امروز ایمنی جمعی نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها از جمله سوئد، ایتالیا و انگلیس با شکست مواجه شده و دانشمندان حرف خود را پس گرفتند و گفتند در مورد بیماری کوید ۱۹ ایمنی جمعی مصداق و عینیت ندارد و ما اشتباه کردیم. در مورد جمهوری اسلامی هم همین طور است. ایمنی جمعی در کشور اتفاق نمیافتد. ایمنی جمعی در مورد بیماریهایی که در بین انسانها شیوع پیدا میکند به دلیل خصوصیت اجتماعی انسانها مصداق عینی ندارد.
پارس لاین رئیس جمهور روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت هنوز به ایمنی جمعی نرسیدیم و چارهای نداریم جز اینکه دست به دست هم بدهیم و زنجیره شیوه کرونا را قطع کنیم. این اظهارات درحالی است که برخی شواهد موجود ایمنی فردی در برابر کرونا را نقض کرده است.
پارس لاین ، اظهارات روحانی در شرایطی است که پیش از این و در اوایل فروردین علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران در گفتگو با رادیو سلامت، عدم توجه به بحث قرنطینهسازی و اجرای طرح ایمنی گلهای را تصوری بسیار غلط و منسوخشده برشمرد و اظهار کرد: ایمنی جمعی یا مصونیت دستهجمعی که به آن ایمنی گلهای نیز میگویند، شکلی از مصونیت غیرمستقیم در برابر بیماری واگیر است که این بحث در ایمنی شناسی جهانی و بیماریهای نوپدید هیچ جایگاهی ندارد و این نوع ایمنسازی تقریباً در مورد بیماریهای نوپدید غیرقابل اجراست. اگر این الگوی مصونسازی اجرا شود باید تعداد بسیار زیادی از افراد جامعه به این بیماری مبتلا شوند که این امر منجر به بستری شدن تعداد زیادی از افراد در بیمارستان و همچنین فوت عده کثیری از مبتلایان خواهد شد و یک آمار وحشتناک از مرگومیر بر اثر این روش ایجاد میشود. در هیچ کشوری تاکنون ایمنی دستهجمعی توصیه نشده و سازمان جهانی بهداشت نیز صراحتاً مخالفت خود را با این کار اعلام کرده است.
در این باره مینو محرز متخصص عفونی و عضو کمیته ملی مبارزه با کرونا نیز در گفتگو با پارس لاین گفت: درباره کرونا نمیتوان از مصونیت جمعی یاد کرد. روز به روز ازدنیا گزارش میشود ایمنی فردی در برابر کرونا از بین میرود. بر ایمنی گلهای یا جمعی درباره کرونا نمیتوان تکیه کرد، چون خیلی چیزها درباره کوید ۱۹ نمیدانیم؛ بنابراین باید مراقب بود.
وی افزود: نقش اساسی را در مقابله با کرونا، مردم بازی میکنند. دولت هم البته نقش دارد دولت فضا را باز کرد مردم عروسی وعزا گرفتند و بیماری زیاد شد. پزشک و پرسنل هم مبتلا میشوند و نمیشود آنها را جایگزین کرد و این خطرناک است. مردم رعایت کنند و بیرون نیایند اگر میآیند ماسک را به درستی تا روی بینی بزنند. ماسک پارچهای بزنند ماسک جراحی برای کادر درمانی خوبست، چون باید مرتب عوض شود و گران در میآید. عملکرد مردم در دنیا ثابت کرده است میتوان کرونا را عقب راند. اما دیگر مصونیت جمعی معنا ندارد.
ایمنی جمعی درباره جمعیتهای انسانی صدق نمیکند
محمدرضا محبوبفر عضو انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران، کارشناس و متخصص اپیدمیولوژیهای بیماریهای واگیردار و کارشناس مدیریت بحران سلامت در گفتگو با پارس لاین دراین باره اظهار کرد: از ابتدایی که بیماری کرونا در کشور شیوع پیدا کرد سیاستهای دولتی مبنی بر ایمنی جمعی یا ایمنی گلهای بود. ولی ایمنی جمعی معمولا در جمعیتهای حیوانی جواب میدهد. گلهای گوسفند را در نظر بگیرید که آنفلونزایی در بین آن شیوع پیدا کرده است. اگر اجازه بدهند بدون جدا کردن حیوانات، بیماری در بین گله شیوع پیدا کند از ۵۰ راس گوسفند ۱۰ راس به بیماری مبتلا میشود یا بهبود مییابند یا تلف میشوند. اما چهل راس دام حتی مبتلا نمیشوند و اگر هم شوند به درجات خفیفی از ابتلا دچار میشوند و بدون عارضه بهبود پیدا میکنند. ایمنی جمعی در جمعیت حیوانی مصداق دارد.
وی افزود: اما این مسئله در جمعیت انسانی مصداق عینی ندارد، چون جمعیت انسانی غیرقابل کنترل هستند و ترددها و تعاملات اجتماعی بالایی دارند و در نتیجه ایمنی گلهای برای انسانها مصداقی ندارد. یک تعداد از دانشمندان در سوئد و کشورهای دیگر اروپایی ایمنی جمعی را در باره کرونا مطرح کردند، اما مشخص شد چنین چیزی برای انسانها مصداق ندارد و حرف خود را پس گرفتند.
وی اضافه کرد: امروز ایمنی جمعی نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها از جمله سوئد، ایتالیا و انگلیس با شکست مواجه شده و دانشمندان حرف خود را پس گرفتند و گفتند در مورد بیماری کوید ۱۹ ایمنی جمعی مصداق و عینیت ندارد و ما اشتباه کردیم. در مورد جمهوری اسلامی هم همین طور است. ایمنی جمعی در کشور اتفاق نمیافتد. ایمنی جمعی در مورد بیماریهایی که در بین انسانها شیوع پیدا میکند به دلیل خصوصیت اجتماعی انسانها مصداق عینی ندارد.
محبوبفر افزود: تعدادی از مبتلایانی که در ۲۵ استان در وضعیت هشدار یا قرمز به بیمارستانها مراجعه میکنند برای بار دوم به بیماری مبتلا شدند یعنی قبلتر مبتلا شدند مدتی تظاهرات بیماری بهبود یافته و پی سی آر منفی شده و مجددا در معرض ویروس قرار گرفتند به صرف اینکه مصونیت یافتند در حالی که مصونیت یا ایمنی در زمینه کرونا وجود ندارد. افرادی که مبتلا میشوند پس از بهبودی تا دو ماه مصونیت دارند و باز مبتلا میشوند. این مصونیت حتی بالاتر از دوماه گزارش نشده است و حرف از ایمنی حفیف است؛ بنابراین افرادی که مبتلا میشوند بدن شان مصونیت پیدا نمیکند.
وی افزود: بهترین شیوه برای مدیریت و کنترل کرونا تجدید نظر در سیاستهای اقتصادی دولت است. در شرایطی که دلار وارد کانال ۲۵ هزار تومان شده و مردم در نتیجه کاهش ارزش پول ملی، سرمایه خود را بر باد رفته میبیند و بسیاری از کسبه و مردم نگران وضعیت اقتصادی کشور هستند صحبت از بیماری کرونا، استفاده از ماسک و حفظ فاصله فیزیکی و اجتماعی از سوی آنها به مسخره گرفته میشود، چون مردم نگران وضع اقتصادی کشور هستند. صبحت کردن از پیشگیری و حفظ پروتکلها در وضعیت اقتصادی کشور بیمعنی است. بهترین راهی که دولت میتواند برای پشگیری از کرونا همزمان با دعوت مردم به رعایت بهداشت فردی در پیش گیرد سیاستهای اقتصادی است که در کوتاهترین مدت جواب بدهد و مردم احساس کنند وضعیت رو به بهبود است و از کاهش ارزش پول ملی دارد جلوگیری میشود.
این کارشناس حوزه سلامت ادامه داد: در همسایگی ما کشورهای عربی، چون عربستان سعودی و کویت توانستند این بیماری را کنترل کنند شاید تعداد مبتلایان عربستان سعودی از ما بیشتر باشد، اما تعداد مرگ و میرها از ایران کمتر است. ویروس کرونا یک ویروس جهانی است و مبارزه با آن عزم ملی میطلبد. در میانه تحریمها و کرونا حتما باید کمکهای بشردوستانه از طریق سازمان بهداشت جهانی و کلیه سازمانهای بشردوستانه در زمینه بهداشت و مددکاری اجتماعی برای مردم ایران فرستاده شود و این اقدام جز با عادی سازی سیاست خارجی ایران با دنیا میسر نخواهد شد.
وی در نهایت گفت: ایمنی جمعی در ایران شکست خورده است و استفاده از ماسک و دعوت مردم به رعایت پروتکلها وحفظ فاصله فیزیکی نمیتواند جایگزین اقدامات جامع دولت در برابر کرونا شود. مبارزه با کرونا عزم ملی وجهانی میطلبد با توجه به مشکلات جمهوری اسلامی در میانه کرونا وتحریم حتما باید کلیه فعالیتهای دولت در خصوص پیشگیری ومبارزه با کرونا بر بهبود شرایط اقتصادی ایران و به تبع آن بهبود وضعیت روحی و روانی جامعه متمرکز شود.
پاسخ ها