضوع نشاندهنده آن است که عمق بازار سرمایه بسیار محدود است، با توجه به این موضوع، باید عمق بورس افزایش پیدا کند، تا این به نقدینگی پاسخ داده شود، از سوی دیگر قیمت سهام بسیاری از شرکتها از ارزش ذاتی آنها بیشتراست، در ابتدای سال گفته میشد، تنها ۲۰ درصد از شرکتها قیمت سهامشان بالاتر از ارزش ذاتی آنهاست، اما امروز و بعد از رشد شارپی بورس باید گفت، قیمت سهام بیش از ۸۰ درصد شرکتهای بورس بیش از حد خود افزایش یافته است.
وی همچنین با بیان اینکه امروز ارزش بازار سهام عدالت بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: با توجه به اینکه قرار است سهام عدالت آزادسازی شود، این موضوع میتواند عمق بورس را بیشتر کند، اما به دلیل اینکه در صورت آزادسازی عرضه سهام بیشتر میشود، این امر باید به صورت تدریجی و پلکانی صورت گیرد تا عرضه و تقاضا در بورس نیز برهم نریزد.
پاسخ ها