انبه به خانواده گیاه گل دار (Anacardiaceae) تعلق دارد و نام علمی آن Mangifera indica L. میباشد. انبه غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدانها است.
پارس لاین انبه میوه خوشمزهای است و طعم آن میتواند تجربه لذت بخشی برای جوانههای چشایی تان فراهم کند. اما آیا میدانستید انبه یک دوز سالمی از ویتامین، مواد معدنی و آنزیمهای مفید برای بدن دارد و اینکه ماده غذایی سرشار از فیبر و غنی از آنتی اکسیدان است؟ دیگر تعجبی ندارد که به انبه به عنوان "پادشاه میوه ها" اطلاق شود.
در طول تاریخ، هر قسمتی از انبه از جمله خود میوه، پوست آن، برگ ها، پوست درخت و حتی هسته اش به عنوان یک درمان برای مشکلات سلامت به کار رفته است. با این وجود قبل از آنکه از خواص انبه بگوییم، در ابتدا بهتر است بیشتر با آن آشنا شوید.
انبه میوهای گرمسیری است. خاستگاه انبه شبه جزیره هند، پاکستان، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی است. این درخت امروزه در بسیاری از کشورهای گرمسیری پرورش داده شده و به سراسر دنیا صادر میشود. میوه انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه گیری، به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر دهنده کاربرد دارد.
انبه چیست؟
انبه یک میوه گرمسیری است شکلی بیضوی دارد و آبدار و دارای بافتی نرم و لطیف است. این میوه هسته دار همانند دیگر میوهها مانند نارگیل، گیلاس، آلو، هلو، زیتون و خرما از دو بخش اصلی تشکیل شده است، قسمت گوشتی بیرونی و هسته. قسمت گوشتی، هسته را در بر میگیرد و در داخل هسته نیز، دانه انبه قرار دارد. نیز میوههایی از همین دسته اند.
انبه، طعمی غالب بین هلو و آناناس دارد و همانند آناناس، حاوی بیش از ۲۰ گونه متفاوت ویتامین و ماده معدنی است. درخت انبه ازجمله درختان همیشه سبز است که معمولا تنها در مناطق گرمسیری و استوایی رشد میکند. پوست انبه میتواند به رنگهای متفاوتی باشد: از سبز تا قرمز، از زرد تا نارنجی، اما گوشت داخلی انبه به طور معمول زرد طلایی رنگ است.
حدود ۳۰۰ یا ۴۰۰ سال بعد از میلاد مسیح، بشر بذر انبه را از آسیا به خاورمیانه، شرق آفریقا و امریکای جنوبی آوردند و اولین بار در مالزی، آسیای شرقی و همچنین شرق افریقا کِشت کردند. اگرچه در نهایت مکتشفان پرتغالی، انبه را به مردم افریقا و برزیل معرفی نمودند.
انبه هر روز از اهمیت و محبوبیت بیشتری برخوردار میشد، به طوری که امروزه، پر مصرفترین میوه در جهان شناخته میشود. جالب است بدانید که دادن سبدی از انبه به یک فرد در هند، نشانه دوستی تلقی میشود.
در علم آیورودا، از انبه به عنوان ماده مغذی که موجب دفع آسان، تسکین گلو درد و افزایش مایعات بدن میشود، یاد شده است.
۴. در برابر دژنراسیون وابسته به سن ماکولا، از شما محافظت میکند
دژنراسیون ماکولا یک وضعیت پزشکی است که ممکن است نتیجه آن تاری یا از دست دادن بینایی در مرکز دید باشد. در اوایل اغلب هیچ نشانهای وجود ندارد. به تدریج دید یک یا هر دو چشم بدتر میشود.
این میوه علاوه بر مواد معدنی و ویتامینهایی که دارد، حاوی آنتی اکسیدان زیگزانتین (Zeaxanthin) است. زیگزانتین، اشعههای مضر نور آبی را فیلتر میکند، بنابراین نقش محافظتی در سلامت چشم و علاوه بر آن حفاظت احتمالی در مقابل دژنراسیون ماکولا ایفا میکند. دژنراسیون ماکولا دلیل اصلی از دست دادن بینایی در ایالات متحده میباشد. دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن، ماکولا را از بین میبرد. مطالعات اخیر نشان داده است که افزایش میزان مصرف آنتی اکسیدانهای زیگزانتین میتواند به افزایش تراکم رنگدانههای ماکولا برای حفظ بینایی و جلوگیری از تخریب ماکولا موثر باشد.
۵. افزایش سلامت استخوانها
انبه منبع عالی از ویتامین K. است. ویتامین K، در ساخت و ساز استخوانها تاثیر دارد و فقر آن با افزایش احتمال شکستگی استخوان، میتواند مرتبط باشد. این ویتامین برای جذب مناسب کلسیم نیز مهم است، به معنای عملکرد مهم دیگری برای سلامت استخوانها میباشد. به خاطر داشته باشید که انبه حاوی کلسیم نیز است که ماده مغذی و مهمی برای استخوانها است.
۶. کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
انبه حاوی میزان زیادی پکتین است. پکتین نوعی فیبر محلول است که میتواند به کاهش سطوح کلسترول در خون به طور طبیعی کمک کند. همراه با مقادیر کمی از سدیم و مقادیر بالای پتاسیم و ویتامینهای ب، آنها میتوانند با هم به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کنند. بیماری قلبی نیز قاتلی خطرناک برای شما محسوب میشود و علت اصلی مرگ و میر زنان و مردان در ایالات متحده به شمار میرود.
۷. مقابله با رشد سلولهای سرطانی
همان طور که قبلا اشاره کردیم، انبه مملو از پکتین است که نه تنها به کاهش سطح کلسترول در خون کمک میکند، بلکه ممکن است در برابر رشد سلولهای سرطانی پروستات نیز از بدن محافظت کند. یکی از ترکیباتی که در داخل پکتین وجود دارد، ترکیبی از گالکتین۳ است. گالکتین۳ پروتئینی است که نقش اساسی در تمام مراحل سرطان در بدن ایفا میکند.
همچنین، مصرف بالای بتا کاروتن در رژیم غذایی میتواند به محافظت در برابر سرطان پروستات کمک کند و انبه دارای مقادیر زیادی بتاکاروتن است. انبه میتواند در مبارزه با سرطان پستان نیز مفید باشد. پژوهشها در این زمینه هنوز در مراحل ابتدایی است، اما انبه میتواند بخش مفیدی از پروتکل درمان طبیعی سرطان باشد.
۸. کاهش علائم پیری
انبهها دارای چندین ماده مغذی ضد پیری هستند که میتوانند در کاهش سرعت روند پیری موثر باشند. این ویژگی انبه، به علت اینکه دارای مقادیر بالای ویتامین A. و C. موجود در آن است که به تولید پروتئینهای کلاژن در درون بدن کمک میکنند. کلاژن به وسیله محافظت از رگهای خونی و بافت هم بند بدن، به کند کردن روند پیری طبیعی پوست کمک میکند.
۹. افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن اولین خط دفاعی بدن در مقابل مهاجمان ناخواسته است و حفظ سلامت شما را بر عهده دارد. از آنجایی که انبه سرشار از بتاکاروتن است و به تقویت و افزایش سیستم ایمنی نیز کمک میکند. علاوه بر این، بتاکاروتن اضافی در داخل بدن، به ویتامین A. تبدیل میشود. این ویتامین ممکن است در مبارزه با رادیکالهای آزاد مفید واقع شود.
۱۰. ارتقا بخشیدن به سلامت گوارش
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، انبه دارای مقدار زیادی فیبر است که میتواند نیاز روزانه هر فرد را به خوبی فراهم آورد. فیبر، خواص و فواید سلامتی فراوانی دارد، به عنوان نمونه میتواند در درمان مبتلایان به مشکل یبوست کمک کند. همچنین ممکن است برای سایر مشکلات گوارشی هموروئید، زخم روده و دیورتیکولیت مفید باشد.
۱۱. پیشگیری از آسم
اشخاصی که مواد مغذی خاصی مانند بتا کاروتن را مصرف میکنند، میتوانند خطر ابتلا به آسم را به میزان قابل توجهی در خود کاهش دهند. همانطورکه در بالا مواد معدنی و ویتامینهای موجود در انبه را گفتیم، انبه سرشار از بتاکاروتن است و در نتیجه میتواند به عنوان درمان طبیعی برای آسم عمل کند. علت آسم، التهاب در مجاری تنفسی است و منجر به باریک شدن موقت راههای تنفس میشود. این راهها در واقع منتقل کننده هوا از بینی و دهان به ریهها هستند. این امر به اختلال در تنفس، خس خس، سرفه، احساس سفتی در قفسه سینه و حتی مرگ منجر میشود.
نحوه استفاده از انبه
هنگام انتخاب انبه، دست خود را روی آن بکشید و کمی فشار دهید. بعد از برداشتن دست تان باید فرو رفتگی اندکی روی سطح انبه مشاهده نمایید. این سادهترین راه انتخاب یک انبه رسیده و آماده مصرف است.
در صورتی که انبههای خریداری شده هنوز کمی کال هستند، آنها را در کیسهای کاغذی قرار داده و در جای گرم بگذارید. پس از گذشت ۲ روز به طور کامل خواهند رسید. علاوه بر این میتوانید انبههای کال را در دمای اتاق نگه دارید. در این صورت حدود یک هفته طول میکشد تا برسند. نگه داشتن آنها در یخچال، موجب میشود رسیدن شان حدود ۲ هفته به طول بینجامد.
روشهای فراوانی به منظور استفاده از انبه وجود دارد، اما احتمالا یکی از بهترین راه ها، مصرف آن به تنهایی و به شکل تازه است. همچنین میتوانید آن را برش دهید و سپس نوش جان کنید. فرقی نمیکند، در هر صورت خوردنی لذیذی است.
علاوه بر این میتوانید آن را در کنار سایر میوههای گرمسیری مصرف کنید، مانند آناناس و موز تازه، و به این ترتیب سالاد میوه لذیذی را درست کنید.
تاریخچه انبه و حقایقی جالب
انبه، میوه بومی جنوب و جنوب شرقی آسیا است، یکی از میوههایی است که در مناطق استوایی و گرمسیری، زیاد کشت میشود. انبه معمولی یا انبه هندی، تنها درخت انبهای است که به طور مرتب در چندین ناحیه گرمسیری و نیمه گرمسیری حاصل میشود. کاشت این درخت بین ۴هزار تا ۵ هزار سال قبل در منطقهای آغاز شد که امروزه هند شرقی، پاکستان و برمه نامیده میشود.
اینگونه فرض میشود که قبل از کشت انبه در کالیفرنیا در حدود ۱۸۸۰، کشت آن بین سالهای ۱۸۰۰ تا ۱۸۱۰ در فلوریدا و هاوایی آغاز شده باشد.
انبه، میوه ملی هند، پاکستان و فیلیپین و همچنین درخت ملی بنگلادش است. از میوه و برگهای آن برای تزئین مراسم مذهبی، جشنواره ها، جشنها و همچنین مراسم عروسی استفاده میشود. در بسیاری از داستانهای اساطیر هند، به میوه انبه بسیار اشاره شده است. در حقیقت گفته میشود بودا در یکی از باغهای انبه، زیر سایه درخت انبه مراقبه کرده است.
هند با بیش از هزار نوع انبه، هند اصلیترین تولید کننده انبه در جهان است، اگرچه چین، مکزیک، برزیل و تایلند نیز انبه کشت میکنند. در ایالات متحده آمریکا نیز، فلوریدا تولید کننده عمده انبه است.
انبه نه تنها به علت ماندگاری درختش و نیز محبوبیتش به عنوان میوه، ورد توجه است، بلکه نسبتهای غیر معمولی با برخی گیاهان دارد. همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، انبه از همان خانواده پسته و بادام هندی است.
علاوه بر این، درختان انبه میتوانند تا ارتفاع زیادی رشد کنند، چیزی بین ۶۵ پا تا ۱۰۰ پا برسند. همچنین عمری طولانی دارند. در واقع برخی درختان انبه بیش از ۳۰۰ سال زندگی کرده اند و همچنان میوه میدهند.
اثرات جانبی احتمالی انبه
انبه اگرچه فواید زیادی دارد، اما ممکن است تعدادی عوارض احتمالی نیز داشته باشد.
از آنجا که انبه از خانواده پسته یا بادام هندی است، در صورتی که به پسته یا بادام هندی آلرژی دارید، احتمالا باید از مصرف انبه پرهیز کنید. علاوه بر این، انبهها خویشاوندان بسیار دور پیچک سمی هستند. در نتیجه برخی افراد ممکن است به آنها آلرژی داشته باشند. برخی افرادِ مبتلا به آلرژی لاتکس نیز واکنشی متقاطع به انبه را تجربه کرده اند؛ بنابراین در صورتی که این مورد درباره شما نیز صادق است، آن را با احتیاط مصرف کنید.
انبه همچنین حاوی مقدار اندکی اوروشیول است که میتواند سبب بروز درماتیت در افراد حساس شود. آخرین مورد اینکه، به خاطر بسپارید که انبه حاوی میزان زیادی از پتاسیم است. در صورتی که کلیه های تان به خوبی کار نمیکنند، بهتر است مراقب باشید. پتاسیم بیش از حد در صورتی که کشنده نباشد، ممکن است خطرناک باشد، زیرا کلیهها ممکن است در خارج کردن پتاسیم اضافی از خون دچار مشکل شوند.
کلام آخر اینکه انبه به عنوان میوه، کالری بسیار بالایی دارد، در نتیجه هر بار، بیش از یک عدد از آنها را مصرف نکنید. در عوض، آن را به عنوان دسر، بعد از وعده غذایی سالم تان میل کنید یا برای صبحانه، آن را با مقداری پروتئین، مانند شیر بز یا شیره نارگیل مخلوط کنید.
مترجم: ستاره سادات بنی هاشمی
منبع: draxe
پاسخ ها