اوضاع بد اقتصادی صدای کارگران پتروشیمیها وپالایشگاهها را درآورده است؛ اعتراض و اعتصاب در صنعت نفت؛ کارگران چه میخواهند؟؛ همزمان با اعتراضهای کارگران صنعت نفت، کارگران نیشکر هفت تپه نیز به اعتراضات خود ادامه دادند و حتی دامنه آن را گستردهتر کردند. البته اعتراضات کارگران هفت تپه از یک ماه و نیم پیش آغاز شده بود.
پارس لاین وضعیت بحرانی اقتصاد کشور در هفتههای اخیر دوباره آتش اعتراضهای کارگری را روشن کرده است. این اعتراضهای به ویژه در جنوب کشور بوده و دولت هیچ واکنش مشخصی به آنها نشان نداده است. افزایش دستمزد و پرداخت به موقع حقوقها مهمترین خواسته کارگران است.
پارس لاین ، اعتراضات کارگری این بار از صنعت نفت آغاز شده است، از این جهت مسئلهای قابل تامل و مهم محسوب میشود. اعتراضات در چند پالایشگاه نفت و صنایع پتروشیمی درهفته اخیر برگزار شد. کارگران پالایشگاههای نفت و گاز و پتروشیمی آبادان، اهواز، ماهشهر، قشم، کنگان و لامرد و دشتآزادگان و فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی، کارگران نیروگاه برق پارس جنوبی، پالایشگاه گاز پارسیان در چند روز اخیر دست از کار کشیدند.
در این بین اعتراضها در برخی دیگر صنایع از جمله کارگزان هفت تپه و هپکو اراک نیز ادامه دارد. اعتراضهایی که در این دو مجموعه مدتهاست که در جریان است.
خواسته اغلب کارگران معترض در صنعت نفت افزایش دستمزد و یا پرداخت به موقع آن است. این کارگران که در گرمای بسیار شدید فعالیت میکنند انتظار دارند در شرایط سخت اقتصادی کشور بتوانند با دریافتی خود به زندگی ادامه دهند.
بسیاری از کارگران معترض، تحت لوای شرکتهای پیمانکاری فعالیت میکنند و این شرکتهای به درستی به تعهدات خود عمل نمیکنند یا اینکه با اوضاع بد اقتصادی کشور دستمزدها کفاف زندگی کارگران را نمیدهد و آنها خواستار افزایش دستمزد هستند.
از جمله کارگران شرکت پیمانکاری همپا که در مجموعه شرکت پالایش پارسیان سپهر کار اتان گیری را انجام میدهد، آنها چند روز پیش دست به اعتراض زدند. خواسته آنها آنگونه که از سوی اداره کار شهرستان مُهر اعلام شده، افزایش دستمزد است، اما ظاهرا شرکت همپا با این کار مخالف است.
شرکت همپا اعلام کرده است که هرآنچه را که مطابق قانون کار و موارد و توافقات قبلی، متعهد است پرداخت میکند؛ اما کارگران با اشاره به سختی کار خود تاکید دارند که افزایش دستمزدها باید اعمال شود.
این دور از اعتراضهای کارگری از ابتدای هفته آغاز شد. ابتدا کارگران چند پالایشگاه و پتروشیمی در جنوب کشور اعتراض کردند و پس از آن کارگران چند نیروگاه برق از جمله در تبریز، مشهد، سیکل ترکیبی پارس جنوبی، نیروگاه برق رودشو تهران نیز به اعتراضها پیوستند.
مطالبه اغلب کارگران "رفع تبعیض در پرداخت حقوق و مزایا بین کارگران رسمی و قرارداد مستقیم و پیمانکاری، بازنگری طرح طبقهبندی مشاغل و بهبود وضعیت سرویسهای ایاب و ذهاب با توجه به وضعیت بد آب وهوایی" است.
بیشتر معترضین کارگرانی هستند که به صورت پیمانکاری فعالیت میکنند. آنها معتقدند شرکتهای پیمانکاری متناسب با سودی که دریافت میکنند به حقوق و مزایای کارگران خود توجه نشان نمیدهند.
روز سه شنبه خبرگزاری ایلنا در گزارشی از تجمع کارگران پتروشیمی رازی به نقل از یک کارگر معترض نوشت: "مدیرعامل شرکت قول پرداخت یک حقوق پایه بهعنوان پاداش به ما داده بود، ولی متأسفانه این موضوع فقط شامل کارکنان رسمی شد."
در همین راستا هفتم مرداد ماه یک کارگر در پتروشیمی ماهشهر به نام ابراهیم عربزاده جان خود را بر اثر گرمازدگی از دست داد. به گزارش ایلنا، او کارگر پیمانکاری به نام شرکت تهران جنوب بود. مرگ او در افزایش اعتراضها بی تاثیر نبوده است.
اعتراض کارگران صنعت نفت از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند به ادامه اعتراضات کارگری دامن بزند با این حال تاکنون نه وزارت نفت و نه هیچ مقام رسمی دیگری در این باره واکنش نشان نداده است.
همزمان با اعتراضهای کارگران صنعت نفت، کارگران نیشکر هفت تپه نیز به اعتراضات خود ادامه دادند و حتی دامنه آن را گستردهتر کردند. البته اعتراضات کارگران هفت تپه از یک ماه و نیم پیش آغاز شده بود.
لغو خصوصیسازی و پرداخت حقوق معوق از جمله خواستههای این کارگران است. کارگران هفتتپه میگویند سه ماه است حقوق نگرفتهاند.
اعتراض کارگران هفت تپه همزمان با برگزاری دادگاه امید اسدبیگی مدیرعامل این کارخانه که متهم به فساد اقتصادی است، صورت گرفته است. هفته پیش غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه به کارگران این مجموعه "توصیه" کرده بود که کار را تعطیل نکنند.
در همین رابطه روز شنبه ۱۱ مرداد، سه نماینده مجلس به جمع کارگران معترض مقابل فرمانداری شوش رفتند. این امیدواری وجود دارد با حضور نمایندگان در میان کارگران بررسی مطالبات فوری آنها سرعت بیشتری بگیرد.
پاسخ ها