سخنگوی وزارت خارجه درباره مجازات عوامل ترور شهید محسن فخری زاده گفت: پاسخ مناسب را به عاملان و آمران این ترور خواهیم داد. این سیاست قطعی ما است. پاسخ ما به این جنایت متناسب و با حداکثر درد برای آنهایی که این جنایت را انجام داده اند، خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تأکید کرد: عاملان، آمران و طراحان ترور مذبوحانه شهید فخری زاده حتما و یقینا مجازات میشوند و دستگاههای مسئول پیگیر این موضوع هستند و دولت نیز در کنار تمام ارکان حاکمیتی این امر را ضروری و قطعی میداند.
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده در آغاز نشست خبری خود شهادت محسن فخریزاده، دانشمند دفاعی و هستهای کشور را تسلیت گفت و افزود: خون شهید، زاینده و روشن بخش است و براساس مکتب ما خون بر شمشیر پیروز است و قطعا خون این شهید چراغ راهنمای فرزندان امروز و فردای ما است.
وی همچنین به سفر اخیر خود به افغانستان و دیدارهایش با مقامات این کشور اشاره و گزارشی از این سفر ارائه کرد و بر اهمیت پیوست قوی مردمی و رسانهای دو کشور تاکید کرد.
خطیب زاده همچنین به ارایه گزارشی از تماسهای وزرای خارجه دیگر کشورها با ظریف در محکومیت ترور دانشمند هستهای و دفاعی کشور پرداخت.
سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در ارتباط با مجازات عوامل ترور شهید محسن فخری زاده و نگاه دولت به این موضوع گفت: قطعا پاسخ این ترور داده میشود و همان طور که اشاره کردم عاملان، آمران و طراحان این ترور یقینا و حتما مجازات میشوند و مسئله مهم این است که ما در این ارتباط نباید در دام طراحیهای رسانه ای، کارزار ضد اطلاعاتی و جریان سازیهای مجعول و هدفمند که سر در تلآویو، آلبانی و واشنگتن دارد بیفتیم.
وی ادامه داد: قطعا و یقینا هر کسی که این طراحی را کرده است پاسخ خود را خواهد گرفت. این صدای ملت ایران است و ما با آرامش و طمأنینه، ولی با اقتدار در این زمینه اقدام میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با پیگیریهای حقوقی و قضایی مطالبات ایران از برخی از کشورها و اظهاراتی که در این زمینه معاون حقوقی رئیس جمهور مطرح کرده است، گفت: ما موضوع دریافت مطالبات مان از کشورهای مختلف را از مسیرهای مختلف پیگیری میکنیم و این روند در حال طی شدن است. در این ارتباط در مورد برخی از مطالبات مسیرهای حقوقی و قضایی در حال طی شدن است و برخی از مسیرها نیز از سوی بانک مرکزی در حال پیگیری است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد بدهی انگلیس به ایران و روند این موضوع گفت: بدهی انگلیس به ایران قطعی است و باید پرداخت شود. مدتها قبل باید پرداخت میشد و هر روزی که میگذرد و این روند دیرتر میشود آنها بدهی خود را سنگینتر میکنند.
خطیب زاده گفت: در مورد برخی از کشورها در راستای حصول مطالبات کشور مذاکرات آشکار نیست و در مورد عراق و کره نیز همان طور که پیش از این گفته ام این موضوعات مسیر خود را پیگیری میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای ظریف و وزیر خارجه انگلیس در ۲۶ آبان ماه گفت و گوی تلفنی انجام داده اند و اینکه آیا در این گفت وگوی تلفنی در ارتباط با پرونده نازنین زاغری نیز بحث و گفتگو شده است، گفت: یکی از موضوعاتی که در مذاکرات در ارتباط با آن صحبت میشود موضوع برخی از زندانیان است و خانم زاغری نیز یکی از این موضوعات است. ما به آنها (انگلیسی ها) در این ارتباط بارها گفته ایم که این موضوع مسیر قانونی و قضایی خود را دارد و قوه قضاییه ما مستقل است. به آنها همچنین گفته ایم مسیری که آنها میروند مسیر غلطی است و باید آن را اصلاح کنند؛ هم در نوع نگاه خود به تعامل با ایران و هم پرداخت بدهیهای خود به ایران و همچنین مسائل دیگر.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد همکاریهای اقتصادی ایران با کشورهای منطقه گفت: در حوزه همکاریهای اقتصادی با کشورهای همسایه و منطقه باید بگویم که ما بیشترین مراودات را با آنها داریم و روابط با همسایگان در حوزههای مختلف با فاصله جلوتر از حوزههای دیگر است و این مسیری است که رژیم ترامپ بارها تلاش کرده آن را مسدود کند، ولی در این زمینه به موفقیتی دست پیدا نکرده است.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در ارتباط با دیپلماسی گازی کشور به ارائه توضیحاتی در این زمینه پرداخت و گفت: بازار نفت، گاز و انرژی بازار رقابتی است و به رغم تمام فشارهای دولت ترامپ که سعی کرده ایران را از بازار جهان و منطقه حذف کند ما در این عرصه حضور داریم و آنها با ناکامیهای زیادی در این حوزه مواجه شده اند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با پیگیریهای وزارت خارجه در ارتباط با ترور شهید محسن فخری زاده دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان گفت: دقایقی بعد از تأیید خبر ترور و شهادت دکتر فخری زاده وزارت خارجه به این موضوع واکنش نشان داد و وزیر خارجه کشورمان در توییتی ضمن اینکه اعلام کردند رد پای جدی از رژیم صهیونیستی در این ترور مشخص است انتظارات ایران از جامعه بین المللی در محکومیت این ترور را نیز تشریح کردند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به توییتهای آقای ظریف به زبانهای عربی، انگلیسی، چینی، روسی و... در ارتباط با این ترور گفت: آقای ظریف در این توییتها مردم کشورها، سیاستمداران و تصمیم سازان در عرصه جهانی را مورد خطاب قرار دادند. از دیگر سو نامه ایران در این زمینه در نیویورک به دبیرکل سازمان ملل تحویل داده شد و سفرای ما در کشورهای مختلف اصل و ابعاد ماجرای این ترور را به اطلاع مقامات کشورهایی که در آن حضور دارند، رساندند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آقای ظریف در مصاحبه با سایت انتخاب گفته اند که برخی در داخل کشور در حال گرا دادن به آمریکا هستند و اینکه این صحبتهای آقای ظریف با واکنشهایی از سوی برخی از افراد در داخل کشور مواجه شده است، گفت: مصاحبه آقای دکتر ظریف کاملا روشن است. ما وزارت خارجه جمهوری اسلامی هستیم و هم صدای مردمی هستیم که در نقاط دوردست کشور در حال زندگی هستند و هم صدای کسانی هستیم که در نهاد قدرت و تصمیم گیری و تصمیم سازی در حال فعالیت هستند.
خطیب زاده ادامه داد: سیاست خارجی امری کاملا حاکمیتی است و نباید افرادی به خاطر نگاه داخلی و سیاسی خود منافع ملی را نادیده بگیرند. رفع تحریم ها، سربلندی ایران و متنوع سازی روابط کشور در حوزه سیاست خارجی موضوعاتی است که به آن توجه داریم و همه جریانها و گروهها نیز باید به آن توجه داشته باشند.
خطیب زاده افزود: دوران اینکه آمریکا قدرت برتر جهان و یا مرکز قدرت جهانی باشد گذشته است. ما باید نگاه به درون داشته باشیم. راه حل مشکلات در کشور در درون است و باید با توان ملی و اجماع ملی این مسیر را طی کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد تبادل زندانیان بین ایران و برخی از کشورها و اینکه آیا ممکن است این موضوع در ارتباط با خانم نازنین زاغری نیز اتفاقی بیفتد گفت: در تمامی این موارد قوه قضاییه حرف اول و آخر را میزند و بسیاری از محکومان پرونده آنها در دادگاه صالحه مراحل قضایی را طی کرده است و در تصمیم مستقل قاضی و دادگاه این تبادلات انجام میشود.
وی خاطر نشان کرد: ما در وزارت خارجه از هر مجرایی استفاده کرده و میکنیم که برخی ازشهروندان کشورمان که بی گناه هستند و به خاطر سیاستهای ظالمانه ترامپ با ادعای واهی دور زدن تحریمها در برخی از کشورها گروگان گرفته شده اند را آزاد کنیم. ما از تمام توان و مجاری خود در این حوزه استفاده کرده و میکنیم.
خطیب زاده در مورد پرونده زاغری نیز گفت: ایشان حکم قضایی از دادگاه صالحه دارند و پرونده ایشان مسیر قانونی و قضایی خود را طی میکند که شما میتوانید اطلاعات مربوط به آن را از قوه قضاییه و سخنگوی آن پیگیری کنید.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نوع واکنش سازمان ملل متحد در مورد ترور شهید محسن فخری زاده و اینکه آنها ایران را دعوت به خویشتن داری کرده بودند، گفت: آنچه که توسط سخنگوی سازمان ملل و دبیرکل آن گفته شد دارای دو وجه بود. یک وجه آن این بود که این ترور را مجرمانه و تروریستی خوانده بودند و وجه دیگر ادبیات خنثی بود که از آن استفاده کرده بودند. آقای ظریف در توییت خود پاسخ درستی را به این گونه مواضع دادند و آن را شرم آور خواندند و ما همچنان انتظار داریم که مواضع درست از سوی برخی از سازمانها و کشورها اتخاذ شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که دو کشور امارات و بحرین که به تازگی اقدام به عادی سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی کرده اند در بیانیههایی این ترور را محکوم کرده اند گرچه برخی از ظنها و گمانهایی در ارتباط با آنها وجود دارد، گفت: در مورد آنچه که شما اشاره کردید دو موضوع مورد توجه است. ما به کشورهایی که اقدام به عادی سازی روابط شان با رژیم صهیونیستی کرده اند به صراحت گفته ایم که هر تهدیدی که متوجه امنیت ایران شود بدون لحظهای درنگ از سوی ایران پاسخ داده خواهد شد.
خطیب زاده ادامه داد: ما به ظن پاسخ نمیدهیم بلکه به شواهد پاسخ میدهیم.
وی با بیان اینکه تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس به جز یک کشور این ترور را محکوم کرده اند، گفت: ما ملتی هستیم که به ظن و گمان پاسخ نمیدهیم. شواهد برای ما مهم است و براساس شواهد عمل میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه سفیر ایران در قطر در توییتی برای گروه طالبان از واژه جنبش استفاده کرده و این باعث واکنشهایی شده است، گفت: در پی ترور شهید فخری زاده دفاتر یادبودی در سفارتخانههای ایران در منطقه از جمله قطر برپا شده است که دفاتر سیاسی مستقر و دیپلماتهای مستقر در آنجا برای امضای این دفتر یادبود مراجعه کرده اند. براساس مجوز دولت قطرطالبان دفتر سیاسی در آن کشور دارد و آنها نیز به سفارت ایران رفته اند و دفتر یادبود مستقر در آنجا را امضا کرده اند.
وی در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با نوع تعامل ایران با آژانس و برخی از اظهارنظهرهایی که در کشور در این ارتباط انجام شده است که با واکنش دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز مواجه شده، گفت: همکاری ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب NPT و تعهدات مان بوده است و هیچ دسترسی بیشتری به آنها نداده و نخواهیم داد.
خطیب زاده با بیان اینکه روابط ایران با آژانس یک رابطه فنی است، گفت: روابط ما با آژانس تاکنون علیرغم برخی اختلافات رابطه فنی و احترام برانگیزی بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در ارتباط با روند پرداخت بدهیهای کره به ایران با انتقاد از عملکرد کره جنوبی در این زمینه گفت: امیدواریم هر چه زودتر کره به تعهدات خود در برابر ایران عمل کند و همان طور که پیش از این گفته ایم پیگیریها در این زمینه ادامه دارد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد دادگاه اسدالله اسدی دیپلمات کشورمان که چندی پیش در بلژیک برگزار شد و آخرین پیگیریهای وزارت خارجه در مورد این پرونده گفت: ما از همان اول گفتیم که اساسا این دادگاه و این پروسه قضایی به خاطر موضوع مصونیت دولتها و مصونیت دیپلماتیک غیرقانونی است و مشروعیتی ندارد و ما آن را به رسمیت نمیشناسیم.
وی با بیان اینکه ما به مسیری که وکیل ایشان در بلژیک در ارتباط با این پرونده طی میکند احترام میگذاریم، ادامه داد: روند این پرونده از جهت شکلی و ماهوی و پروسهای که طی میکند غیرقانونی و غیرمشروع است و ما آن را به رسمیت نمیشناسیم.
خطیب زاده با بیان اینکه دادستانی بلژیک درخواستی را در ارتباط با حکم ایشان مطرح کرده اند، ولی دادگاه هنوز حکمی را صادر نکرده است، گفت: امیدواریم که این دادگاه عدم صلاحیت خود را در بررسی این پرونده به رسمیت بشناسد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در همین چارچوب خاطر نشان کرد: بدعت بدی در مسیر مصونیتهای دیپلماتیک گذاشته میشود و این روند کوته بینانه است. ما فکر میکنیم این یک توطئه چینی است و دیپلمات ما قربانی توطئه چینی شده است که یک سر آن گروهک منافقین و سر دیگر آن تحمیل فشار حداکثری علیه ایران قرار دارد.
وی تأکید کرد: ما از همه توان خود برای حفاظت از حقوق شهروندان خود در سراسر جهان به ویژه آقای اسدالله اسدی استفاده میکنیم.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد ادعای برخی از رسانههای عربی مبنی بر اینکه یک فرمانده سپاه ایران در مرز عراق و سوریه به شهادت رسیده است، اظهار کرد: ما گزارشی از این موضوع دریافت نکرده ایم و به نظر میرسد که بیشتر خبرسازی باشد و باید سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح در این خصوص اظهار نظر کنند و ما هیچ خبری در این خصوص به صورت موثق دریافت نکرده ایم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نوع واکنشها به ترور شهید محسن فخری زاده دانشمند هستهای و دفاعی کشورمان خاطر نشان کرد: در شهادت دکتر فخری زاده ما حجم بالایی از محکومیت را از سوی کشورها مختلف در حوزههای جغرافیایی متنوع دریافت کردیم.
وی ادامه داد: البته انتظار میرفت برخی از کشورهایی که داعیه دار حقوق بشر هستند به طور جدی تری این ترور را محکوم کنند، اما طبیعی است که یک سر داستان به برخی سیاستهای مورد حمایت خود آنها برگشته است، بنابراین ضمن اینکه نمیتوانند این ترور را محکوم نکنند در بیانیههای خود از برخی کلمات استفاده کرده اند که مورد انتقاد ما است.
خطیب زاده ادامه داد: موج محکومیتهای این اقدام تروریستی ادامه دارد و همه به صورت جدی میدانند که انگشت این محکومیت به سمت رژیم اشغالگر قدس است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از رسانهها در مورد نقش یک پهپاد اسرائیلی در این ترور نوشته اند، اظهار کرد: سناریوهای هالیوودی زیادی این روزها پخش شده است و مهم این است که ما در دام این کارزارهای اطلاعاتی و رسانهای که بعضا سر در آلبانی، واشنگتن و تلآویو دارد قرار نگیریم و این سناریوها باعث جهت دهی افکار ما نشود.
وی با بیان اینکه این ترور از مجاری خود در حال پیگیری است و ما نباید به این سناریوسازیها توجه داشته باشیم، ادامه داد: در ارتباط با این موضوع اظهاراتی که توسط مقامات مسئول کشور گفته شده قابل اتکا هستند و بیش از این تأیید نمیشوند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نوع موضع گیری برخی از کشورهای عربی در ارتباط با این موضوع و اینکه برخی از این کشورها در ارتباط با این مسئله سکوت کرده اند و آیا این سکوت حکایت از همکاری آنها با رژیم صهیونیستی در ارتباط با این ترور نیز دارد یا نه، اظهار کرد: متأسفانه تنها یک کشور عربی در پیرامون ما موضعی در خصوص ترور شهید فخری زاده نگرفته است. در واقع از هفت کشور عربی که در پیرامون ما قرار دارند شش کشور موضع جدی گرفته اند و بیانیه محکومیت داده اند و یک کشور موضع نگرفته است و آن یک کشور نیز باید در سیاستهای خود تجدید نظر کند.
وی با بیان اینکه همان طور که مقامات کشور گفته اند اگر ردپایی از کسی در این ترور دیده شود هم عاملان و آمران مجازات خواهند شد، به سفر چندی پیش پمپئو وزیر خارجه آمریکا به منطقه اشاره کرد و گفت: ما یک سفر سراسیمه از پمپئو به منطقه را شاهد بودیم و مشخص است که این سراسیمگی و اضطراب به چه دلیلی است. آنها میخواهند از شکست بزرگ تاریخی خود که شاید بزرگترین شکست تاریخی برای یک دولت در آمریکا باشد جلوگیری کنند.
خطیب زاده ادامه داد: آنها تمام حیثیت، آبرو و آنچه را که داشتند در سبد فشار حداکثری علیه ملت ایران گذاشتند، ولی به اهداف خود نرسیدند.
وی با بیان اینکه اخباری از اجلاس سه جانبه برگزار شده میشنویم و یا اظهارات نتانیاهو را ملاحظه میکنیم، گفت: دوست داریم فکر کنیم که آنها به مسیر درست برمی گردند و اگر غیر از این باشد و رد پایی از کسی در این ترور مشاهده شود همان طور که مقامات و ارکان نظام تأکید کرده اند حتما با عاملان و آمران این موضوع برخورد خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد طرح اخیر نمایندگان مجلس با موضوع کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و نظر دولت و وزارت خارجه در ارتباط با این طرح گفت: ما هیچ شکی و تردیدی نداریم که نمایندگان محترم مجلس به دنبال احقاق حقوق مردم هستند و برایشان از کارگر فقیر تا جوانی که امروز در بازار کار است از هر حزب و جناحی فرقی نمیکند. آنها به دنبال حقوق تک تک مردم هستند. مجلس عصاره ملت است و ما تردیدی نداریم که آنها با نیت دفاع از حقوق ملت ایران فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: در ارتباط با طرح مورد اشاره نیز دولت و وزارت خارجه نظرات خودشان را به مجلس منتقل کردند و طبیعی است که در برخی نکات اختلاف نظرهایی داریم.
وی ادامه داد: ما به صراحت گفته ایم که موافق این طرح به این نحو نیستیم ضمن اینکه متوجه ایم که همه به دنبال حفظ حقوق ملت هستند و طبیعی است که در برخی از نکات اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد.
این دیپلمات ارشد کشورمان به نگاه دولت در ارتباط با این طرح اشاره کرد و گفت: دولت گفته است که این طرح در حال حاضر نه ضروری و نه مفید است و ما مسیری که گذاشته شده معلوم نیست که حقوق ملت آن گونه که قصد و نیت نمایندگان است محقق شود.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: وزارت خارجه نظرات خود را به دوستان نماینده اعلام کرده است. متأسفانه در این طرح نظرات ما منعکس نشده است و مجلس مسیر مستقلی را طی کرده است. ما امیدواریم که دوستان نماینده به نظرات کارشناسی وزارت خارجه نیز در این ارتباط توجه داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهار نظرهای برخی از افراد در مورد ارتباط ترور شهید فخری زاده با برجام و تلاش عدهای برای استفاده از فضای بوجود آمده جهت زیر سوال بردن برجام و تلاشهای وزارت خارجه اظهار کرد: واقعیت این است که برخی کژیها و ناراستیها در فضای عمومی و رسانهای توسط برخی از افراد طی سالهای گذشته گفته شده است. وزارت امور خارجه به دلیل اینکه باید پاسبان منافع کشور و حاکمیت ملی کشور باشد اساسا نمیتواند وارد گفتگوهایی شود که ممکن است منجر به سوءاستفاده دشمنان یا کسانی که در فضای بین المللی میخواهند سوءاستفاده کنند، شود.
وی با بیان اینکه برخی از افراد از آن جهت که مسئولیتی ندارند یا به خاطر اظهاراتشان مورد بازخواست قرار نمیگیرند همیشه نکاتی را میگویند. ما بارها پاسخ این اظهارات را داده ایم. در پشت درهای بسته نکاتمان را گفته ایم. آنها بعد از شنیدن این نکات چند وقتی سکوت میکنند، ولی دوباره بر میگردند و از برخی تریبونها برای بیان اظهارات نادرست استفاده میکنند.
خطیب زاده گفت: زمانی که این افراد مشغول گفتن موارد نادرست هستند دیپلماتهای جمهوری اسلامی در فضای بین المللی مبارزه میکنند تا از منافع ملی کشور پاسداری کنند و در سختترین جبههها در راستای دفاع از منافع ملی کشور در حال تلاش هستند.
وی ادامه داد: وقتی شهید فخری زاده ترور شد و این افراد داشتند از برخی تریبونها اظهار نظرهای نادرست میکردند سفرا و دیپلماتهای ما به صورت گمنام فشارهای حقوقی، دیپلماتیک و روانی اعمال کردند که در نتیجه آن شاهد این هستیم که این ترور در بالاترین سطح رسمی از سوی کشورهای مختلف محکوم شده است و همچنان این محکومیتها ادامه دارد. با تنوع بالایی از محکومیت این ترور تروریستی روبرو هستیم.
وی ادامه داد: اجازه بدهید وزارت خارجه در مباحث داخلی سکوت کند و به خاطر منافع عالی کشور، نظام و مردم این سخنان را میشنود و سکوت میکند و اگر روزی این منع برداشته شود و ما بتوانیم در فضای بهتری گفتگو کنیم مواردی که گفته میشود خیلی مهم است. البته برخی از این موارد را آقای ظریف شب گذشته در اینستای خود مطرح کردند و در مصاحبههای اخیری که داشتند اشاراتی به آنها داشتند.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: ما ایرانیها همیشه دوست هم بوده ایم به خصوص در لحظات سخت. ما باید حواسمان باشد که ما ملتی با تاریخ و پرحکمت هستیم. ما ملتی هستیم که بزرگان ما راه را به ما نشان داده اند و باید حواسمان باشد که دوست را از دشمن تشخیص دهیم و خدایی ناکرده منافع خود را به خاطر این نشناختنها نبازیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد پیگیریهای پرونده ترور شهید سلیمانی و اظهار نظرهایی که برخی از نمایندگان مجلس عراق در ارتباط با عدم همکاری مناسب دولت عراق در ارتباط با این پرونده بیان کرده اند، تصریح کرد: همان طور که بارها اعلام کرده ام پیگیری این پرونده در اولویت قطعی جمهوری اسلامی ایران و وزارت خارجه است و ما این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم.
وی همچنین افزود: بارها به صورت مکتوب، شفاهی و در ملاقاتها به مقامات دولت عراق گفته شده است که آنها مسئولیت قطعی نسبت به این اتفاق دارند چرا که سردار سلیمانی مهمان دولت عراق بوده و به دعوت آنها به این کشور سفر کرده است و در خاک عراق مورد حمله تروریستی قرار گرفته است بنابراین مسئولیت اصلی متوجه عراق است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما همکاریهای بسیاری خوبی از مجاری مختلف داشته ایم، اما کافی نبوده است و همچنان در سطوح مختلف در حال پیگیری این موضوع هستیم.
خطیب زاده همچنین در ارتباط با آخرین پیگیریها در مورد مزاحمت چندی پیش جنگندههای آمریکایی در فضای سوریه برای هواپیمای مسافربری ایران که به سمت لبنان در حال پرواز بود، گفت: از طرف سازمان ایکائو و سازمانهای دیگر این موضوع را پیگیری کرده ایم. این پیگیریها همچنان ادامه دارد. این یک موضوع فنی است و باید در سطح خودش پیگیری شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تأثیر بازرسیهای آژانس بین المللی انرژی اتمی و شناسایی و ترور دکتر فخری زاده و برخی از اظهارنظرهایی که در این ارتباط از سوی برخی در داخل کشور مطرح میشود، گفت: هر چقدر پاسخ به برخی از ادعاها داده میشود گویی قرار نیست کسی این پاسخها را بشنود.
وی ادامه داد: نام شهید فخری زاده در سالهای میانی دهه ۸۰ براساس برخی از ادعاهای گروهک منافقین و اطلاعات رژیم صهیونیستی به سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی داده شده است و اسمشان در آنجا برده شده و بعد اسم ایشان به همراه تعدادی دیگر از دانشمندان هستهای مان در قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت و مورد تحریم قرار گرفتند. البته بعد از برجام همه اینها از لیست تحریم خارج شدند گرچه رژیم ترامپ بار دیگر برخی از این دانشمندان را در لیست خود قرار داد.
خطیب زاده با اشاره به پست اینستاگرامی شب گذشته وزیر خارجه خاطر نشان کرد: وصل کردن یک چیز به یک موضوع کاملا غیرمرتبط از جمله مسائلی بود که آقای ظریف دیشب به آن اشاره کردند.
وی ادامه داد: یک جنایت توسط مثلث شومی اتفاق افتاده که عاملان و آمرانی دارد و ما به جای اینکه متمرکز شویم بر برخی از صحبتها و اظهارات نادرست باید تلاش کنیم که خواست دشمنان محقق نشود و خواست شهدایی، چون شهید فخری زاده محقق و اجرایی شود.
خطیب زاده در بخش دیگر از صحبتهای خود در پاسخ به این سوال به نقش شهید فخری زاده در موضوع برجام و توافق هستهای اشاره کرد و گفت: ایشان در موضوع برجام جزو کمک کنندگان اصلی پشت صحنه بودند و تمام عزیزانی که در وزارت دفاع، نهادهای دیگر و ساختارهای حاکمیتی هستند نقش بی بدیل ایشان در این عرصه را میدادند.
وی تأکید کرد: متأسفانه برخی از ادعاهایی مطرح میشود که معلوم نیست سر آن کجاست و برخی آنها از منبع مستقیم رژیم صهیونیستی بیان میشود، رژیمی که ترور صورت گرفته متوجه آنها است، ولی متأسفانه این مباحث در برخی از رسانهها و همچنین صداوسیما منعکس میشود و ما نباید اجازه بدهیم که چنین فضایی حاکم شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه برخی از کشورهای اروپایی در بیانیههای خود ایران را دعوت به خویشتن داری در پی ترور دانشمند هستهای و دفاعی کشور کرده اند و موضع ایران در ارتباط با آنها چیست، تصریح کرد: آنها هر چه که بخواهند بگویند. آقای ظریف در ارتباط با این صحبتها توییتی را منتشر کرد و این اظهار نظرها و استانداردهای دوگانه مبنی بر دعوت به خویشتن داری در حالی که طرف مقابل دست به تروریسم دولتی میزند را شرم آور خواند.
خطیب زاده تأکید کرد: ما همان طور که قبلا نیز گفته ایم پاسخ مناسب را به عاملان و آمران این ترور خواهیم داد. این سیاست قطعی ما است. پاسخ ما به این جنایت متناسب و با حداکثر درد برای آنهایی که این جنایت را انجام داده اند، خواهد بود.
پاسخ ها