مراسم تحلیف «غنی» و «عبدالله» برگزار شد؛ دو رئیس جمهور در یک اقلیم!؛ محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله یکی در کاخ ریاست جمهوری و دیگری در کاخ سپیدار مراسم تحلیف ریاست جمهوری را به طور جداگانه و همزمان در حضور هواداران، مقامها و شخصیتهای مختلف داخلی و خارجی انجام دادند.
قرار بود مراسم تحلیف ریاست جمهوری افغانستان ساعت ۱۱ پیش از ظهر امروز برگزار شود، اما خبرهایی منتشر شد حاکی از آنکه وزیرخارجه آمریکا به کابل سفر کرده است. اقدامی که تحلیلگران آن را مداخله مایک پمئو در امور داخلی افغانستان ارزیابی کردند.
به گزارش ایرنا، در حال حاضر محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله هردو در جایگاه خود در دو مکان نزدیک به هم حضور یافته و مراسم تحلیف را انجام دادند.
این اولین بار است که هر دو نفر ادعای پیروزی کرده و مراسم تحلیف در فاصله چندصد متری هم با مهمانان داخلی و خارجی مراسم تحلیف برگزار میکنند.
مردم افغانستان این وضعیت را نگران کننده دانسته و تأکید دارند که رهبران دولت افغانستان موفق به حل بن بست انتخاباتی نشده و اکنون کشور را بسوی بحران میبرند.
احمد سعیدی یکی از دیپلماتهای سابق افغانستان در صفحه فیسبوک خود نوشته است که اختلافات دو رهبر تیمهای انتخاباتی مهم نیست، اما وی نگران این است که این اختلافها درصفوف ارتش رخنه نکند.
اختلافها پس از آن میان اشرف غنی و عبدالله به اوج خود رسید که کمیسیون انتخابات محمداشرف غنی را در روز ۲۹ دی ماه برنده این رقابتها اعلام کرد، اما عبدالله عبدالله این نتیجه را رد کرده و آن را تقلب خوانده و از پذیرفتن آن سرباز زد.
عبدالله پس از آن اعلام کرد که براساس آرای پاک برنده انتخابات است و بر این اساس نتیجه اعلام شده را نمیپذیرد و خود دولت فراگیر تشکیل خواهد داد.
شبکه خبری طلوع افغانستان نیز گزارش داد با وجود تلاشهای فشردۀ زلمی خلیلزاد، فرستادۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان، اختلافها میان رییسجمهور غنی و عبدالله عبدالله، رییس اجرایی، حل نشدهاند.
طبق این گزارش؛ هرچند رییس جمهور غنی به عبدالله پیشنهاد ۴۰ درصد کابینه و ریاست شورای عالی صلح را داده است، اما عبدالله این پیشنهاد را نپذیرفته است، زیرا او خواهان سمت نخست وزیری و یا هم ریاست شورای وزیران است.
براساس این گزارش، رییسجمهور غنی طرحی را که دربر گیرندۀ سه بخش امنیتی، حکومتداری و صلح است، به عبدالله، پیشنهاد کرده است. بربنیاد این طرح، تمامی وزارتهای امنیتی بهگونۀ اختصاصی به رییس جمهور گزارش میدهند و یک عضو شورای امنیت ملی از هم پیمانان عبدالله خواهد بود.
طلوع نیوز افزود: در بخش حکومتداری، این طرح آمده است که رییس جمهور یک واحد مستقل اجرایی را برای ایجاد اصلاحات بی درنگ انتخاباتی ایجاد میکند و نیز به دادن ۴۰ درصد سهم در کابینه به هم پیمانان عبدالله، متعهد است. در بخش صلح این طرح آمده است که شورای عالی صلح به رهبری عبدالله ایجاد میشود، اما او به رییس جمهور گزارش خواهد داد. اما به گفتۀ منابع این طرح را تاکنون عبدالله نپذیرفته است، زیرا رییس جمهور با نقش اجرایی عبدالله در حکومت آینده، موافق نیست.
طالبان به غنی و عبدالله: به جای برگزاری دو تحلیف، بر مذاکرات بینالافغانی متمرکز شوید
گروه طالبان اظهار کرد، برگزاری مذاکرات صلح با دولت افغانستان طی روزهای آتی به دلیل برگزاری مراسم تحلیف دو رقیب جایگاه ریاست جمهوری این کشور در روز دوشنبه نامحتمل است. طالبان همچنین از این دو رقیب درخواست کرد به جای این کار بر پایان دادن به جنگ متمرکز باشند.
خبرگزاری صدای افغان (آوا) نیز روز از کابل دراین زمینه گزارش داد: در شرایطی که دکتر عبدالله عبدالله، پیروزی غنی را در انتخابات نپذیرفته است و هر دوی آنها در حال برگزاری مراسم تحلیف خود برای هستند، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان گفته است، فکر نمیکنیم آنان بتوانند برای مذاکرات میان افغانها آماده شوند، زیرا اختلاف نظرهایی میان این سیاستمداران وجود دارد که حتی به برگزاری دو مراسم تحلیف انجامیده است.
وی افزود: به جای تحلیف، از آنان میخواهیم بر مذاکرات بینالافغانی متمرکز شوند. "ما از آنان میخواهیم اختلاف نظرهای داخلی را کنار بگذارند، تحلیف را متوقف کنند و در راستای صلح کار کنند. "
این سخنگو در ادامه گفت، یک مساله دیگر این است که هیچ گام عملیای برای اجرای شرط توافق آمریکا و طالبان مبنی بر آزادی ۵۰۰۰ زندانی این گروه از سوی دولت افغانستان صورت نگرفته است. اشرف غنی این درخواست را رد کرده است.
مجاهد افزود: دیدار مقامات زندانهای دو طرف روز شنبه و یکشنبه در دوحه صورت گرفت که نخستین ارتباط مقامات دولت افغانستان و طالبان از زمان امضای توافق خروج در ۲۹ فبروری بود. در حالی که این مذاکرات، گفتگوهای رسمی بینالافغانی نبوده، این نشستها جنبههای فنی آزادی زندانیان مانند تهیه لیست اسامی آنان را پوشش داده است.
حدود ۲۰ روز پیش همزمان با اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، دکتر عبدالله عبدالله آن را قبول نکرد و گفت که اعلام پیروزی اشرف غنی بر اساس آرای تقلبی است. او سپس در یک نشست خبری خود را برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد و گفت که ما پیروزیم و دولت دیگری تشکیل میدهیم.
کابل شاهد دو مراسم تحلیف همزمان ریاست جمهوری
طبق گزارش آوا نیوز؛ سرانجام پس از نتیجه ندادن مذاکرات نمایندگان امریکا، محمد اشرف غنی و دکتر عبدالله عبدالله لحظاتی پیش به عنوان رییس جمهور جدید افغانستان ادای سوگند کردند. مراسم تحلیف که پس از ساعتها تعویق برگزار شد، توسط یوسف حلیم، قاضیالقضات و رییس دادگاه عالی انجام شد. پس ادای سوگند توسط محمد اشرف غنی، دکتر عبدالله عبدالله نیز در کاخ سپیدار ادای سوگند کرد.
براساس این گزارش، در طول ۲۴ ساعت گذشته زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان بارها با این دو رهبر حکومت وحدت ملی دیدار و مذاکره کرد، اما سرانجام این مذاکرات به نتیجهای نرسید. پس از به نتیجه نرسیدن این مذاکرات، اسکات میلر فرمانده نیروهای ناتو در افغانستان، راس ویلسون کاردار آمریکا در کابل، خلیلزاد و دیگر مقامهای امریکایی در ارگ ریاست جمهوری و در مراسم سوگند محمد اشرف غنی حاضر شدند.
معاونان اشرف غنی و عبدالله هم سوگند خوردند
به گزارش آوا نیوز پس از ادای سوگند محمد اشرف غنی و داکتر عبدالله عبدالله به عنوان رییس جمهور منتخب افغانستان، معاونین این دو نامزد انتخاباتی نیز ادای سوگند کردند.
محمد اشرف غنی پس از ادای سوگوند توسط قاضیالقضات، محمد یوسف حلیم، مراسم ادای سوگند امرالله صالح و سرور دانش را به عنوان معاونین ریاست جمهوری به جای آورد.
او همچنین در اولین فرمان، محمد یوسف غضنفر را به عنوان نماینده فوقالعاده رییس جمهور در امور توسعه اقتصادی، تجارت و کاهش فقر تعیین کرد. در متن فرمان، جایگاه تشریفات رسمی و حقوق آقای غضنفر همسان با معاونین رییس جمهور آمده است. غنی در زمان انتخابات او را به عنوان معاون سوم خود برگزیده بود. غضنفر نیز در این مراسم سوگند وفاداری یاد کرد.
عبدالله: تنها راه حل ابطال آرای تقلبی است/ کسی نمیتواند ما را جدی نگیرد
عبدالله عبدالله امروز دوشنبه در صفحه توییترش با اشاره به انتخابات ۲۰۱۴ افغانستان نوشت که سابقه او در راستای سازش، نباید سبب شود که کسی او را جدی نگیرد.
وی افزود:هیچ کسی نباید تعهد او و گروه انتخاباتی ثبات و همگرایی را برای حمایت از دموکراسی واقعی و حاکمیت قانون دستکم بگیرد.
رییس گروه انتخاباتی ثبات و همگرایی تصریح کرده که تنها راه حل بیرون رفت از تنشهای انتخاباتی، ابطال آرای تقلبی است.
خبرگزاری آوا گزارش داد: سید اسحاق گیلانی، از رهبران سیاسی و حامی گروه انتخاباتی ثبات و همگرایی از هر دو طرف خواسته که گذشت کنند و گذشت آنان نیز این است که حکومت وحدت ملی طولانی شود تا مذاکره با طالبان یک طرفه شود که بعد از آن سرنوشت تعیین شود.
فضل احمد معنوی، از اعضای گروه انتخاباتی ثبات و همگرایی هم پیش از این خاطرنشان کرده بود که تا کنون رایزنیها به نتیجه نرسیده است.
معنوی از شرکت کنندگان مراسم تحلیف عبدالله در قصر سپیدار گفت: به کسی اجازه داده نمیشود حاکمیت تقلبی را ایجاد کند. به تعهد خود ایستاد هستیم. نمیگذاریم کسی حاکمیت کودتایی را حاکم بسازد. اگر ارگ تحلیف انجام دهد، ما هم تحلیف انجام میدهیم. امروز تاریخ واقعی افغانستان رقم میخورد.
پاسخ ها