اشتغال خانمها گاهی باعث ایجاد اختلاف بین زن و شوهرها میشود. تا جایی که بعضی از مردان همسران اجازه کار کردن به همسرشان را نمیدهند. اما مرد چطور میتواند مانع اشتغال همسرش شود؟
همشهری آنلاین: اشتغال خانمها گاهی باعث ایجاد اختلاف بین زن و شوهرها میشود. تا جایی که بعضی از مردان همسران اجازه کار کردن به همسرشان را نمیدهند. اما مرد چطور میتواند مانع اشتغال همسرش شود؟
در جامعه کنونی با توجه به تغییر شرایط اقتصادی، سطح توقعات، آگاهی افراد از حقوق فردی و اجتماعی خود باعث شده اشتغال زنان از اهمیت بالایی برخوردار باشد. زنان همچون مردان در جامعه حضور فعال و پررنگی دارند و در عرصه های مختلف مشغول به کار و درآمدزایی هستند تا بتوانند علاوه بر حفظ استقلال خود اقتصاد خانواده را تامین یا در جهت حفظ خانواده خود به اقتصاد و معیشت آن کمک کنند، عواملی همچون تحصیلات دانشگاهی، مهارت های تخصصی و ... به جذب نیروی کار خانم در جامعه کمک شایانی کرده است. حال سوالی که مطرح می شود این است که آیا شوهر میتواند مانع اشتغال همسر خود شود؟
پروین رضازاده، وکیل و عضو مرکز وکلای قوه قضاییه استان البرز میگوید: بر اساس اصل بیستم قانون اساسی همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرارداد دارند. همچنین طبق اصل ۲۸ قانون اساسی زنان همانند مردان آزاد در انتخاب شغل هستند و نمی توان زن را وادار به ترک کار کرد، اما گاهی ممکن است مصلحت خانواده و فرزندان باعث شود زن از اشتغال دست کشیده و مشغول به امور خانواده شود، بنابراین شوهر می تواند طبق قانونی و مصلحت طرفین و اثبات مواردی که نشان دهد اشتغال زن به مصلحت خانواده نیست مانع اشتغال زن شود، اما باید بدانید که ایجاد مانع توسط شوهر شرایط و قوانین خاصی دارد.
وی میگوید: ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی بیان میدارد که شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.
این وکیل ادامه میدهد: به طور کلی و مطلق امکان ممنوعیت به کار زن، بدون حصول شرایط مقرر در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی توسط مرد وجود ندارد و زن در صورت مواجهه با این عمل از سوی مرد می تواند علیه وی اقدام قانونی انجام دهد و برای این کار مرد باید با اقامه دعوا و اثبات یکی از شروط زیر و با حکم دادگاه مانع اشتغال زن شود.
۱. منافی بودن شغل زن با مصالح خانوادگی؛ مانند اینکه زن فرصت و زمان کافی برای رسیدگی به وظایف خانوادگی و زناشویی خود را نداشته باشد.
۲. منافی بودن شغل زن با حیثیت زن یا شوهر؛ اگر شغل زن به گونه ای باشد که با حیثیت، حرمت و شأن خانوادگی خودش یا همسرش منافات داشته باشد، مرد می تواند وی را از اشتغال به کار منع کند
۳. خلاف مصلحت خانواده بودن شغل زن یا منافات داشتن با حیثیت زن یا مرد، دارای معیار ثابت و مطلقی نبوده و بسته به عرف و تشخیص قاضی می باشد.
۴. داشتن حق اشتغال زن قبل از ازدواج مانع از این نیست که مرد بتواند براساس شروط مقرر در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی، مانع از اشتغال زن شود.
رضازاده میگوید: حق منع اشتغال زن توسط مرد، دائمی نبوده و در صورتی که زن در مشاغل بعدی مصلحت خانواده را رعایت کرده و شغل وی مخالف حیثیت خودش یا همسرش نباشد، نمیتوان مانع اشتغال وی شد.
این وکیل درپایان میگوید: لازم به ذکر است در صورت صدور حکم منع اشتغال زوجه و عدم اجرای حکم توسط زوجه این امر نوعی عدم تمکین عام و سوء معاشرت زن محسوب می شود و زوجه مستحق دریافت نفقه نمی باشد و چنین نشوزی مجوز مرد در اخذ اذن بر ازدواج مجدد از دادگاه است.
پاسخ ها