اصلاح بخشنامه تامین اجتماعی؛ کارگران اخراجی هم بیمه بیکاری میگیرند +جزییات بیمه بیکاری؛ بخشی از بخشنامهی سازمان تامین اجتماعی که محرومیت کارگران اخراجی (ماده ۲۷ قانون کار) از بیمه بیکاری را مورد تصدیق قرار میدهد، ابطال شد.
پارس لاین فاطمه نورنژاد،بخشی از بخشنامهی سازمان تامین اجتماعی که محرومیت کارگران اخراجی (ماده ۲۷ قانون کار) از بیمه بیکاری را مورد تصدیق قرار میدهد، بارای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، ابطال شد.
سعید کنعانی با اشاره به درخواست خود از هیات عمومی «دیوان عدالت اداری» در مورد ابطال بخشی از بخشنامهی «سازمان تامین اجتماعی» در مورد کارگرانی که در راستای اجرای ماده ۲۷ قانون کار بیکار شدهاند، به ایلنا گفت: «تا پیش از تایید این درخواست در هیات عمومی دیوان عدالت اداری، کارگرانی که در راستای ماده ۲۷ قانون کار، از کار خارج شده بودند، امکان استفاده از بیمه بیکاری را نداشتند.»
کنعانی افزود: «حال با صدور این رای، کارگران اخراجی هم میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند و دیگر آن بخش از بخشنامه سازمان تامین اجتماعی نافذ نخواهد بود.»
او با بیان اینکه رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، عطف به ماسبق شده است، گفت: «بر این اساس، رای هیات عمومی دیوان از سال ۱۳۹۵ که این بخشنامه صادر شده است، به اجرا درمیآید.»
بر اساس ماده ۲۷ قانون کار، هرگاه کارگر در انجام وظایف محوله کوتاهی کند و پس از دریافت تذکر کتبی، آیین نامه انضباطی کارگاه را نقض نماید، کارفرما با جلب نظر تشکل صنفی درون کارگاه، امکان اخراج او را دارد.
در همین حال، اگر در دورن کارگاه، امکان تصمیمگیری و اتفاق نظر وجود نداشت، هیاتهای تشخیص ادارات تصمیمگیری میکنند و در صورتی که بازهم اختلاف حل نشد، هیات حل اختلاف تصمیمگیری میکند.
از نظر قانون بیکاری، بیکار کسی است که بدون میل و اراده خود بیکار شده و در حال حاضر آماده به کار باشد. براساس قانون بیمه، بیکاری اگر فردی بیکار موقت شناخته شود یا به علت حوادثی مانند سیل، زلزله، جنگ، آتش سوزی بیکار شود، می تواند از شرایط بیمه بیکاری استفاده کند. توجه داشته باشید که بیکاری از طریق ترک شغل یا استعفا شامل بیمه بیکاری نمیشود.
تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری، بر عهده گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمین اجتماعی است و شعب تأمین اجتماعی پس از تأیید ادارات نامبرده، درخصوص برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای بیمهشدگان اقدام میکنند.
قبل از اینکه برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کنید، باید شرایط آن را داشته باشید، این شرایط به شرح زیر است:
افرادی که از شرکت در کلاسهای آموزشی و کارآموزی که سازمان تامین اجتماعی برای شغل پیشنهاد میکند خودداری کردهاند.
کارگران فصلی در صورتی که صرفا در اثنای فصل کار اخراج گردیده و بیکاری آنها غیرارادی تشخیص داده شود مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند بود.
افراد شاغل در کارهایی که ماهیت آن جنبه دائمی دارد و براساس قرارداد کار در مدت معینی مشغول کار بودهاند. با تشخیص واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در صورتی که در پایان قرارداد بیکار شوند و در آخرین کارگاه حداقل یک سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند، مورد حمایت قرارگرفته و مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند شد.
چنانچه بیمهشدهای حداکثر ظرف مدت دوماه پس از طی دوران سربازی به محل کار خود بازگردد ولی کارفرما از بهکارگیری مجدد او خودداری کند، با احراز سایر شرایط میتواند از مقرری بیمه بیکاری استفاده کند.
برای دریافت مقرری، متقاضیان بیمه بیکاری که شغل خود را به صورت غیرارادی از دست دادهاند ، حداکثر ٣٠ روز از تاریخ بیکاری فرصت دارند موضوع را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام نمایند.
در صورتی که متقاضی نتواند صرف مدت ٣٠ روز از تاریخ بیکاری موضوع را به ادارات ذکر شده اطلاع دهد، مراجعه وی بعد از ٣٠ روز با عذر موجه و با تایید هیأت حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا ٣ ماه امکانپذیر خواهد بود.
برای دریافت بیمه بیکاری، کارفرما باید در نامهای به اداره کار مرکزی استان، دلیل بیکار شدن ناخواسته شما را با درج زمان، به صورت مکتوب اعلام کند.
مدت پرداخت مقرری به بیمه شدگان واجد شرایط، بستگی به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان دارد، در حال حاضر کمترین مدت دریافت بیمه بیکاری برای مجردان و متاهلان به ترتیب ۶ و ۱۲ ماه است، بیشترین مقدار آن نیز به ترتیب ۳۶ و ۵۰ ماه برای بیمهشدگان مجرد و متأهل (یا متکفل) است.
استثناء: افراد مسن مشمول قانون بیکاری که در زمان بیکار شدن ۵۵ سال سن یا بالاتر دارند و سابقه پرداخت ۱۰ سال حق بیمه دارند، میتوانند تا رسیدن به سن بازنشستگی از بیمه بیکاری استفاده کنند.
میزان پرداخت مقرری بیمه بیکاری ۵۵ درصد متوسط حقوق و دستمزد بیمهشده است که بر اساس تعداد افراد تحت تکفل، تا ۴ نفر و هر نفر ١٠ درصد قابل افزایش است، مشروط بر آنکه از حداقل دستمزد همان سال که توسط شورای عالی کار تعیین میشود کمتر نباشد و از ٨٠ درصد حقوق بیمهشده نیز بیشتر نباشد.
فردی که از مستمری از کار افتادگی جزئی استفاده میکند همزمان میتواند از مقرری بیمه بیکاری نیز بهرهمند شود.
واریز حقوق بیمه بیکاری معمولا بین ۱۰ ام الی ۱۵ ام هر ماه انجام میشود. اگر بعد از این مدت واریزی صورت نگرفت باید به شعبه تامین اجتماعی مراجعه کرده و علت را جویا شوید.
پاسخ ها