مردم انگیزهای برای قاچاق سوخت ندارند و به میزانی که سودآوری این کار بالا میرود افرادی انگیزه پیدا میکنند که آن را انجام بدهند.
عباس عبدی در اعتماد نوشت: مردم انگیزهای برای قاچاق سوخت ندارند و به میزانی که سودآوری این کار بالا میرود افرادی انگیزه پیدا میکنند که آن را انجام بدهند. هر چه سودآوری زیاد باشد افراد بیشتری وارد این خلاف میشوند. میزان سودآوری هم به تفاوت قیمت رسمی و آزاد ربط دارد.
چرا بسیاری از کالاهای دیگر قاچاق نمیشوند؟ چرا بسیاری از کالاها، قاچاق معکوس به داخل میشوند؟ علتالعلل قاچاق تفاوت قیمت است. مثل ظروف مرتبطه است هر چه سطح دو ظرف متفاوتتر باشد شدت و سرعت سرریز آب از ظرف بالا به ظرف پایینتر بیشتر میشود.
حرفهایی که درباره جلوگیری از قاچاق زده میشود قابل درک نیست. غیرممکن است که بدون اطلاع یا رضایت نسبی دستاندرکاران بتوان تا این اندازه روشن و در این حجم وسیع و آشکار، این حد از سوخت را برای سالهای طولانی قاچاق کرد. بنابر این دستگاه قضایی و پلیس هم اگر (البته اگر) همه امکانات خود را برای جلوگیری از این جرم بسیج کنند باز هم حریف قاچاقچیان نخواهند شد.
اینها مجرمانی هستند که نتیجه سیاست قیمتگذاری هستند. اگر قرار باشد با قاچاق مبارزه کنید تنها راه آن، حل مساله از سرچشمه یعنی قیمتگذاری است. باید دولت را موظف کرد که قیمتگذاری را بردارد و یارانهها را به نحو مناسب دیگری توزیع کند. فراموش نکنید قاچاق کالا کمترین خسارت ناشی از قیمتگذاری است. این خسارتی است که میشود دید و نشان داد. عوارض اصلی آن در اقتصاد و در بههم زدن قیمتهای نسبی است که موجب اتلاف بزرگ منابع و فساد و رانت میشود. حتی بخش مهمی از نابرابریهای اقتصادی ناشی از این سیاست نادرست است.
مساله هنگامی جالب میشود که ساختار رسمی، در برنامههای رسمی خود این سیاست را نفی میکند و همواره تاکید بر نزدیک کردن قیمتها به قیمت واقعی دارد. برای مثال درباره ارز این قاعده در قانون پنجساله آمده است که قیمت ارز باید سالانه مطابق ضوابطی تعدیل شود، ولی در عمل اغلب مخالف این سیاست میشوند. روشن است که یا از ترس است یا نابخردی یا منافع. بعید است که بتوان دلیل دیگری برای این مشکل آورد.
پرسش این است که چکار باید کرد؟ دستگاه قضایی و پلیس و نیروهای امنیتی وقت خود را برای مبارزه با قاچاق کالاهای عادی (نه مثل مواد مخدر) تلف نکنند. راهحل آن اصلاح نظام قیمتگذاری و نیز منطقی کردن سیاستهای تعرفهای است. تخلفاتی که پس از این دو اقدام میماند آن اندازه کم خواهد بود که ارزش پیگیری خبری هم نخواهد داشت. در غیر این صورت و با وجود چنین قیمتگذاری افراطی و نظام تعرفهای نامعقول هر اقدامی برای مبارزه با قاچاق از داخل له خارج و از خارج به داخل با شکست مواجه خواهد شد همچنان که تا حالا شکست خورده است.
پاسخ ها