زمستان سال گذشته بیش از ۴۳ هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی در محدوده تالاب میانکاله و خلیج گرگان در دو استان مازندران و گلستان تلف شدند. سازمان دامپزشکی، علت مرگ و میر این پرندگان را بیماری بوتولیسم اعلام کرده بود.
پارس لاین یکسال پس از مشاهده هزاران قطعه پرنده مهاجر تلفشده در خلیج گرگان به علت ابتلا به بوتولیسم، افزون بر دهها لاشه چنگر و فلامینگو در این پهنه آبی کشف شد. هنوز دلیل مرگ این پرندگان روشن نیست.
گزارشاتی از کشف لاشه پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله و بخش غربی خلیج گرگان اعلام شده است. محیط زیست مازندران اعلام کرده نیروهای این سازمان روز گذشته لاشه ۷۵ پرنده آبزی از گونه چنگر و فلامینگو را از سطح خلیج جمعآوری کرده که با احتساب تلفات سه روز قبل از آن، مجموع تلفات به ۱۱۷ مورد رسیده است.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به مرگ ۱۱۷ قطعه پرنده مهاجر در تالاب میانکاله گفت: "آزمایش آنفلوآنزای و نیوکاسل این پرندگان منفی است"
او ادامه داد: «سازمان دامپزشکی کشور هنوز علت قطعی مرگ این پرندگان را اعلام نکرده و درحال انجام آزمایشهای لازم است. این احتمال وجود دارد که مانند سال گذشته «بیوتوکسین» یا همان بیماری «بوتولیسم» علت مرگ این پرندگان باشد اما به هرحال باید منتظر اعلام نتایج آزمایشها باشیم.»
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در پایان گفت: "دامپزشکی و اداره محیط زیست استان گلستان در منطقه حضور دارند و علاوه بر جمعآوری بهموقع لاشهها، توصیههای بهداشتی را نیز به افراد محلی ارائه میدهند همچنین شکار نیز در منطقه ممنوع و هیچگونه پروانه شکاری صادر نشده است."
پرندگان وحشی تلف شده از ۱۲ گونه پرندگان زمستان گذران در تالاب بین المللی میانکاله و بیشترین تلفات مربوط به چنگر و فلامینگو گزارش شده است.
تعداد زیادی از این لاشه پرندگان در سرحدات استان گلستان و مازندران و در محدوده شهر نوکنده از توابع شهرستان بندرگز کشف شده است.
زمستان سال گذشته بیش از ۴۳ هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی در محدوده تالاب میانکاله و خلیج گرگان در دو استان مازندران و گلستان تلف شدند. سازمان دامپزشکی، علت مرگ و میر این پرندگان را بیماری بوتولیسم اعلام کرده بود.
سال گذشته برخی گزارشها از این حکایت داشت که کشتار پرندگان عمدی است و به خاطر رقابتها و اختلافات میان شکارچیان و دیگر ذینفعان رخ داده است.
تالاب میانکاله و خلیج گرگان سالانه پذیرای بیش از ۳۰ تا ۴۰ گونه از پرندگان مهاجر زمستانگذران و بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان بومی آبزی و کنار آبزی است.
ادریس کالیراد یک کارشناس طیور دامپزشکی گلستان با اشاره به اینکه بیماری بوتولیسم سال قبل در این منطقه باعث مرگ پرندگان زیادی شد، گفت: «بوتولیسم یک بیماری باکتریایی است که سابقه رخ دادن آن در آبهای کمعمق و نسبتاً راکد در کشورهای دیگر دنیا نیز وجود دارد.»
او با بیان اینکه بوتولیسم سم غلیظ و بسیار قوی است، تصریح کرد: "سم بوتولیسم بر پایانههای عصبی پرنده اثر میگذارد و موجب فلج شدن و در نهایت مرگ آن میشود."
کارشناس طیور دامپزشکی گلستان بیان کرد: «سم بوتولیسم انواع مختلفی دارد و آنچه که سال گذشته در محدوده خلیج گرگان و تالاب میانکاله رخ داده، نوع C و E این بیماری بوده که غالباً روی حیاتوحش اثر میگذارد و خطری برای انسان ندارد.»
پاسخ ها