رونمایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شهر موشکی جدید در سواحل خلیج فارس، با واکنش بسیاری از رسانههای جهان مواجه شد که اغلب آن ها، این موضوع را در راستای افزایش تنش میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران، پس از خروج دولت ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸ ارزیابی کرده اند.
پارس لاین روز جمعه ۱۹ دی ماه در حالی جهان در شوک تسخیر ساختمان کنگره ایالات متحده آمریکا به دست طرفداران دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود، سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه دریادار پاسدار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه، یکی دیگر از پایگاههای راهبردی موشکی سپاه را رونمایی کردند. سرلشکر سلامی در معرفی این شهر موشکی جدید، این مجموعه را یکی از چندین تاسیسات نگه دارنده موشکهای راهبردی نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس نامید که در آن ستونی از موشکها و سیستمهای پرتاب کننده مستقر است. رو نمایی که به سرعت با اوضاع آشفته ایالات متحده گره خورد و بسیاری از رسانههای جهان را به واکنش واداشت.
پارس لاین این رونمایی در حالی صورت گرفت که بسیاری از ناظران براین باور هستند که دولت دونالد ترامپ و برخی از متحدان منطقهای آن در تلاش هستند که در این روزهای پایانی دولت فعلی آمریکا، سطح تنش با جمهوری اسلامی ایران را تا حد درگیری نظامی بالا ببرند.
در همین راستا بود که ارتش آمریکا پنجشنبه شب اعلام کرد که دو بمب افکن «بی ۵۲» این کشور برای چهارمین بار طی هفتههای اخیر در نزدیکی مرزهای ایران در خاورمیانه به پرواز درآمدند. همچنین دو روز پیش از این عملیات بمب افکنهای آمریکایی، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در آغاز چهل و یکمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در شهر العلا عربستان از جامعه جهانی خواست تا برای توقف برنامه موشکهای بالستیک ایران که زعم او صلح در منطقه را تهدید میکند، تلاش کنند.
این سلسله رخدادها و رونمایی ایران از شهر موشکی جدید در سواحل خلیج فارس به سرعت در رسانههای جهانی بازتاب یافت و بسیاری از این رسانهها به ارائه گزارشهایی در این زمینه پرداختند.
خبرگزاری رویترز طی گزارشی نوشت؛ با اینکه سپاه پاسداران سال گذشته از وجود شهرموشکی در سواحل خلیج فارس خبر داده بود، اما فرمانده کل سپاه پاسداران در رونمایی روز جمعه، اعلام کرد که؛ «این پایگاه یکی از چندین مجموعههایی است که موشکهای استراتژیک نیروی دریایی سپاه را در خود جای داده است». این خبرگزاری همچنین با اشاره به افزایش رویاروییهای نیروی دریایی سپاه پاسداران با نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس و تنگه هرمز، تلویحاً آن را به خروج دونالد ترامپ از توافق هسته برجام در سال ۲۰۱۸ مرتبط کرد. خبرگزاری آمریکایی سی ان ان نیز در واکنش به رونمایی از این شهر موشکی، موشکهای بالستیک ایران را «یکی از نقاط مهم اختلافات طولانی مدت تهران با همسایگان عرب و ایالات متحده»، خواند.
به گزارش سی ان ان، اگرچه جو بایدن، رئیس جمهور جدید ایالات متعده سخن از بازگشت به برجام رانده است، اما «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی وی در گفتگو با این خبرگزاری اظهار داشته است که «نظر ما (دولت جدید آمریکا) این است که موشکهای بالستیک و برنامه موشکهای بالستیک ایران باید به عنوان بخشی از مذاکرات بعدی در نظر گرفته شود». این خبرگزاری در ادامه اعلام رسمی غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم در ایران، توقیف کشتی کره جنوبی توسط ایران و رونمایی از شهر موشکی در سواحل خلیج فارس را در ارتباط با یکدیگر و اقداماتی «تحریک آمیز» از جانب ایران خواند که میتواند امنیت نیروهای نظامی آمریکا و متحدانش را تهدید کند.
خبرگزاریهای اروپایی نیز رونمایی سپاه پاسداران از شهر موشکی جدید در سواحل خلیج فارس را با چاشنی همیشگی نگرانی از توسعه برنامه موشکی ایران، بازتاب دادند.
یورونیوز با اعلام این خبر افزود؛ «یکی از عوامل تنش بین تهران و پایتختهای غربی طی سالهای گذشته برنامه موشکی ایران بوده است و حتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا یکی از دلایل خروج کشورش از برجام را برنامه موشکی ایران عنوان کرده بود».
خبرگزاری دویچه وله آلمان نیز در گزارشی از این رونمایی، به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص تمجید از توان دفاعی و موشکی ایران در همان روز پرداخت و نوشت که؛ رهبر انقلاب با اشاره به سرنگونی هواپیمای بدون سرنشین آمریکا و موشک باران پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق، تهدید کرد که دشمنان ایران تاکنون باید به توان دفاعی ایران پی برده باشند.
رسانههای صهیونیستی همچون تایمز اسرائیل، جروزالم پست و اسرائیل هایوم نیز همچون گذشته این خبر را با عنوان جلوهای دیگر از تواناییها مخفی موشکی ایران منتشر کرده و مدعی شدند که مشخص نیست ایران چه تواناییهای نظامی دیگری دارد که احتمالا جهان از آن بی خبر است.
رسانههای عربی نیز از رونمایی شهر جدید موشکی سپاه در سواحل خلیج فارس غافل نبوده و اغلب این اقدام را در واکنش به سیاستهای خصمانه دولت ایالات متحده پس از خروج از برجام ارزیابی کرده اند.
القدس العربی گزارش داد که به دنبال بالا گرفتن تنش میان ایران و ایالات متحده، سپاه پاسداران روز جمعه از یک پایگاه جدید موشکی زیرزمینی در سواحل خلیج فارس، با حضور فرماندهان ارشد این نیرو خبر داد.
خبرگزاری الجزیره نیز با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب، پس از رونمایی از پایگاه جدید موشکی سپاه نوشت: «رهبر انقلاب ایران توان موشکی این کشور را یکی از مهمترین ابزارها در برابر زیاده خواهی دشمنان این کشور خواند و این توان را خارج از مذاکرات و غیر قابل چانه زنی خواند».
الشرق الاوسط نیز با اشاره به رویاروییهای اخیر نیروهای نظامی ایران و آمریکا در منطقه، رونمایی سپاه پاسداران را به نوعی به این رویاروییهای اخیر، به ویژه در منطقه خلیج مرتبط دانست.
از سویی دیگر شبکه المیادین لبنان در گزارشی تحلیلی، رونمایی سپاه پاسداران از شهر جدید موشکی در سواحل خلیج فارس را در راستای سخنان رهبر معظم انقلاب در همان روز تفسیر کرد. در این گزارش «انیس النقاش»، کارشناس مسائل استراتژیک، در گفتگو با المیادین عنوان کرد که با سخنان رهبر ایران پس از رونمایی سپاه از شهر موشکی، ایران در واقع منتظر روی کار آمدن جو بایدن نماند و سیاستهای خود در خصوص برنامه موشکی اش را در مذاکرات احتمالی آینده، به طور مشخص و توسط عالیترین مقام این کشور تعیین کرد. «ریچارد وایتس»، دیگر کارشناس مسائل استراتژیک نیز در گفتگو با المیادین عنوان کرد که جو بایدن «می خواهد محدودیتهایی را در برنامههای موشکی ایران اعمال کند، اما این کار را احتمالا در زمان دیگری به اجرا در خواهد آورد و نه در زمان بازگشت به برجام».
وی همچنین افزود که این رونمایی سپاه و افزایش تنشها میان آمریکا و ایران الزاماً به معنای این نیست که ترامپ برنامهای برای اقدام نظامی علیه ایران در سر دارد چرا که اگر او چنین برنامهای داشت «در زمان حمله ایران به پایگاه عین الاسد، این کار را انجام میداد».
پاسخ ها