در گفتگو با دو فعال سیاسی اصولگرا مطرح شد؛ اصولگرایان با مینیبوس نامزدها چه میکنند؟؛ همه احزاب و و جریانات مختلفی که در جریانات انتخاباتی گذشته تشکیلات داشتند جلساتی دارند و به صورت مرتب گردهمایی میگذارند و هر کدامشان به صورت جزیرهای دارند عمل میکنند. مهم این است که کسی بیاید بین این جزیرهها پل بزند و این پلها را مستحکم کند تا درنهایت بتوانیم یک انتخابات حداکثری داشته باشیم. چون رئیس جمهور با رای حداقلی، کارآمد نیست. جامعه روحانیت مبارز همچنان نقش پل زنندگی خود را دارد و ما هنوز در جلسات آن شرکت میکنیم، اما سرانجام ائتلاف بستگی به این دارد که بعضی از جزایر اصولگرایی که اعلام استقلال کردند حاضر بشوند به این شبکه بپیوندند یا نه. اگر نپیوندند خودشان، خودشان را از انتخابات آینده حذف میکنند.منظور جریان جبهه پایداری و جبهههای دیگر اصولگرایی است، الحمدلله اینقدر در اصولگرایی، از این جبههها زیاد شدند که قابل شمارش نیستند.
پارس لاین کمتر از هفت ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری هر روز بر فهرست نامزدهای اصولگرایان افزوده میشود. از چهرههای قدیمی و تکراری، چون محسن رضایی، علی لاریجانی، محمدباقر قالیباف و ابراهیم رئیسی تا چهرههای جوانی، چون مهرداد بذرپاش و سعید محمد.
پارس لاین ، آنقدر که چهرههای متعدد اصولگرایی عزم انتخابات ۱۴۰۰ کردند تا حتی صدای برخی از شخصیتهای اصولگرا هم درآمد. همین چند روز پیش عزت الله ضرغامی که اتفاقا خودش یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ است، با انتقاد از لشکر نامزدهای ۱۴۰۰ در ویژه برنامه بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت روز دانشجو در پاسخ به سؤالی درباره احتمال کاندیداتوریاش در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، گفت: ما الان یک مینی بوس نامزد داریم و تعداد نامزدها زیاد است.
تکثر نامزدها در جریان اصولگرایی، اما چالش این دوره و این بار انتخابات نیست و هر بار اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری با قطاری از چهرههای مدعی مواجه شدند. تلاش آنها برای اجماع میان این چهرهها نیز هیچ گاه نتیجه بخش نبوده و در نهایت توانستند تکثر چهرهها را در برخی ادوار به حداقل دو یا سه نامزد برسانند، کاری که گاه موجب دلچرکین شدن برخی چهرهها، چون قالیباف شده که فکر میکرده تداوم حضورش برگ برنده اصولگرایی است.
اما حالا در اواخر پاییز ۱۳۹۹ و در فرصت مانده به نخستین انتخابات ریاست جمهوری قرن جدید شمسی، اصولگرایان با این همه چهره و مدعی نامزدی چه میکنند؟ و چه باید بکنند؟
این تکثر برساخته رسانههاست
حمیدرضا ترقی فعال سیاسی اصولگرا و عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه در گفتگو با پارس لاین در این باره اظهار کرد:معمولاً همیشه قبل از اینکه در جریان اصولگرایی، وحدت و ائتلاف شکل بگیرد نامزدهای مختلفی در مظان این مسئله بودند. هیچوقت این نبوده که ما تکثر نداشته باشیم، ولی بهطور طبیعی وقتی وحدت و ائتلاف شکل میگیرد به سمت بررسی، بعد هم تعیین شاخصها و به مرور پالایش کردن افراد میرویم تا بالاخره به یک نامزد واحد برسیم.
وی افزود: الان در جریان اصولگرایی دوتا مجموعه یکی همان شورای عالی ائتلاف و یکی هم شورای وحدت نیروهای انقلاب با میزبانی روحانیت مبارز شکل گرفتهاند. اکثریت احزاب اصولگرا هم حول محور شورای وحدت نیروهای انقلاب فعال هستند تعداد کمتری هم با همان شورای ائتلاف قبلی ماندند، ولی در حال مذاکره و تعامل هستند تا بتوانند این دوتا را یکپارچه بکنند.
ترقی درباره اینکه آیا اصولگرایان در میان چهرههای مطرح شده برای نامزدی انتخابات ۱۴۰۰ حول افرادی خاص بحث کرده یا به اجماعی رسیدند گفت: تا قانون انتخابات ریاست جمهوری به صورت شفاف مشخص نشود و دیدگاه شورای نگهبان در تعریف رجال سیاسی و مذهبی ارائه نشود، نمیشود روی نامزدهایی که الان مطرح هستند هیچ نظری داد. چون این افراد براساس همان شاخصهای گذشته در مظان قرار گرفتند البته غیر از آقای دهقان که خودش اعلام نامزدی کرده است بقیه چهرههای مطرح شده، خودشان اعلام آمادگی برای انتخابات ۱۴۰۰ نکردهاند. فقط اینها ظن و گمانهایی است که بیشتر خبرنگاران، مطبوعات و خبرگزاریها مطرح میکنند و آنها را برجسته میکنند. ولی ما تا به حال از هیچ کدامشان نشنیدیم که چنین تصمیمی داشته باشند؛ بنابراین این تکثری که الان در جریان اصولگرایی به وجود آمده است تکثری ساخته و پرداخته خبرگزاریها و ظن و گمان جریانهای سیاسی است نه اینکه واقعیت داشته باشد.
وی تاکید کرد: تا قانون انتخابات مشخص نشود و اصلاح قانون کامل نشود و تعریف جدید رجل سیاسی و مذهبی مشخص نگردد نمیتوان این چهرهها را منطبق بر قانون کرد. تا به حال هم در هیچ محفل اصولگرایی نشنیدم که راجع به نامهای مطرح شده در این روزها بحثی صورت گرفته باشد الا اینکه شاید اطرافیان خود این افراد بحثی در این زمینه کرده باشند، ولی اینکه بحث از این افراد وارد محافل ائتلافی شده باشد تا به حال چنین چیزی صورت نگرفته است و من نشنیدم. چون اصولگرایان هنوز به مصادیق نرسیدند و بیشتر روی ائتلاف تاکید دارند.
این فعال سیاسی اصولگرا همچنین درباره گمانه نظامی بودن نامزد اصولگرایان بیان کرد: نظامی بودن نامزد اصولگرایان، تبلیغات سوء نسبت به این مسئله است و نه واقعیت دارد و نه تاکنون بحثی درباره این نظامی بودن یا نبودن نامزد در محافل اصولگرایی شده است. هیچ بحث و نظری در هیچ یک از محافل از اصولگرایی در این زمینه صورت نگرفته است. این هم بیشتر گمانهزنیهایی است که صورت میگیرد. عدهای با نظامی بودن نامزدها مخالف هستند میآیند همین را در افکار عمومی در معرض اظهارنظر و قضاوت قرار میدهند و برخی موافقت و برخی مخالفت میکنند. همه دنبال این هستند دوقطبی جدیدی در فضای انتخاباتی ایجاد بکنند که بههرحال بتوانند براساس روشهای گذشته که ایجاد چنین دوقطبیهایی بود فضا را تهییج کنند. ایجاد دو قطبی جنگ و صلح، دو قطبی نظامی و غیرنظامی یا از این قبیل دوقطبیها روشی قدیمی است.
عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه درباره برنامه این حزب هم عنوان کرد: حزب مؤتلفه هنوز به مصداق مشخصی نرسیده است. ما همه بحث و انرژیمان را برای ایجاد وحدت و انسجام در بین نیروهای انقلاب گذاشتیم. دیدگاهمان در این دوره از انتخابات، بیان مزیتهای نامزد حزبی و تبیین دولت حزبی برای افکار عمومی جامعه است. اینکه اگر نامزدی یک پشتوانه حزبی داشته باشد آن هم حزبی که در جهت آرمانهای نظام و انقلاب عمل بکند این نامزد چه محاسن و چه نقاط مثبتی برای اداره مطلوب کشور دارد و برنامه دولت حزبی چه میتواند باشد. بنابراین، بیشتر از این فرصت برای تنویر افکار عمومی جامعه استفاده میکنیم. اما اگر نامزدی به این تفکر و نظر ما نزدیکتر باشد و این تفکر را بپذیرد که یک پشتیبانی حزبی برای اتصال با مردم، برخورداری از پشتیبانی فکری و همچنین پاسخگو بودن به مردم لازم است ما سعی خواهیم کرد از آن فرد حمایت بکنیم.
رقابت آفت اصولگرایی است
اما حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا و دبیرکل حزب سبز، نظر متفاوتی از ترقی داشت. او با تایید تکثر نامزدهای اصولگرایان و انتقاد از آن گفت: من الان از سوی دبیر کل حزب سبز در جریان اصولگرایی انقلابی حرف میزنم، چون متأسفانه مجمع اصولگرایان یک اتاق فرماندهی مشترک برای بحث انتخابات ندارد. در این شرایط هم اکثر دوستانی که احساس تکلیف میکنند خودشان را در معرض انتخابات ریاست جمهوری قرار میدهند؛ اما من با این شیوه مخالف هستم.
وی افزود: ما باید اول برنامههایی که قصد اجرای آن را داریم مشخص کنیم. اینکه چگونه آرا و اعتماد مردم را جلب کنیم. اینکه گفتمان غالب ما چه خواهد بود و تیمی که میخواهد به کارآمدی دولت در آینده کمک بکند شامل چه کسانی است. شاید هرکدام از آقایانی که این روزها به عنوان نامزد اصولگرایان مطرح هستند یک عضو از این تیم باشند، اینکه همه اینها حاضرند زیر پرچم یک شخصیت وجیهالمله جمع شوند و آرای حداکثری را در انتخابات آینده جذب بکنند تا آن شخصیت بتواند مشکلات کشور را حل کند برای ما خیلی مهم است. ما معتقد هستیم که رییسجمهور آینده باید قبل از آنکه در معرض رای گیری قرار بگیرد یک تیم بسیار قوی را به افکار عمومی معرفی کند و مردم مطمئن باشند که دولت آینده، دولت کارآمدی است. بعد هم این شخصیت در این چهل و چند سال بعد از انقلاب و هم قبل از انقلاب در عمل ثابت کرده باشد که فردی است که این قابلیت را دارد. در غیر این صورت ما باز دچار انتخابات جناحی خواهیم شد. در حالیکه انتخابات ما باید ملی باشد. باید بدانیم که کشور را نمیتوان با یک جناح مدیریت کرد و باید یک ائتلاف شکل بگیرد تا همه مردم احساس بکنند که در دولت آینده شریک هستند.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: همه احزاب و و جریانات مختلفی که در جریانات انتخاباتی گذشته تشکیلات داشتند جلساتی دارند و به صورت مرتب گردهمایی میگذارند و هر کدامشان به صورت جزیرهای دارند عمل میکنند. مهم این است که کسی بیاید بین این جزیرهها پل بزند و این پلها را مستحکم کند تا درنهایت بتوانیم یک انتخابات حداکثری داشته باشیم. چون رئیس جمهور با رای حداقلی، کارآمد نیست. جامعه روحانیت مبارز همچنان نقش پل زنندگی خود را دارد و ما هنوز در جلسات آن شرکت میکنیم، اما سرانجام ائتلاف بستگی به این دارد که بعضی از جزایر اصولگرایی که اعلام استقلال کردند حاضر بشوند به این شبکه بپیوندند یا نه. اگر نپیوندند خودشان، خودشان را از انتخابات آینده حذف میکنند.
وی در توضیح مصادیق این جزایر استقلال یافته بیان کرد: منظور جریان جبهه پایداری و جبهههای دیگر اصولگرایی است، الحمدلله اینقدر در اصولگرایی، از این جبههها زیاد شدند که قابل شمارش نیستند.
دبیر کل حزب سبز درباره مصادیق مطرح در انتخابات ۱۴۰۰ نیز گفت: ما هنوز به مصداق نرسیدیم. ما اعتقاد داریم اول باید تیمی که هیئت دولت آینده را تشکیل میدهد برای ما مشخص بشود بعد از بین آنها یک نفر را بهعنوان رئیس جمهور تعیین بکنیم.
وی افزود: باید آن اتاق فکر و فرمان در جریان اصولگرایی شکل بگیرد و همه ما خودمان را ملزم به تبعیت از سیاستهایی که آنها تعیین میکنند بدانیم. همه این اشخاصی که در معرض انتخابات قرار گرفتهاند هم میتوانند بخشی از فعالیتهای خود را به همگرایی جریان اصولگرایی معطوف کنند بدون آنکه دنبال این باشند که رئیس جمهور باشند. ما از خیلی وقت پیش کار برای اجماع را شروع کردیم و جلسات هفتگی و بعضی روزانه درحال شکلگیری است و دارد کار میشود. تا به حال هم، خیلی از مسائل هم حل شده است، اما متأسفانه رقابت در درون جریان اصولگرایی، بزرگترین آفت وحدت و انسجام این جریان است.
پاسخ ها