تجمع صدها بوشهری برای حفاظت از تنگه شیرینه، ۴۸۹ روز مراقبت از تنگه؛ دلیران تنگه شیرینه!؛ در شرایطی که در هفتههای اخیر دستاندازیهای مختلفی به طبیعت زیر چتر قوانین و مفاهیم مترقی نظیر وقف در کشور رخ داده و نگرانیها درباره جنگلهای هیرکانی که ثبتجهانی شده است و همینطور «دماوند» که اسطوره ایرانزمین است و هنوز اقدام عاجل و موثری صورت نگرفته است مردم استان بوشهر با تجمع در «تنگه شیرینه» و ابراز نگرانی از ادامه فعالیت معدن مرمریت نامهای خطاب به رییس سازمان بازرسی کل کشور نوشتند.
میدانید گرمای ۵۰ درجه یعنی چه؟ میدانید در گرمای ۵۰ درجه ماسک بزنید و راهپیمایی کنید یعنی چه؟ «دلیران تنگه شیرینه»، اما برایشان این گرمای جهنمی و سختی نفس کشیدن در شرجی با ماسک در برابر عزمی که برای حفاظت از طبیعت جزم کردهاند، چیز سختی نیست. آنها در همین ماهها علاوه بر حفاظت از تنگه شیرینه دست به دست هم دادند تا آتشسوزیهای زاگرس در بیرمی استان بوشهر را مهار کنند. حالا ۴۸۹ روز است که «دلیران تنگه شیرینه» روز و شب مراقب این منطقه هستند تا به ویژه در برابر معدنکارانی که میخواهند سنگ مرمریت استخراج کنند از طبیعت بکر و ذخیرهگاه آب شیرین منطقه حفاظت کنند.
اعتماد در ادامه نوشت: تجمع خودجوش مردمی در «تنگه شیرینه» در نهمین روز مرداد ۹۹ و در گرمایی طاقتفرسا قریب یک هزارنفر را شاهد بود. حضور دلیران تنگه شیرینه با صدور چند بیانیه و نامه به رییسسازمان بازرسی کل کشور و با تأکید بر اینکه از ابتدای فعالیت معدن مرمریت این معدن هیچ مجوزی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست نداشته است خاتمه یافت. این در حالی است که معدنکاران منطقه سعی داشتند با مانور خودروهایشان این تجمع را به تشنج بکشند، اما مردم با سکوت خود اجازه ندادند اعتراض مدنی آنها رنگ و رویی دیگر بگیرد.
تجدید بیعت با طبیعت
مردم دشتی و تنگستان به همراه فعالان محیط زیستی در سمنهای محیط زیستی بوشهر در اعتراض به فعالیت معدن مرمریت در تنگه شیرینه کوه بیرمی شهرستان دشتی ضمن راهپیمایی و تجمع در محل عمارت «شیرینه» بر پویش نجات بیرمی تأکید کردند.
مردم استان بوشهر به یک نقطه تفاهم رسیدهاند؛ اینکه عملیاتهای اینچنینی زیر نقاب اشتغالزایی پنهان میشوند، اما در واقع دستاورد قابل توجهی برای مردم محلی نخواهند داشت. مردم بوشهر خاطره تلخ پارس جنوبی را به یاد دارند که سبب از میان رفتن سلامت شد، پتروشیمیهایی که باعث آسیبهای جدی زیستمحیطی شدند و به چشم دیدند. این مردم تجربههای تلخ عسلویه و دیر و بسیاری از شهرستانهای دیگر را به خاطر دارند و از آنجایی که هیچ حمایتی هم از سوی دولتمردان در این بزنگاهها ندیدهاند، تصمیم گرفتهاند که دیگر در برابر سرابی با عنوان اشتغالزایی کوتاه نیایند و تسلیم این بهانه نشوند.
عمارت «شیرینه» که توسط خان دشتی بنا شده تا مدتها محلی برای گردهمایی شاعران و اهالی فرهنگ بوده است و حالا میعادگاه مردمی که نمیخواهند ذخیرهگاه آب شیرین منطقه و همینطور زیستگاه گونههای مختلف حیاتوحش از بین برود.
نامهای به سازمان بازرسی کل کشور
در شرایطی که در هفتههای اخیر دستاندازیهای مختلفی به طبیعت زیر چتر قوانین و مفاهیم مترقی نظیر وقف در کشور رخ داده و نگرانیها درباره جنگلهای هیرکانی که ثبتجهانی شده است و همینطور «دماوند» که اسطوره ایرانزمین است و هنوز اقدام عاجل و موثری صورت نگرفته است مردم استان بوشهر با تجمع در «تنگه شیرینه» و ابراز نگرانی از ادامه فعالیت معدن مرمریت نامهای خطاب به رییس سازمان بازرسی کل کشور نوشتند. این در حالی است که دستاندرکاران پویش نجات بیرمی به وضعیتی اشاره کردند که نشان میداد معدن مرمریت از ابتدا بدون مجوز سازمان حفاظت محیط زیست فعالیت خود را آغاز کرده است.
مشروح این نامه که به امضای مردم و نهادهای مردمی حوزه طبیعت رسیده به شرح زیر است.
ریاست محترم سازمان بازرسی کل کشور، سلام علیکم و رحمتالله و برکاته.
نزدیک بیست ماه است که قاطبه مردم استان بوشهر، به ویژه شهرستان دشتی در این استان، در اعتراض به مجوز معدن مرمریت تنگ شیرینه فریاد اعتراض بلند و دست استمداد دراز کرده اند و به انحای مختلف سخن خود را به گوش مسوولان رساندهاند، ولی گوشی برای شنیدن و دستی برای یاری نیافتهاند.
ما مردم استان بوشهر از شنیدن این سخن شما که بیشترین حجم تخلف در استان بوشهر اتفاق افتاده است خود را از دو سو زیان دیده میبینیم، از یکسو زیان مادی و غارت ثروتها و سرمایهها و نابودی امکانات زیستی این نسل و نسلهای آینده و از سوی دیگر زیان معنوی حاصل از چنین عنوانی برای استان مرزدار و غیور و با ایمان بوشهر.
مردم ما با شنیدن این سخن از رییس قوه قضاییه و از شما کهمردم خود باید در مقابل تخلفات و رانتخواریها و ... برخیزند امیدوار به برخورد واقعی با فساد شدهایم.
شروع مجدد فعالیت معدن مرمریت تنگ شیرینه در کوه بیرمی در استان بوشهر با توجه به نکات ذیل، موجب نقض قانون، آزردگی مردم و زیانهای جبرانناپذیر به امروز و آینده ایران عزیز است.
۱- اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری
استان بوشهر طی نامهای به تاریخ (۱۸/۲/۹۸) اعلام نموده که راه دسترسی اینمعدن در حریم درجه یک عمارت ثبت شده ملی است و موجب خسارت به بنا گشته و عبور وسایل معدن کاری از این مسیر ممنوع است در نتیجه باید مجوز معدن ابطال میشده است. (متاسفانه اداره کل صمت که مخاطب نامه بوده است هیچ اقدامی انجامنداده)
۲- منابع آب استان مدعی است که هیچ استعلامی پیرامون مجوز بهرهبرداری و معدنکاوی از او صورت نگرفته و این در حالی است که معدن در محل بزرگترین آبخوان استان و در محل چاههای بهرهبرداریست.
۳- محل معدن در منطقه حفاظت شده است و محیط زیست استاننسبت به این واگذاری معترض است.
۴- محل واگذاری معدن در هیات دولت به عنوان منطقه گردشگری بنگه - شیرینه ثبت شده و این معدن تضییع حقوق عامه است.
۵- اکنون معدن کار با نصب تابلو، اعلام ممنوعیت ورود به مهمترینمسیر گردشگری شهرستان را نموده و این امر به معنی تضییع حقوق تمام شهروندان این سرزمین است.
۶- ادامه فعالیت معدن به معنی نابودی تنگ تکو و آبشخورهای حیات وحش در دامنه غربی منطقه حفاظت شده بیرمی است؛ لذا ما مردم شهرستان دشتی و همه فعالان محیط زیستی استان بوشهر استدعای عاجل در ابطال این پروانه تخریب و برخورد با مسببین این شرایط داشته و حاضریم برای احیای فریضه امر به معروف و نهی ازمنکر و احقاق حق وکمک به شما و همه مسوولان دلسوز، روزها بلکه هفتهها در آفتاب گرم جنوب و در دمای بالای ۵۰ درجه بنشینیم و بخوابیم.
پاسخ ها