هم اکنون شما با پاسپورت آلمانی میتوانید تقریبا به هر گوشهای از جهان که بخواهید سفر کنید. با این حال، هیچ کشوری در برهه کنونی، مایل به پذیرش آمریکاییها نیست.
پارس لاین "یاشا مونک*" استاد دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا در مقالهای برای "پایگاه خبری آتلانتیک"، به مساله بی اعتبار شدن پاسپورت آمریکایی در جهان، در بحبوحه شیوع ویروس کرونا پرداخته است.
وی در این رابطه مینویسد: «کسب شهروندی آمریکا، به دلایل بیشماری، برای فردی مثل من، موضوعی معنادار بود. من در آلمان متولد شدهام، اما در آمریکا بزرگ شده ام و در این کشور حس میکنم که در وطن واقعی خود هستم. من عاشق و شیفته این کشور بودم. با توجه به تمام بی عدالتیهای عمیقی که در آمریکا وجود دارد، باز هم همواره من بر این باور بوده ام که خاک این کشور کاملا جهت رشد و نمو دموکراسی مساعد است و میتواند پیشروترین نمونه دموکراسی را در جهان ارائه کند. من حتی در این زمینه، مقالههای متعددی در مورد تهدید ترامپِ پوپولیست برای دموکراسی آمریکایی و ارزشهای این کشور نوشته ام و خواستار حفاظت از اصول و نهادهایی شده ام که آمریکا بر پایه آنها استوار است».
پارس لاین ، یکی از مولفههایی که قدرت جهانی آمریکا را نشان میداد، این نکته بود که با پاسپورت آمریکایی شما قادر بودید تا به هر جایی که در دنیا مایل هستید سفر کنید. من مطمئن بودم که با داشتن پاسپورت آمریکایی، علاوه بر اینکه میتوانم به هر جایی در جهان بروم، قادر هستم از حمایت و حفاظت گسترده دولت آمریکا نیز در اقصی نقاط جهان برخوردار باشم. باور رایج همواره این بوده که دستگاه سیاست خارجی آمریکا تقریبا برای تمامی شهروندان آمریکایی، در شرایط بحرانی، پشتیبانی لازم را فراهم میکند و نمیگذارد آنها در مخمصه گرفتار باشند.
با این همه، پاندمی ویروس کرونا و به طور خاص شیوع گسترده آن در آمریکا نشان داد که همه این مسائل، صرفا وعدهها و مسائلی توخالی و پوچ هستند. من در شرایط فعلی، با پاسپورت آلمانی ام قادرم تقریبا به هر نقطهای از جهان سفر کنم. با این حال، پاسپورت آمریکایی من فقط امکان دسترسی به عدهای معدود از کشورها را برایم فراهم میسازد. من اکنون نمیتوانم با پاسپورت آمریکایی ام به اغلب کشورهای توسعه یافته آسیا، اروپا، استرالیا، و آمریکای جنوبی سفر کنم. بحران شیوع ویروس کرونا در آمریکا تا حدی در اینجا (در آمریکا) از کنترل خارج شده که دیگر ملتها از پذیرش شهروندان آمریکایی به شدت میترسند.
به نظر میرسد فرض من در مورد اینکه کدام کشور در بحبوحه یک بحران، حاضر است برای بازگرداندن شهروندانش بیشترین تلاش را انجام دهد و طولانیترین مسافتها را طی کند هم اشتباه بوده است. در شرایط فعلی، آلمان آغوش خود را با کمال میل به روی من باز خواهد کرد تا از این کشور کرونازده (آمریکا)، بازگردم. اگرچه آنها از من خواهند خواست تا مدتی در قرنطینه باشم. درست در جبهه مقابل، در شرایط کنونی، گزارشهایی مطرح میشوند مبنی بر اینکه دولت ترامپ قصد دارد تا از بازگشت آن دسته از آمریکاییهایی که احتمالا به نحوی، با بیماران کرونایی در ارتباط بوده اند و یا مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا هستند، جلوگیری کند.
یکچنین طرحی علی رغم ماهیت ظالمانه خود، در کشورهایی نظیر استرالیا و نیوزیلند که در ماههای اخیر درگیر ویروس کرونا بودند و اکنون تا حد زیادی روند شیوع این بیماری را خاک خود متوقف کرده اند، مثبت و سازنده به نظر میرسد و میتواند تا حدی، از ظرفیتهای عملی و کاربردی برخوردار باشد. با این حال، اجرای آن در کشوری نظیر آمریکا که روزانه بدون دخالت هرگونه عامل و محرک خارجی، از کشف ۵۰ هزار مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا خبر میدهد، یک حماقت تمام عیار است که صرفا به زخمها و آسیبها خواهد افزود.
زمانی که در سال ۲۰۱۷، من شهروندی آمریکا را به دست آوردم، به خوبی میدانستم که دونالد ترامپ بسیاری از ارزشها و نهادهای آمریکایی را که من آنها را ستایش میکنم، نابود خواهد ساخت. با این حال، من فکر نمیکردم که او چنین با جان آمریکاییها نیز بازی کند. آیا براستی این باید عملکرد فردی باشد که بارها و بارها از عزم خود جهت حفاظت از آمریکا در برابر تهدیدات جهانی سخن گفته است؟ ترامپ به جای اینکه از دولت خود جهت حفاظت از آمریکاییها استفاده کند، بیش از پیش به روند شیوع ویروس کرونا در آمریکا و جهان کمک میکند. چندان بعید نیست که اکنون دولت وی، به آمریکاییهایی که در خارج از خاک این کشور هستند نیز خیانت کند و راه را جهت بازگشت آنها ببندد.
*یاشا مونک، وی استاد دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا است.
پاسخ ها