واکنش وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی به ادعای نمایندگان مجلس؛ ایران بازرسان آژانس را اخراج میکند؟؛ چند روز پیش احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما، گفت: «اگر تا سوم اسفندماه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران به ویژه در زمینههای مالی، بانکی و نفت برداشته نشود، قطعاً بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را از کشور اخراج خواهیم کرد.»
پارس لاین برخی اظهارات نمایندگان مجلس این شائبه را ایجاد کرده است که ایران به زودی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را اخراج می کند. امروز سخنگوی وزارت خارجه و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این باره توضیح دادند.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی امروز با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر اخراج بازرسانآژانس در صورت عدم اجرای تعهدات طرفهای مقابل گفت: "براساس این قانون اگر تحریمها لغو نشود در موعد مقرر اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی متوقف میشود و این به معنای اخراج بازرسان آژانس نیست."
او با یادآوری سطوح مختلف بازرسیهای آژانس گفت: «بخشی از بازرسیهای آژانس بازرسی پادمانی و بخش دیگر طبق پروتکل الحاقی است و در صورت توقف اجرای پروتکل الحاقی بازرسیهای مربوط به پروتکل الحاقی قطع میشود.»
همچنین سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه نیز در اظهاراتی مشابه درباره سخنان نماینده مجلس گفت: «قانون راهبردی مجلس به شکل کامل روشن است. ممکن است ایشان به بند ششم آن ارجاع داده باشند که میگوید در صورتی که طرف مقابل به تعهداتشان عمل نکنند، نظارت فراپادمانی پایان مییابد که به معنای اخراج بازرسان آژانس نیست.»
چند روز پیش احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما، گفت: «اگر تا سوم اسفندماه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران به ویژه در زمینههای مالی، بانکی و نفت برداشته نشود، قطعاً بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را از کشور اخراج خواهیم کرد.»
در همین رابطه فریدون عباسی رییس کمیسیون انرژی مجلس و رییس پیشین سازمان انرژی اتمی گفت: "اگر تا اسفند ماه سال جاری غربیها به تعهدات خود عمل نکنند، از بازرسیهای آژانس ممانعت میکنیم."
او افزود: «هیچ وقت بازرسان آژانس را را اخراج نمیکنیم، بلکه آنها را به کشور راه نمیدهیم؛ طبق قوانین زمانیکه بازرسی، بخواهد وارد کشورمان شود باید به وی ویزا داده شود؛ پس وقتی ممانعت به عمل آوریم از بازرسیهای سرزده ممانعت خواهیم کرد که این اقدام را نیز این مرحله به مرحله انجام خواهیم داد.»
نمایندگان مجلس این اظهار نظر را بر مبنای قانون تازه مجلس درباره برنامه هسته ای ایران مطرح کرده است. براساس این قانون اگر غرب تحریم های ایران در قالب برجام را رفع نکند، دولت ایران باید اجرای پروتکل الحاقی را متوقف نماید.
توقف اجرای پروتکل الحاقی به معنای کاهش سطح بازرسی های آژانس است.
در همین رابطه مدیرکل آژانس بین اللمللی انرژی اتمی از تحرکات ایران ابراز نگرانی کرده است.
گروسی با بیان اینکه نمیداند دولت ایران تا چه حد مصوبه مجلس شورای اسلامی را اجرا خواهد کرد، افزود: «باید این موضوع را جدی بگیرم، زیرا این [مصوبه]یک قانون است و به نظر میرسد دولت هم در اجرای آن مصمم باشد. این برای من نگرانکنده است».
مدیر کل آژانس اتمی درباره طرح کاهش دسترسی نظارتی بازرسان این سازمان در ایران نیز گفت: «دوست ندارم که در روز بیستویکم فویه از ایران بشنوم که حضور بازرسان من در ایران کاهش خواهد یافت. این خبر بدی است، واقعا!»
پاسخ ها