پایگاه خبری آتلانتیک گزارش میدهد:؛ تراژدی کنونی لبنان، برای مردم آمریکا کاملا آشنا و ملموس است؛ آنچه در شرایط کنونی در لبنان میگذرد، نتیجه سالها ناکارآمدی و فساد در ساختار سیاسی این کشور است. مردم آمریکا نیز با توجه به وجود دونالد ترامپ در قدرت، با ملت لبنان همدرد هستند و از ناکارآمدی وی و دولتش در موضوعات مختلف نظیر مدیریت درست بحران شیوع ویروس کرونا، عمیقا رنج میبرند.
پارس لاین "بنجامین ویتِس*" نویسنده "پایگاه خبری آتلانتیک" در مقالهای برای این پایگاه خبری، از آشنا بودن بحران ناکارآمدی نخبگان سیاسی در لبنان که به حادثه انفجار در بندر بیروت ختم شده، برای ملت آمریکا سخن گفته و اذعان داشته که این مساله (بحران ناکارآمدی رهبران سیاسی)، مسالهای کاملا آشنا برای مردم آمریکا است. وی در این رابطه مینویسد:
«"مایکل روبین" محقق انیسیتو آمریکن اینترپرایز، اندکی پس از وقوع حادثه انفجار در بندر بیروت، در مقالهای برای پایگاه خبری واشنگتن اگزمینر نوشت: "لبنان فقط زمانی میتواند به رشد و شکوفایی خود امیدوار باشد که بتواند نخبههای فاسد موجود در این کشور را از بین ببرد و نظامی را حاکم سازد که قویا با رفتارهای غیرقانونی و فاسد، مقابله میکند. تنها در این صورت است که ملت لبنان میتواند به آنچه استحقاق آن را دارد برسد". البته که روبین در این رابطه درست میگوید. لبنان در سالهای اخیر به شدت با بحران ناکارآمدی و فساد گسترده سیاسی و اقتصادی رو به رو بوده است و حادثه انفجار در بندر بیروت نیز یکی از تبعات و پیامدهای این مساله میباشد».
پارس لاین ، در لبنان و در جریان حادثه انفجار در بندر بیروت، مقامهای نظارتی و امنیتی، غفلت خیره کنندهای را به خرج داده اند و نسبت به تعیین تکلیف نزدیک به ۳۰۰۰ تن آمونیوم نیترات کوتاهی کردند و نتیجه آن شد که شهر بیروت با یک بحران گسترده مواجه شد. پس از وقوع حادثه نیز، منابع خبری و رسمی اعلام کردند که مسوول گمرک بیروت بارها و بارها به مقامهای رده بالا، خطر انفجار محموله آمونیوم نیترات را گزارش کرده است. به طور خاص وی در سال ۲۰۱۶ در این رابطه یک نامه رسمی نوشته و خواستار صادرات محموله آمونیوم نیترات توقیف شده در بندر بیروت شده است. با این حال، مقامهای ارشد لبنانی ضمن بی توجهی به این هشدارها، صرفا به دنبال دریافت خسارت بوده اند.
این کارنامه یِ مملو از ناکارآمدی دولت و ساختار سیاسی و اقتصادی لبنان، برای آمریکاییها بسیار ملموس و آشنا است. بدون تردید، آمریکا در شرایط لبنان نیست و فاجعهای که آمریکا با آن رو به رو است، همچون فاجعه بیروت پر سروصدا نیست بلکه برعکس، در سکوت کامل، و با توجه به بی کفایتی دولت آمریکا و وجود شخصی، چون ترامپ در قدرت، خسارات زیادی را به این کشور وارد میکند.
بی کفایتی تیم ترامپ در مدت اخیر، تبعات به مراتب بدتری را در مقایسه با حادثه انفجار در بندر بیروت، برای آمریکاییها به دنبال داشته است. اگرچه شمار جانباختگان حادثه انفجار در بندر بیروت رو به افزایش است، با این حال، تعداد آنها به مراتب کمتر از ۱۰۰۰ یا ۲۰۰۰ نفری است که روزانه بر اثر بی کفایتی دولت آمریکا در جریان شیوع گسترده ویروس کرونا در این کشور، جان خود را از دست میدهند. شاید برخی از مردم آمریکا بخواهند با این استدلال که در شرایط فعلی، وضعیت لبنان و آمریکا کاملا متفاوت است خود را تسکین دهند. البته که این مساله درست است، اما لبنان و آمریکا در برهه کنونی، در یک چیز مشترک هستند و آن فساد و ساختارناکارآمدِ سیاسی آنها است که خسارتهای زیادی را به ملت هایشان وارد میسازد.
اخیرا یک روزنامه نگار آمریکایی به نام "ویل سالتان" در مقالهای نوشته است: "ترامپ را باید همدست و همکار رئیس جمهور چین در بحث مدیریت بحران کرونا دانست. وی در ابتدا در مورد تهدید بحران کرونا لاپوشانی و پنهانکاری کرد، مانع از ارائه واکنش منسجم و محکم دولت آمریکا و ساختارهای آن به بحران شیوع ویروس کرونا شد، و آنهایی را که نسبت به خطر شیوع گسترده کرونا هشدار میدادند را نیز به نحو گستردهای سرکوب کرد. ترامپ را شخصا بایستی مسوول مرگ هزاران آمریکایی بر اثر شیوع گسترده ویروس کرونا دانست". از این منظر، ناظران و تحلیلگران بر این باورند که دولت ترامپ در تمامی مراحل مرتبط با مدیریت بحران شیوع ویروس کرونا، بی کفایتی به خرج داده است و باید توبیخ شود. در حقیقت، بی کفایتی آن، آسیبی جدی به ملت آمریکا وارد کرده است.
همچون سیاستمداران و مقامهای لبنانی که هشدارهای لازم را در مورد خطر محموله آمنونیوم نیترات موجود در بندر بیروت دریافت کرده بودند و هیچ اقدام موثری انجام ندادند، مقامهای آمریکایی نیز هشدارهای زیادی را از دستگاههای ناظر و رسانههای خبری مبنی بر آنچه در چین در زمینه شیوع ویروس کرونا میگذرد، دریافت کرده بودند. با این حال، با ناکارآمدی و بی کفایتی خود و همچنین با جدی نرفتن هشدارهای مکرر، عملا زمینه را برای یک بحران گسترده در این کشور فراهم ساختند. ما همچون کشوری نظیر ایتالیا، بر اثر بحران شیوع کرونا غافلگیر نشدیم. ما به اندازه کافی فرصت آماده سازی داشتیم. ما میتوانستیم به نحو موثری خود را آماده کنیم و از خسارات کرونا در آمریکا جلوگیری کنیم. با این حال، ساختار فاسد سیاسی ما و وجود رهبر ناکارآمدی نظیر دونالد ترامپ، عملا با بی کفایتی خود، ما را وارد یک بحران تمام عیار کردند.
از منظری، بی کفایتی دولت ترامپ را باید گسترده از بی کفایتی نخبگان سیاسی لبنانی دانست. حادثه انفجار در بندر بیروت به طور ناگهانی اتفاق افتاد و قطعا تبعات آن نیز آنی و فوری هستند. با این حال، بحران اپیدمی ویروس کرونا، بحرانی است که ماهیتی مزمن دارد و دولت آمریکا حتی با پی بردن به عمق بحران، هنوز اقدام موثری جهت مقابله با آن نمیکند و به کشته شدن هزاران آمریکایی تن میدهد.
ترامپ هر روز بیشتر از دیروز با بی کفایتی خود به مصاف بحران شیوع ویروس کرونا در آمریکا میرود. وی گاهی حقایق را کتمان میکند، گاهی دیگران را مقصر بحران شیوع کرونا در آمریکا معرفی میکند و گاهی هم، در این رابطه به ترویج تئو. ریهای توطئه میپردازد. همگی این موارد دستاوردی جز تشدید بحران در آمریکا نداشته اند.
از منظری دیگر، ضعف عملکرد ساختار سیاسی ما در قیاس با لبنان، وضعیت بدتر ما را نیز افشا میکند. دولت لبنان سالها درگیر جنگ بوده، با مشکلات اقتصادی گستردهای دست به گریبان بوده و میزبان چند صدهزار مهاجر از کشورهای منطقه است و با درگیریها و نزاعهای سیاسی گستردهای نیز مواجه است. اما ما درآ این وضعیت را نداریم. بهانه ما برای شرایط فعلی کشورمان چیست؟ ما فقط و فقط از ناکارآمدی افرادی، چون ترامپ رنج میبریم. همانهایی که هزینهها و خسارات زیادی را به آمریکا تحمیل کرده اند و نه تنها مسوولیت نمیپذیرند، بلکه روز به روز به فرافکنی بیشتر در مورد کارنامه عملکردی خود هم دست میزنند.
*نویسنده: بنجامین ویتِس، وی نویسنده همکار با نشریه آتلانتیک است.
پاسخ ها