با افزایش قیمتی که در بازار ارز در چند ماهه گذشته رخ داده و همچنین رونق بیسابقه در بازار بورس، جامعه ترجیح داده تا داراییهای خود را از حسابهای بلندمدت خود خارج و این حجم را وارد بازارهای دارایی و مالی کند. این ترافیک میتواند به بازار کالاها و خدمات نیز برسد که البته به نظر میآید اوجگیری تورم در پاییز، همین مساله را نشان میدهد.
رشد حجم پول در سال جاری، به سطوح نگرانکنندهای رسیده است. تقریبا بیش از یکپنجم نقدینگی موجود تبدیل به پول شده است. اگر این نسبت را فقط برای سال جاری حساب کنیم، ۳۷ درصد از نقدینگی جدید خلق شده، تبدیل به پول شده تا با هر موجی، به راحتی بین بازارها رفت و آمد کند تا ترافیک سنگینی را به وجود آورد.
به گزارش اعتماد، بر اساس آنچه اقتصادنیوز منتشر کرده و با استناد به آمارهای بانک مرکزی، رشد نقدینگی در هفت ماه اول سال حدود ۱۹.۷ درصد بوده است. این در حالی است که رشد نقدینگی در همین بازه زمانی در سال ۹۸، در محدوده ۱۱ درصد قرار داشت. در نتیجه رشد نقدینگی، در سال جاری شتاب مضاعفی گرفته است. این روند در مورد حجم پول به طرز رادیکالتری رخ داده است.
حجم پول از ابتدای سال تا پایان مهر ماه، با رشد ۴۳ درصدی مواجه شده که این نرخ رشد در همین بازه زمانی در سال گذشته حدود ۱۴.۲ درصد بوده است. این رشد باعث شده تا نسبتهای تشکیلدهنده نقدینگی نیز دچار تغییرات چشمگیری شده و نسبت پول در گردش افزایش یابد. حجم و نرخ رشد نقدینگی از مهمترین شاخصهای هر اقتصاد محسوب میشود که اثر مستقیم بر نرخ تورم دارد.
حجم نقدینگی در شروع امسال ۲ هزار و ۴۷۲ هزار میلیارد تومان بوده که پس از هفت ماه در پایان مهرماه با ۴۸۷ هزار میلیارد تومان افزایش به مرز ۳ هزار هزار میلیارد تومان رسیده است. رقم دقیق حجم نقدینگی طبق آخرین گزارش بانک مرکزی، معادل ۲ هزار و ۹۵۹ هزار میلیارد تومان بوده است.
در هفت ماه نخست سال، بیشترین رشد نقدینگی در ۲ ماه اردیبهشت و تیر با نرخ حدود ۳ درصدی ثبت شده است. این اتفاق در سال گذشته نیز رخ داده بود. بیشترین رشد ماهانه نقدینگی در سال ۹۸، در اردیبهشت ماه گزارش شد که معادل ۲.۶ درصد بود. همچنین کمترین میزان رشد ماهانه نیز در فروردین ماه با نرخ ۱.۶ درصد روی داده است.
حجم پول موجود در اقتصاد شامل مسکوکات، اسکناس و حسابهای جاری است. حجم پول در شروع سال جاری در حدود ۴۲۷ هزار میلیارد تومان بوده که در پایان مهر ماه با افزایش ۱۸۴ هزار میلیارد تومانی و رشد ۴۳ درصدی به عدد ۶۱۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد پول در همین بازه زمانی در سال گذشته تنها ۱۴.۲ درصد بوده است.
بیشترین درصد رشد ماهانه پول نیز همچون نقدینگی در ماههای اردیبهشت و تیر رخ داده است. رشد ماهانه حجم پول در این ۲ ماه در حدود ۱۰ درصد بوده است. جالب اینکه در هر دو ماه، بورس تهران از رونق کم سابقه برخوردار بوده است. در اردیبهشت ماه پارسال نیز حجم پول بیشترین رشد ماهانه را با نرخ ۱۰.۳ درصد ثبت کرده بود.
با توجه به ورود حجم زیادی از نقدینگی به بازار بورس که در شش ماهه اول سال در حدود ۱۰۳ هزار میلیارد بوده است، پیشبینیها حاکی از این است که مقدار زیادی از حجم پول جدید، جذب بازار سرمایه شده است. همچنین با توجه به روند افزایشی نرخ ارز از پایان سال گذشته، شاید بازار ارز هم مقصد بخشی از حجم پول جدید بوده باشد.
به بیان دیگر با افزایش قیمتی که در بازار ارز در چند ماهه گذشته رخ داده و همچنین رونق بیسابقه در بازار بورس، جامعه ترجیح داده تا داراییهای خود را از حسابهای بلندمدت خود خارج و این حجم را وارد بازارهای دارایی و مالی کند. این ترافیک میتواند به بازار کالاها و خدمات نیز برسد که البته به نظر میآید اوجگیری تورم در پاییز، همین مساله را نشان میدهد.
پاسخ ها