پارس لاین روز یکشنبه پنجم اسفند ماه، احمد امیرآبادیفراهانی نماینده مردم قم در مجلس در حاشیه جلسه علنی مجلس مدعی شد که روزانه ۱۰ نفر در قم بر اثر ابتلا به کرونا از دنیا میروند و تا شنبه شب، حدود۵۰ نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا فوت کردهاند. وی همچنین ادعا کرد سه هفته از آمدن کرونا به به قم میگذرد و این موضوع دیر اعلام شده است.
پارس لاین ، تاکنون اظهارات امیرآبادیفراهانی با واکنشهای متفاوتی مواجه شده است. در نخستین واکنشها، مقامات وزارت بهداشت به تکذیب این آمار پرداختند. چنانچه ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت ایران اعلام کرد که اگر تعداد قربانیان قم، نصف یا یک چهارم عدد اعلام شده نماینده قم باشد، استعفا میدهد. هر چند کار او به استعفا نکشید و روز سهشنبه ششم اسفندماه، تست کرونای او مثبت شد تا به قرنطینه برود.
در ادامه واکنشهای رسمی به ادعای نماینده شهر قم، کیانوش جهانپور رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت، آمار ۵۰ نفر فوتی قم را کذب دانست و گفت: بر اساس آخرین آمار تاکنون ۶۴ مبتلا و ۱۲ فوتی داشتیم.
علیرضا وهابزاده مشاور مطبوعاتی وزیر بهداشت نیز توئیت کرد: مرجع تشخیص وزارت بهداشت در مورد مبتلایان به کرونا، نتایج حاصه از آزمایشات و تست توسط کیت کروناست و آمارها را بر این اساس اعلام میکند. کاش آقای امیرآبادی هم مشخص کنند که منبع ایشان برای آمار ۵۰ مبتلا و مرجع تشخیص ابتلا به بیماری چیست؟ فقط علایم بالینی که شبیه آنفلونزاست؟
تکذیبها با اظهارات مجتبی ذوالنوری دیگر نماینده شهر قم و علیرضا زاکانی نماینده جدید مردم قم در مجلس یازدهم همچنان ادامه داشت. ذوالنوری با رد ادعای امیرآبادیفراهانی گفت: اینکه گفته میشود در قم ۵۰ نفر به خاطر این موضوع ظرف مدت ۱۰ روز فوت شدهاند، چنین چیزی با بررسیهای ما صحت ندارد چرا که ما سیر مرگ و میر طبیعی در همه بیمارستانهای کشور از جمله قم را داریم و در بیمارستان کامکار و فرقانی و دیگر بیمارستانها ما مرگ و میر را به طور طبیعی داریم. مرگ و میر حدود این ۱۰ روز را اگر با سال گذشته مرگ و میر در قم مقایسه کنیم تفاوت ۱۰ الی ۱۵درصدی یشتر ندارد یعنی مشابه همان سال گذشته در این فصل و ایام است.
زاکانی نیز در این باره گفته است در استان قم، در دو هفته گذشته ۴۲ فوتی وجود داشته است که تنها ۹ مورد آن در اثر کرونا بوده است. به گفته او، در روزهای گذشته جواب آزمایش ۶ فرد مشکوک به ویروس کرونا منفی بوده و جواب آزمایش ۲۷ مورد نیز هنوز مشخص نشده است.
اما واکنشها به ادعای نماینده شهر قم به همینجا ختم نشد. علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در توئیتر نوشت: «از دادستان کل کشورخواستم اظهارات نماینده قم درباره مبتلایان و فوت شدگان کرونا در قم را صحت سنجی و نتیجه را به مردم اعلام کند.»
محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا نیز از فرصت فراهم شده واکنش شمخانی به اظهارات امیرآبادیفراهانی استفاده کرد تا بنویسد «آقای شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی از امیرآبادی نماینده پایدارچی قم بدلیل انتشار خبر دروغ به دادستان شکایت کرده است حالا مردم از آقای شمخانی بخاطر سکوت ناروا در برابر روزهایی که این قوم روزی دوجین دروغ در مجلس و فضای مجازی میگفتند به کی شکایت کنند؟»
علاوه بر این، دیگر فعالان سیاسی و رسانهای و کاربران فضای مجازی نیز نسبت به اظهارات نماینده شهر قم واکنش دادند. این واکنشها اغلب شامل درخواست پاسخگویی از مسئولان، چرایی سکوت امیرآبادیفراهانی تاکنون و به ویژه پیش از انتخابات، تقاضای صحتسنجی اظهارات امیرآبادیفراهانی و محاکمه او یا رسوایی وزارت بهداشت در صورت ادعای دروغ هر کدام از آنها، تبعات منفی ادعاهای نماینده قم میشد.
گروهی همچون آذر منصوری فعال سیاسی اصلاحطلب بدون پرداختن به صحت و سقم اظهارات امیرآبادیفراهانی، از مسئولین و همچنین شخص امیرآبادیفراهانی درخواست پاسخگویی کردند. منصوری در این باره در توئیتر خود نوشت: «مسئولان باید پاسخگو باشند چرا با توجه به شدت همهگیری این بیماری بر این وضعیت سرپوش گذاشتند؟ اما آقای امیرآبادی نیز به عنون نماینده فعلی و منتخب این دوره باید بگوید چرا تا امروز سکوت کرده است؟»
روزبه علمداری سردبیر جماران نیز در توئیتی در این باره نوشت: اگر من این ادعای امیرآبادی را در همین صفحه منتشر کرده بودم کجا بودم الان؟ آنچه که به نظر کنایه به حاشیه امن نیروهای سیاسی تندرویی، چون امیرآبادیفراهانی است که برای نخستین بار نیست اظهاراتشان چنین هیاهویی ایجاد میکند.
گروهی دیگر که بیشتر به جریان اصولگرایی تعلق داشتند برآشفته از اظهارات امیرآبادیفراهانی این اظهارات را گل به خودی نام دادند و گاهی نیز درخواست صحت سنجی ادعاهای او را کردند. محمد سعید احدیان مدیر مسئول روزنامه خراسان در این باره دست به دامان رئیسی شد که «آیتالله رئیسی که مورد اعتماد مردم هستند» ادعای امیرآبادیفراهانی را صحتسنجی کند تا اگر راست بود وزارت بهداشت را رسوا کند و اگر دروغ بود امیرآبادیفراهانی را محاکمه کند.
گاهی نیز، چون علی قلهکی فعال رسانهای اصولگرا سعی کردند تا بر مبنای آوردن ادله گزاره خبری مطرح شده توسط نماینده شهر قم را بیمنطق جلوه دهند و از اعتبار ساقط کنند. چنانچه او مینویسد: از هر ۱۰۰ نفر آلوده به ویروس کرونا ۲ نفر فوت میکنند یعنی ۲ درصد. آقای امیرآبادی نماینده قم معتقد است که ۵۰ نفر تا به حال در قم بر اثر کرونا فوت کردند یعنی ۲۵۰۰ نفر آلوده بودند که ۵۰ نفر فوتی داشتند. از این منظر «یه دو دوتای معمولی ثابت میکند که امیرآبادی با آمار غلط سرکار رفته» است.
مرتضی روحانی دیگر فعال سیاسی اصولگرا نیز در این باره نوشت به منطق خودم در لحظات بحرانی نمیشود هم امیرآبادیفراهانی درست بگوید و هم معاون وزارت بهداشت که «حرف مفت زدن» نباید بی هزینه باشد و دادستان باید ورود کند و هر کدام از این دو که دروغ گفته را به میز محاکه بکشاند. از نظر روحانی، نتیجه سکوت دادستانی «تثبیت ایده براندازانه «همه شان دروغگواند» است».
فرشاد مهدیپور مدیر مسئول و سردبیر روزنامه صبح نو نیز اظهارات امیرآبادیفراهانی را اغراق آمیز خواند که به سرعت جهانی شده و فضای قم را آشفته کرده است. او نوشت: تبعات خروج مردم از این شهر و شیوع بیماری بر عهده کیست؟
در مجموع اغلب اصولگرایان به گونهای سعی دارند تا ادعاهای نماینده شهر قم را بیاساس و کذب خوانند و در این باره در کنار وزارت بهداشت قرار بگیرند. حتی وقتی که صحتسنجی ادعای او را مطرح میکنند. به نظر میرسد آنها بیشتر از موضعگیری امیرآبادیفراهانی ناراحت هستند و آن را در راستای خط رسانهای «دشمنان» میدانند.
چنانچه غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل ششم اسفند ماه هنگام توضیح درباره خط رسانهای دشمن در شرایط فعلی گفت: «در درجه نخست دروغگو جلوه دادن نظام بهداشت و درمان کشور مانند انتشار آمار غلط از وضعیت مبتلایان، ایجاد تناقض آماری بین سخنان مسئولان است، دوم القای ناکارآمدی سیستم بهداشت و درمان کشور مانند مقایسههای ناصحیح بین سطح اقدامات ایران و سایر کشورها، بزرگ نمایی کمبودها، حذف خبرهای مثبت و امیدوار کننده و در درجه سوم هم ایجاد ترس و هراس عمومی در مردم و کادر درمانی کشور با انتشار اخبار ناصحیح، اغراق درباره تلفات بیماری و مانند آن».
علاوه بر این، واکنش برخی از کاربران فضای مجازی نسبت به اظهارات نماینده شهر قم، مثبت بوده است و حتی واکنش صدا و سیما درباره تکذیب اظهارات او به «اتهام زنی و لجن پراکنی» تعبیر شده است. عده دیگری نیز متعجب از واکنشهای منفی به شفافیتی هستند که به نظر آنها امیرآبادیفراهانی به خرج داده است و نوشتند: «چند چندین» که اگر خبر فوت شدگان را پخش نکنند میگویند حکومت پنهانکار است وقتی نماینده خبررسانی میکند میگویند ترس و وحشت ایجاد میکند.
اما اظهارات امیرآبادیفراهانی ورای گسترش هراس عمومی در جامعه در شرایطی صورت میگیرد که میزان اعتماد عمومی نسبت به نهادهای رسمی کاهش یافته است و در شرایط فعلی فضای حاکم بر جامعه نسبت به آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزرات بهداشت با دیده تردید مینگرد. طرح چنین ادعاهایی در شرایطی که انحصار خبررسانی دراین موضوع بر عهده وزارت بهداشت و صدا و سیماست و فضای بسته اطلاعاتی گسترش شایعات و اخبار کذب را تسهیل میکند جز افزایش شکاف بیاعتمادی و کاهش تأثیر توصیهها و اخبار وزارت بهداشت ثمری ندارد.
پاسخ ها