امانوئل مکرون گفته است که فرانسه حضور نظامیاش در مدیترانه را "موقتا" تقویت میکند تا "موقعیت منطقه را تحت نظر بگیرد و تعهد خود به برقراری قوانین بینالملل را نشان دهد."
با تشدید تنش میان ترکیه و کشورهای اروپایی بر سر منابع گاز در شرق مدیترانه، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، از تقویت ناوگان نظامی کشورش در منطقه خبر داده است.
به گزارش بی بی سی، مکرون از ترکیه خواسته است تا عملیات اکتشافی در آبهای مورد مناقشه را متوقف کند.
جهتگیری سیاست خارجی ترکیه، به خصوص در مورد منابع انرژی مدیترانه، در ماههای اخیر با سلسلهای از تنش همراه شده و اعزام کشتی اکتشافی عروج رئیس به آبهای شرق مدیترانه تازهترین تحول در این زمینه است.
امانوئل مکرون در گفتگو با نخستوزیر یونان عملیات اکتشافی ترکیه را "یکجانبه" خوانده و از ترکیه خواسته است تا این کار را متوقف کند تا راه برای مذاکرات مسالمتآمیز هموار شود.
یونان از ماموریت کشتی اکتشافی عروج رئیس ابراز نگرانی کرده است. این کشتی با همراهی ناوگان نظامی ترکیه وارد آبهای شرق مدیترانه شده و در منطقهای به دنبال منابع انرژی است که که یونان با توجه به جزایر متعددش آن را جزو قلمرو آبی خود میداند.
تبدیل موزه ایاصوفیه به مسجد هم خشم یونان را برانگیخت. ایاصوفیه نخست کلیسا بود و شمایلهای مسیحی هنوز بر دیوارهای آن نقش بسته است.
ترکیه و یونان، که هر دو عضو پیمان ناتو هستند، در مقاطع گوناگون روابط تنشآلودی داشتهاند. این دو کشور آخرین بار در سال ۱۹۷۴ و با حمله ترکیه به قبرس وارد جنگ شدند.
ترکیه، یونان و قبرس در میان دستکم هشت کشوری هستند که بر منابع گازی شرق مدیترانه ادعا دارند. اسرائیل، مصر و لیبی نیز از این جملهاند.
پیش از این هم تلاش قبرس برای اکتشاف و استخراج گاز و اعزام کشتی حفاری فاتح ترکیه به آبهای نزدیک قبرس به تنش انجامیده است.
امانوئل مکرون گفته است که فرانسه حضور نظامیاش در مدیترانه را "موقتا" تقویت میکند تا "موقعیت منطقه را تحت نظر بگیرد و تعهد خود به برقراری قوانین بینالملل را نشان دهد."
مکرون پیش از این ترکیه را به نقض حاکمیت ملی یونان و قبرس متهم کرده و خواهان تحریم ترکیه از طرف اتحادیه اروپا شده است.
مداخله نظامی ترکیه در لیبی یکی دیگر از موضوعات مورد اختلاف میان ترکیه و فرانسه است.
پاسخ ها