کارشناسان بازار سهام در گفتگو با فرارو؛ عرضه سهام شرکتهای بزرگ دولتی در بورس؛ ماجرا از چه قرار است؟؛ یک کارشناس بورس گفت: ورود سهام شرکتهای بزرگ دولتی به بورس ضرب آهنگ عطش ورود سرمایه به بازار سهام را خواهد گرفت و از این طریق معاملات میتواند به ثبات برسد، در غیر این صورت ریسک حضور در بورس بالا میرود که این امر در بلند مدت نمیتواند به هیچ عنوان مطلوب باشد.
پارس لاین از سال گذشته خبرهای مرتبط با عرضه سهام شرکتهای بزرگ دولتی در بورس منتشر شد و حال این امر جنبه جدیتری به خود گرفته، به طوریکه اعلام شده قرار است مصوبه این عرضهها در هیئت دولت مورد بررسی و تصویب قرار بگیرد.
پارس لاین ، تصمیم دولت برای واگذاری باقیمانده سهام خود در شرکتهای فعال بازار سرمایه در حالی از سال گذشته مطرح است که اخبار پیرامون این موضوع نوید از رسیدن به گام آخر میدهد. در این رابطه جلسه اخیر شورای عالی بورس و همچنین مصوبه وزیر اقتصاد نشان میدهد تصمیم بر آن است تا به زودی سهام دولت در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و فرابورس به عموم مردم واگذار شود.
در همین رابطه فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: در آینده نزدیک در سالجاری، سهام دولت در تعداد ۹ شرکت دولتی در رستههای انرژی (پالایشگاه و پتروشیمی)، مالی (بانکها و بیمهها) و صنایع فلزی و معدنی در بورس عرضه خواهند شد. در این مرحله از واگذاری، تصمیم بر این است که بهصورت فراگیر این سهامها را عرضه کنیم تا همه مردم با اعمال تخفیفهایی (در مرحله اول و فقط برای یکبار) در دو گروه ۲۰ و ۲۵ درصدی با سقف خرید ۲ میلیون تومان به ازای هر نفر بتوانند سهام عرضهشده را خریداری کنند.
وی درباره اینکه از نظر زمانی چگونه واگذار میکنید؟، گفت: دوره فراخوان تا عرضه ۱۰ روز است و گروه گروه این اتفاق را انجام میدهیم. تلاشمان این است که ۱۵ اردیبهشت اولین فراخوان واگذاری شرکتهای دولتی باشد. همچنین مرحله دوم عرضه شرکتهایی هستند که بورسی نیستند و وارد بورس میشوند.
دژپسند درباره تاثیر واگذاری شرکتهای دولتی بر بورس، بیان کرد: این امر عمق بازار بورس را افزایش میدهد. شاخص بازار سرمایه صرفا منعکسکننده تحولات بازار نیست، بلکه تحولات اقتصاد کشور نیز بر آن اثر دارد.
با این عرضهها ریسک سرمایهگذاری در بورس کنترل میشود
فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتگو با فراروبا اشاره به اینکه قرار است سهام شرکتهای بزرگ دولتی در قالب صندوقهای قابل معامله یا همان ETF در بورس عرضه شود، اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل عدم جذابیت بازارهای موازی بسیاری از مردم نقدینگی و سرمایههای خود را به بورس آوردند، اما این امر باعث شده قیمت سهام بسیاری از شرکتها بیش از ارزش ذاتی آن باشد تا این خطر به وجود آید که دیر یا زود اصلاح بازار رقم بخورد.
وی افزود: برای اینکه فشار این نقدینگی گرفته شود و ریسک معاملات در بورس کاهش یابد، عرضه سهام شرکتهای دولتی میتواند بسیار موثر باشد، چراکه نقدینگی موجود در کف بورس را جمع میکند و مانع از آن میشود تا تازه واردان بورسی به هر سهمی سر بکشند و بدون تحلیل و تنها بر اساس هیجان اقدام به خرید و فروش سهمی کنند که ممکن است باعث ضرر و زیان هنگفت آنها شود.
آقابزرگی با بیان اینکه علیرغم عرضه سهام این شرکتها در بورس، مدیریت آنها همچنان در دست دولت خواهد بود، گفت: به دلیل اینکه سهامداران خرد در تعیین مدیر نمیتوانند دخالت کنند، بنابراین این موضوع در اجرای برنامههای شرکتها نمیتواند خللی وارد کند و آنها با توجه به برنامههایی که در دست دارند، میتواند به مسیر خود ادامه دهند.
این کارشناس بورس مدیریت بازار سهام را بسیار ضروری دانست و بیان داشت: با توجه به سیل هجوم نقدینگی به بازار، باید به نحوی مقابل حبابی شدن بورس ایستاد، چون در صورت بروز چنین موضوعی به طور قطع اصلاح شدید قیمتی رخ خواهد داد و بسیاری از سهمهای بورسی و فرابورسی اصلاح خواهند شد که در چنین شرایطی سهامداران خرد با ضرر و زیان روبرو میشوند.
وی اضافه کرد: ورود سهام شرکتهای بزرگ دولتی به بورس ضرب آهنگ عطش ورود سرمایه به بازار سهام را خواهد گرفت و از این طریق معاملات میتواند به ثبات برسد، در غیر این صورت ریسک حضور در بورس بالا میرود که این امر در بلند مدت نمیتواند به هیچ عنوان مطلوب باشد.
قرار است به زودی سهام شرکت های دولتی در بورس عرضه شود
نحوه مدیریت عرضهها بسیار مهم است
مهدی افضلیان کارشناس بورس در گفتگو با فراروبا اشاره به اینکه طی سال گذشته بازدهی بازارسهام به هیچکدام از رقبا قابل مقایسه نیست، گفت: با توجه به اینکه بورس از نظر رشد از سایر بازارها عقب مانده بود، در سال ۹۸ بعد از اینکه بازارهای موازی وارد رکود شدند، بورس شروع به صعود کرد، این رشد و جذابیت در کنار انعکاس اخبار مثبت از بورس باعث شد، سیل نقدینگی روانه بازار شود و همین امر ابعاد بورس را بزرگ کرد، به طوریکه در ابتدای سال حدود ۲۰۰ هزار کد بورسی صادر شده بود، اما در آخرین عرضه اولیه سال گذشته بیش از ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار کد آنلاین سفارش خرید گذاشتند.
وی افزود: همانطور که مشاهده میکنید، چنین استقبالی نشان دهنده بزرگ شدن حجم بورس است، از سوی دیگر افزایش حجم داد و ستدها به ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان در سال گذشته و افزایش آن به ۸ هزار میلیارد تومان در روزهای اخیر نشان میدهد، همچنان پمپاژ سرمایه به بورس ادامه دارد و این کار لزوم مدیریت نقدینگی در بازار سهام را مسجل میکند.
افضلیان با تاکید بر اینکه مدیریت بهینه سرمایههای بورسی از طریق عرضه سهام شرکتهای بزرگ دولتی محقق خواهد شد، گفت: با توجه به اینکه هر کدام از این عرضهها میتواند بین ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان از نقدینگی موجود در کف بازار را جمع کند، این امر در مدیریت نقدینگی موجود در بورس بسیار راهگشا است و از سوی دیگر ریسک معاملات در بورس تهران را منطقی کرده و ادامه معاملات مطمئنتر خواهد کرد.
این فعال بازار سهام بیان داشت: جمع کردن نقدینگی از بازار هم از طریق صندوقهای قابل معامله میتوان دنبال شود و هم از طریق هلدینگهای سرمایهگذاری که مدیریت شرکتهای زیادی را در دست دارند، اما نکته مهم این است که عرضههای انجام شده نباید بی محابا و بدون برنامه باشد، چرا که اگر حجم این موارد زیاد باشد، نقدینگی بسیاری را به خود جذب میکند و آن زمان ممکن است که دیگر سرمایه لازم برای ادامه حرکت رشد بورس محیا نباشد، بنابراین در این موضوع، مهمترین مسئله مدیریت و داشتن برنامه برای چنین عرضههایی است.
پاسخ ها