علی دینی ترکمانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو؛ پیشبینی "تورم" در سال ۹۹؛ یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه افزایش تورم بازارهای مختلف را با التهاب و نوسان روبرو خواهد کرد، بیان داشت: در شرایطی که تورم سیر صعودی داشته باشد، نقدینگی سرگردان در جامعه در بخشهایی که سرمایهگذاری بلند مدت لازم باشد نخواهد رفت، بلکه به بازارهای نظیر سکه، طلا، ارز، خودرو و مسکن که در کوتاه مدت سودده میتوانند باشند، خواهند رفت و این نقدینگی باعث خواهد شد که بازارهای فوق با تکانههای شدیدی روبرو باشند. از سویی بورس که در سال گذشته بیشترین بازدهی را داشته در بین بازارهای مختلف امسال ممکن است به دلیل کاهش قیمت نفت دیگر آن سوددهی سال گذشته را نداشته باشد، بنابراین دو بازار ارز وطلا میتواند بسیار مورد توجه قرار گیرد.
پارس لاین شیوع ویروس کرونا عواقب بسیار مخرب اقتصادی در ایران به همراه خواهد داشت، در شرایطی که طی دو سال اخیر دولت با کسری بودجه دست و پنجه نرم میکند، گسترش کرونا باعث ایجاد رکود عمیق اقتصادی و کاهش شدید قیمت نفت شده که این دو عامل کسری بودجه دولت را شدیدتر میکند و این امر در نهایت منتج به افزایش بیشتر نرخ تورم خواهد شد.
پارس لاین ، سال ۹۸، بسیار سخت برای ایرانیان از لحاظ اقتصادی گذشت، این در حالیست که بر اساس اعلام حسن روحانی در این سال حتی اقتصاد ایران تورم ۵۲ درصدی را تجربه کرد، امری که برای اولین بار به طور رسمی یک مقام اجرایی آن هم در حد رئیس جمهور به بیان آن پرداخته است.
محمود جامساز کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه تورم اعلامی از سوی رئیس جمهوری اولین بار بوده که ذکر شده است، به فرارو گفت: مطلبی که آقای روحانی مبنی بر کاهش تورم از ۵۲ درصد به ۲۵ درصد اعلام کرد، نقل آن تاکنون سابقه نداشته و تا قبل از آن چنین میزان تورمی ذکر نشده بود، این در حالیست که تورمی که همواره اعلام میشود متوسطی از حدود ۳۷۵ قلم کالا بوده، اما تمام این کالاها مورد نیاز مصرف مردم نیست.
وی افزود: سبد معیشتی مردم حدود ۴۰ قلم کالا را شامل میشود و تورم آن همواره بیش از آن چیزی است که مسئولان و مقامات آن را اعلام میکنند، تورم اقلامی مانند بهداشت ودرمان، آموزش، خوراک، پوشاک ومسکن از جمله مواردی هستند که طی سالهای گذشته افزایشبسیار زیادی را تجربه کرده، در این رابطه بعضاً تورم این کالا از ۱۵۰ درصد هم تجاوز پیدا کرده است.
علی دینی ترکمانی
با تورم ۴۰ درصدی روبرو خواهیم بود
علی دینی ترکمانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه تورم در سال جاری همچنان با افزایش همراه خواهد بود و پیشبینی میشود با تورم ۴۰ درصدی روبرو باشیم، گفت: در حال حاضر دو دلیل عمده وجود دارد که باعث خواهد شد نرخ تورم در سال جاری روند افزایشی داشته باشد، اول اینکه با کاهش بی سابقه قیمت نفت به میزان بیش از ۴۰ درصد، درآمدهای نفتی دولت به شدت کم میشود، این در حالیست که دولت در بودجه قیمت نفت را ۵۰ دلار اعلام کرده بود، اما امروز قیمت نفت خام ایران به زیر هر بشکه ۱۵ دلار سقوط کرده است.
وی افزود: طی دو سال گذشته دولت با کسری بودجه شدیدی دست و پنجه نرم کرده و با توجه به بودجه سالجاری این امر نیز شدیدتر خواهد شد. میبایست دولت تدابیری را در نظر میگرفت تا جلوی افزایش کسری بودجه را بگیرد، به عنوان مثال دولت میتوانست بسیاری از خرجها و هزینههای اضافی را حذف کند، اما ما شاهد هستیم چنین اتفاقی در بودجه رخ نداده و امسال کسری بودجه شدید، فشار بسیار زیادی به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد.
ترکمانی اظهار داشت: دوم هم اینکه امسال نرخ ارز نیز افزایش خواهد داشت و این امر تورم را با صعود همراه خواهد کرد، بنابراین با توجه به شرایطی که وجود دارد، از نظر اقتصادی با سال بسیار سختی روبرو خواهیم بود. در این باره یک نکته مهم وجود دارد، شیوع ویروس کرونا موحب شده تا حدودی قیمتها در بازارهای مختلف کنترل شود، اما از خرداد و تیرماه که به نظر میرسد تب این ویروس فروکش کند و اوضاع به روال عادی برگردد، افزایش قیمتها و تورم نیز اوج خواهد گرفت و با رشد سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات روبرو خواهیم بود.
تورم مواد غذایی در سال های اخیر با افزایش افسار گسیخته ای همراه بوده است
افزایش تورم بازارهای را تحت تاثیر قرار میدهد
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه افزایش تورم بازارهای مختلف را با التهاب و نوسان روبرو خواهد کرد، بیان داشت: در شرایطی که تورم سیر صعودی داشته باشد، نقدینگی سرگردان در جامعه به بخشهایی که سرمایهگذاری بلند مدت لازم باشد نخواهد رفت، بلکه به بازارهای نظیر سکه، طلا، ارز، خودرو و مسکن که در کوتاه مدت سودده میتوانند باشند، خواهند رفت و این نقدینگی باعث خواهد شد که بازارهای فوق با تکانههای شدیدی روبرو باشند. از سویی بورس که در سال گذشته بیشترین بازدهی را داشته در بین بازارهای مختلف امسال ممکن است به دلیل کاهش قیمت نفت دیگر آن سوددهی سال گذشته را نداشته باشد، بنابراین دو بازار ارز و طلا میتواند بسیار مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه به طور معممول در فصل بهار نرخ تورم کاهش مییابد، اضافه کرد: با توجه به شرایط خاص اقتصاد ایران، در فروردین ماه به طور کلی اقتصاد در کما است و از اردیبهشت ماه کم کم کارها روی روال میافتد، اما، چون به طور نسبی سطح تقاضا در اقتصاد کم است، تورم نیز سیر کاهشی پیدا میکند، از تابستان به مرور تورم سیر صعودی به خود میگیرد، امسال نیز با وجود کرونا این موضوع خود را بیشتر و و بهتر نشان میدهد. به این ترتیب از نیمه خردادماه و ابتدای تیرماه باید انتظار افزایش قیمتها و سیر صعودی تورم را داشت.
دینی ترکمانی درباره نرخ رشد اقتصادی گفت: در حالیکه پیشبینی میشد نرخ رشد اقتصادی صفر یا در بین نیم تا یک درصد شود، اما به دلیل شرایطی که وجود دارد، به اعتقاد بنده از سال گذشته نیز بدتر خواهد بود و نرخ رشد ایران همچنان منفی خواهد ماند، در این راستا رشد اقتصادی در فصل بهار بخصوص که کرونا همچنان به صورت گسترده وجود دارد، اوضاع بدتری را نسب به ماههای آتی پشت سر خواهد گذاشت.
این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین با اشاره به اینکه با درخواست وام ایران از بانک جهانی به خاطر کنترل ویروس کرونا موافقت خواهد شد، افزود: به دلیل این که این بحث انسان دوستانه است، به نظر نمیرسد مشکلی در بابت پرداخت وجود داشته باشد، اما به طور قطع به دلیل اینکه کشورهای دیگری نیز درخواست وام خود را ارائه کردهاند، مبلغ کمتری به کشورمان اختصاص خواهد یافت.
پاسخ ها