بایدن چند عضو کابینه خود را معرفی کرد؛ حامیان برجام و زنان در پستهای کلیدی کابینه جو بایدن؛ جو بایدن در فهرست کابینه خود سمت جدیدی به جان کری، وزیر خارجه پیشین داده است؛ نماینده ویژه مبارزه با پدیده گرمایش زمین. قرار است کری که نقش مهمی در شکلگیری معاهده اقلیمی پاریس برای مبارزه با پدیده گرمایش زمین داشت اکنون به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا پیشبرد این معاهده و دیگر اقدامات مشابه آن را در دست بگیرد.
جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا شش عضو کابینه خود را معرفی کرده که در میان آنها مقامهای ارشد وزارت خارجه دوره باراک اوباما دیده میشوند؛ از جمله جان کری، وزیر خارجه اسبق که اکنون مسئول ویژه برنامههای جو بایدن در مقابله با پدیده گرمایش زمین شده است.
به گزارش بی بی سی، آنتونی بلینکن، به عنوان وزیر خارجه جدید و جک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن خواهد شد. هر دو نفر از مقامهای ارشد وزارت خارجه جان کری در دوره باراک اوباما هستند که در گفتگوهای منجر به توافق هستهای با ایران هم نقش داشتند.
جو بایدن که با برآورد کسب ۳۰۶ رای الکتورال در برابر ۲۳۲ رای کسب شده از سوی دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا در حال آماده کردن تیم خود است روز دوشنبه، ۲۳ نوامبر، در بیانیهای که همزمان با انتشار اعضای انتخاب شده برای کابینه منتشر کرد گفت: «من به تیمی نیاز دارم که از همان روز اول به من کمک کنند تا دوباره جایگاه آمریکا در صحنه جهانی را تثبیت کنم و بتوانند جهان را برای مقابله با بزرگترین چالشهای روبرو متحد کنند. تیمی که بتواند افزایش امنیت، بهروزی و پاسداشت ارزشهای ما را فراهم کند.»
روز دوشنبه، ۲۳ نوامبر، دفتر آقای بایدن همچنین سه عضو دیگر کابینه را هم معرفی کرد.
الخاندرو مایورکاس به عنوان وزیر امنیت داخلی معرفی شده است. وبسایت رئیس جمهوری منتخب در توضیح سابقه آقای کایورکاس نوشته: «در صورت کسب رای اعتماد از سنا، اون نخستین لاتینتبار و مهاجری خواهد بود که به عنوان وزیر امنیت داخلی آمریکا برگزیده میشود.»
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آتی آمریکا در سازمان ملل متحد خواهد بود. خانم گرینفیلد که یک آفریقاییتبار است، از دیپلماتهای کهنه کار وزارت خارجه و سفیر سابق این کشور در بسیاری از کشورهای آفریقایی، چون کنیا و گامبیا بوده و همچنین در سفارت آمریکا در پاکستان و سوئیس هم مستقر بوده است.
یکی دیگر از اعضای کابینه که جو بایدن روز دوشنبه آن را معرفی کرده است آوریل هینس است که در صورت تایید نخستین زن تاریخ آمریکا خواهد بود که به مقام مدیریت سازمان اطلاعات ملی خواهد شد.
او در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما که جو بایدن هم به عنوان معاونش در کاخ سفید حضور داشت، مشاور ارشد اطلاعاتی اوباما بود و نخستین زنی است که به عنوان معاونت سازمان سیا رسیده بود.
از میان ۶ عضو کابینه دولت جدید آمریکا تاکنون ۲ زن به سمتهای کلیدی سفیر سازمان ملل متحد و مدیر سازمان اطلاعات ملی انتخاب شدهاند. یک آفریقاییتبار در میان آنهاست و یک مهاجر متولد کوبا هم وزیر آتی وزارت امنیت داخلی معرفی شده است.
بایدن در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که در صورت ورود به کاخسفید متنوعترین کابینه تاریخ آمریکا را معرفی خواهد کرد.
علاوه بر کابینه، از میان ۱۶ مقام ارشد نهاد ریاستجمهوری که تاکنون رسما معرفی شدهاند هم زنان با ۱۰ عضو در برابر ۶ مرد، اکثریت دارند.
چند عضوی که تاکنون جو بابدن برای کابینه خود معرفی کرده رویکردی کاملا متضاد با مقامهای فعلی دولت دونالد ترامپ دارند
معرفی الخاندرو مایورکاس (یا بنا بر تلفظ آمریکایجنوبی نام او الهاندرو مایورکس) به عنوان وزیر امنیت داخلی، احتمالا یکی از جنجالیترین انتخابهای جو بایدن و شاید هم «مهره مار» کابینه او تلقی شود.
کارنامه مایورکاس که خود یک لاتینتبار و مهاجر کوبایی است او را در نقطه کاملا مخالف سیاستهای ضد مهاجرتی دونالد ترامپ قرار میدهد.
او را معمار داکا میخوانند. طرحی که باراک اوباما برای باز کردن راه اعطای شهروندی به ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار لاتینتبار تهیه کرد. جوانانی که در کودکی به همراه والدین خود و به طور غیرقانونی وارد آمریکا شدهاند، اما با وجود بزرگ شدن در خاک آمریکا و درونی کردن ارزشهای اجتماعی و فرهنگی ایالات متحده، هنوز از امتیازات شهروندی این کشور برخوردار نشدهاند.
حالا الخاندرو مایورکاس که خود متولد هاوانا، کوبا است، فرصت خواهد یافت که درباره سرنوشت صدها هزار کودکی که مانند خود او پیش از رسیدن به سن قانونی توسط مادر و پدرشان به آمریکا آورده شدهاند تصمیمات جدی بگیرد.
مایورکاس در دولت اوباما-بایدن هم در وزارت امنیت داخلی حضور داشت و در آن دوران حتی رئیس اداره مهاجرت و شهروندی این کشور هم شد. این همان سازمانی است که در چهار سال گذشته دونالد ترامپ به مدد مشاوران راستگرایی، چون استیون میلر، تلاش کرده بود زمینه مهاجرتهای قانونی به آمریکا، حتی واجدان شرایط گرینکارت، را هم محدود کند.
جان کری در سال ۲۰۱۶ و تنها چند ماه پیش از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، معاهده پاریس را در حالی که نوهاش را در بغل داشت امضاء کرد تا تاکیدی کند بر اهمیت این معاهده در سرنوشت نسلهای آتی جهان
جو بایدن در فهرست کابینه خود سمت جدیدی به جان کری، وزیر خارجه پیشین داده است؛ نماینده ویژه مبارزه با پدیده گرمایش زمین.
قرار است کری که نقش مهمی در شکلگیری معاهده اقلیمی پاریس برای مبارزه با پدیده گرمایش زمین داشت اکنون به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا پیشبرد این معاهده و دیگر اقدامات مشابه آن را در دست بگیرد.
عکس معروف جان کری به هنگام امضای معاهده پاریس و در حالی که نوه خود را در بغل داشت، در ماههای آخر دولت دوم باراک اوباما، این نوید را به فعالان محیط زیست داد که آمریکا عزمش را برای کاهش تولید گازهای گلخانهای جزم کرده و خواهد توانست دیگر کشورهای دنیا را هم برای برداشتن «گامهای سبز» ترغیب کند.
امیدی که با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ خیلی زود جامه یاس پوشید و با اعلام رسمی خروج آمریکا از معاهده پاریس، به افسردگی میان فعالان محیط زیست انجامید.
جان کری، روز دوشنبه، ۲۳ نوامبر، و همزمان با معرفی شدن نامش به عنوان نماینده ویژه کابینه در امور اقلیمی گفت: «آمریکا به زودی صاحب دولتی خواهد شد که بحران گرمایش زمین را، چون یک تهدید جدی و فوری امنیت ملی لحاظ خواهد کرد و من مفتخرم که بتوانم در کنار رئیس جمهور منتخب، متحدانمان و رهبران جوان جنبشهای مبارزه با پدیده گرمایش زمین، به عنوان مسئول ویژه در این زمینه کار کنم.»
قرار است جان کری به عنوان مسئول امور اقلیمی در جلسات شورای امنیت ملی کاخسفید هم حضور یابد.
او که در کابینه دوم باراک اوباما وزیر خارجه شد و جای هیلاری کلینتون را گرفت، در سال ۲۰۰۴ به عنوان نامزد ریاستجمهوری با جورج دبلیو بوش رقابت کرد و شکست خورد. کری، همچون جو بایدن، سالها به عنوان سناتور در کنگره آمریکا حضور داشت و در طی آن ۲۸ سال به ریاست کمیته روابط خارجی سنا هم رسیده بود.
پاسخ ها