نوروز نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با یکم فروردین ماه، جشن آغاز سال نوی ایرانی و یکی از کهنترین جشنهای به جا مانده از دوران ایران باستان است. با فرا رسیدن عید نوروز همه برای شروع یک سال جدید و متفاوت آماده میشوند تا سالی بهتر از سال قبل داشته باشند زمان تحویل سال دعاها و ذکرهایی خوانده میشود یکی از بهترین دعاها، دعای تحویل سال است.
پارس لاین چیزی تا لحظه تحویل سال ۱۳۹۹ هجری شمسی زمان باقی مانده است. امید که سال جدید برای همه هموطنان کشور عزیزمان ایران، سالی سرشار از پیشرفت و شادی باشد. لحظه تحویل سال ۱۳۹۹ در ساعت ۷ و ۱۹ دقیقه و ۳۷ ثانیه روز جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ هجری شمسی مطابق ۲۵ رجب ۱۴۴۱ هجری قمری و ۲۰ مارس ۲۰۲۰ میلادی میباشد.
نوروز نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با یکم فروردین ماه، جشن آغاز سال نوی ایرانی و یکی از کهنترین جشنهای به جا مانده از دوران ایران باستان است. ایرانیان نوروز را آغازگر رستاخیز طبیعت، گاه رویش و زایش باغ و بوستان میدانند و بر این باور هستند که در نوروز، همزمان با طبیعت، باید روزگار نو و جدیدی را با نگرشی نو، در تنپوش تازهای آغاز کنند.
با فرا رسیدن عید نوروز همه برای شروع یک سال جدید و متفاوت آماده میشوند تا سالی بهتر از سال قبل داشته باشند زمان تحویل سال دعاها و ذکرهایی خوانده میشود یکی از بهترین دعاها، دعای تحویل سال است در این بخش به معنی این دعای زیبا و معروف میپردازیم.
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
ای دگرگون کنندۀ قلبها و چشمها،ای گرداننده و تنظیم کننده شبها و روز ها، ای تغییر دهندۀ حال انسان و طبیعت، بگردان حال ما را به نیکوترین حال
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ
قلب و بصیرت قلبی، از مؤلفههای مهم معنوی در مسیر کمال انسان است که در قرآن کریم و روایات اسلامی تأکید بسیاری بر آن شده است. قلب سرچشمه تمامی جوششهای و خیزشهای وجود آدمی است.
یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ
انسان جانشینی برای خدا در روی زمین است و لایق این است که تجلی گاه صفات و اسماء الهی باشد یکی از همان اسماء الهی «مدبّر» میباشد که توسط آن خداوند عالم به تدبیر نظام زمین و آسمان و یا روز و شب و نظام خدمت میپردازد انسان هم باید در تدبیر روز و شب خود نقش داشته باشد.
یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
حَول در دعای عید نوروز، به معنای «سال» است و «احوال» جمع حال، به معنای طبیعت و ضمیر یا تغییر و دگرگونی وضعیت انسان است. از این رو، خداوند تغییر دهنده سال و یا دگرگون کننده طبیعت مربوط به مخلوقات است و این تحول در مسیر رشد و کمال موجودات، لازمه امر زندگی و حیات است.
قبل از تحویل سال ۳۶۵ مرتبه «یا مقلب القلوب و الابصار…» و ۱۲۰ مرتبه «أَمَّنْ یُجِیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یَکْشِفُ السُّوءَ» خوانده شود. آیه الکرسی را به تعداد روزهای سال بخوانید و پس از آن این دعا را بخوانید:
اللَّهُمَّ هَذِهِ سَنَةٌ جَدِیدَةٌ وَ أَنْتَ مَلِکٌ قَدِیمٌ أَسْأَلُکَ خَیْرَهَا وَ خَیْرَ مَا فِیهَا وَ أَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّهَا وَ شَرِّ مَا فِیهَا وَ أَسْتَکْفِیکَ مَؤُنَتَهَا وَ شُغْلَهَا یَا ذَا الْجَلَالِ وَ الْإِکْرَامِ.
غسل روز عید نوروز یکی از غسلهای مستحب است امام صادق (ع) در این باره فرمودند: «اذا کان یوم النیرو فاغتسل و ألبس أنظف ثیابک» یعنی در روز عید نوروز غسل بنما و بهترین و پاکیزهترین لباسهای خود را بپوش.
در نماز عید نوروز بعد از قرائت سوره حمد خواندن سورههای قدر، کافرون، توحید، فلق و ناس توصیه شده است خواندن این سورهها سبب دفع شر و بدیها خواهد شد.
امام صادق (ع) فرمود:" چون نوروز شود، غسل کن و پاکیزهترین لباسهای خود را بپوش و به بهترین بویها خود را معطر گردان. پس، چون نمازهای ظهر و عصر و نافلههای آن را خواندی، چهار رکعت نماز بگذار یعنی هر دو رکعت به یک سلام و در رکعت اول بعد از حمد ده مرتبه سوره مبارکه قدر، در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره مبارکه کافرون، در رکعت سوم بعد از حمد ده مرتبه سوره مبارکه اخلاص و در رکعت چهارم بعد از حمد ده مرتبه سوره مبارکه فلق و ده مرتبه سوره مبارکه ناس را بخوان و بعد از نماز به سجده شکر برو و این دعا را بخوان:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْأَوْصِیَاءِ الْمَرْضِیِّینَ وَ عَلَی جَمِیعِ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ بِأَفْضَلِ صَلَوَاتِکَ وَ بَارِکْ عَلَیْهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَکَاتِکَ وَ صَلِّ عَلَی أَرْوَاحِهِمْ وَ أَجْسَادِهِمْ اللَّهُمَّ بَارِکْ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِکْ لَنَا فِی یَوْمِنَا هَذَا الَّذِی فَضَّلْتَهُ وَ کَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ عَظَّمْتَ خَطَرَهُ اللَّهُمَّ بَارِکْ لِی فِیمَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَیَّ حَتَّی لا أَشْکُرَ أَحَدا غَیْرَکَ وَ وَسِّعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ اللَّهُمَّ مَا غَابَ عَنِّی فَلا یَغِیبَنَّ عَنِّی عَوْنُکَ وَ حِفْظُکَ وَ مَا فَقَدْتُ مِنْ شَیْءٍ فَلا تُفْقِدْنِی عَوْنَکَ عَلَیْهِ حَتَّی لا أَتَکَلَّفَ مَا لا أَحْتَاجُ إِلَیْهِ یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ.
خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست آن جانشینان پسندیده، و بر تمام پیامبران و رسولانت، با برترین درود هایت، و ایشان را برکت ده به برترین برکت هایت، و درود فرست بر جانها و تنهایشان، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد برکت ده، و به ما در این روز برکت ده که آن را برتری و کرامت و شرافت دادی، و مرتبه اش را بزرگ نمودی.
خدایا به من برکت ده، در آنچه به من نعمت دادی، تا احدی را جز تو سپاس نگویم، و در روزی ام بر من وسعت ده، ای صاحب بزرگی و بزرگواری. خدایا هر آنچه از من غایب شده باک نیست مبادا کمک و نگهداری ات از من غایب گردد، و هر چه را گم کرده ام، یاری ات را بر آن از من گم مساز تا در آنچه به آن نیازمند نیستم، خود را بر زحمت نیفکنم، ای صاحب بزرگی و بزرگواری.
روزه روز نوروز از جمله روزههای مستحب است امام صادق (ع) در این باره فرمود: هنگامی که روز نوروز رسید پس غسلی بنما و پاکیزهترین جامههای خود را بپوش و به بهترین بویها خود را خوشبو گردان و در این روز روزه بگیر. گرفتن روزه و خواندن نماز در روز عید نوروز مستحب است.
در طالعبینی چینی برای هر سال، نام یک حیوان در نظر گرفته شده. در نامگذاری سالها از نام ۱۲ حیوان استفاده میشود، بنابراین بعد از هر ۱۲ سال، نام سالها تکرار خواهد شد. حیواناتی که در نامگذاری سالها از آنها استفاده شده به ترتیب، سگ، موش، گاو، ببر، گربه یا خرگوش، نهنگ یا اژدها، مار، اسب، گوسفند یا بز، میمون، مرغ یا خروس و خوک هستند. حیوان سال ۹۹ موش است و این سال در طالعبینی چینی به نام سال موش، نامگذاری شده است.
پاسخ ها