سازمان سیا روز دوشنبه از برنامه خود برای پخش اولین آگهی تلویزیونی در شبکه پربیننده Hulu رونمایی کرد. آژانس تبلیغاتی که آگهیهای سریال پرطرفدار Homeland را تولید کرد قرار است برای سیا هم آگهیهایی با تمرکز بر میهنپرستی تولید کند. با این حال آنگونه که برخی مقامهای فعلی و سابق سیا میگویند این سازمان از بسیاری جهات نیاز چندانی به استخدام نیرو ندارد، چرا که سالانه هزاران نفر برای کسب صدها سمت در این آژانس با هم به رقابت میپردازند و سال ۲۰۱۹ هم از نظر استخدام نیرو بهترین سال طی یک دهه اخیر برای سیا بود.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) روشهای جالبی برای استخدام نیرو دارد؛ نیروهای برخی از آنان تربیت خواهند شد که برای این سازمان جاسوسی کنند. این آژانس در دهههای گذشته حتی از طریق آگهیهای تلویزیونی که هالیوود تولید میکرد و در خلال مسابقات ورزشی دانشگاههای آمریکا پخش میشد و یا در پوشش داوری در نمایشگاههای مدارس علمی اقدام به جذب نیرو میکرد. اما در روزگار مدرن همه چیز تغییر کرده و روش استخدام نیرو برای بزرگترین سازمان جاسوسی جهان هم طبعا دستخوش تغییر شده است.
به گزارش نیویورک تایمز، بر همین اساس سیا روز دوشنبه از برنامه خود برای پخش اولین آگهی تلویزیونی در شبکه پربیننده Hulu رونمایی کرد. آژانس تبلیغاتی که آگهیهای سریال پرطرفدار Homeland را تولید کرد قرار است برای سیا هم آگهیهایی با تمرکز بر میهنپرستی تولید کند. با این حال آنگونه که برخی مقامهای فعلی و سابق سیا میگویند این سازمان از بسیاری جهات نیاز چندانی به استخدام نیرو ندارد، چرا که سالانه هزاران نفر برای کسب صدها سمت در این آژانس با هم به رقابت میپردازند و سال ۲۰۱۹ هم از نظر استخدام نیرو بهترین سال طی یک دهه اخیر برای سیا بود. به طور سنتی هم همواره دولت ایالات متحده در زمانهای بروز رکود اقتصادی سادهتر از دیگر دورهها توانسته به استخدام نیرو بپردازد.
با این حال در شرایطی که نه در دوره رکود اقتصادی به سر میبریم و نه سیا مشکلی برای استخدام نیرو دارد، «جینا هاسپل» مدیر این آژانس جاسوسی استخدام نیروهای جدید را در اولویت خود قرار داده است. استدلال مدیر سیا این است که این سازمان باید در رقابت با نوابغ تکنولوژی در «سیلیکون ولی»، نخبهترین و باهوشترین نیروها را به استخدام خود دربیاورد تا با توانایی بیشتری بر فعالیتهایی مانند هک و نفوذ بر سیستمها و دیگر ابزارهای جاسوسی دیجیتال تمرکز کند. سیا همچنین میخواهد توجه بیشتری به ایجاد کلاسهای متعدد و متفاوت استخدام با درنظر گرفتن تنوع گسترده در ایالات متحده داشته باشد.
سازمان سیا سابقهای طولانی در تولید آگهیهای ویدئویی استخدام دارد و اغلب این ویدئوها را هم در کانال یوتیوب خود منتشر کرده و در کنار آن، تعدادی آگهی رادیویی و آنلاین نیز برای جذب نیرو تولید شده است. اما آگهیهای جدید برای مخاطبان تلویزیونی، ابزار تازهای است که سیا برای استخدام نیرو آن را مورد استفاده قرار میدهد. با وجود گمانهزنیهایی که در مورد سازنده این کلیپهای تلویزیونی در رسانهها مطرح شده، سیا درباره آژانس تولیدکننده این آگهیها هیچ اظهارنظری نکرده است.
استخدام افراد میانسال
با وجود آنکه سیا هنوز هم به استخدام افراد میانسال در پردیسهای دانشگاهی ادامه میدهد، اما هدف پخش تبلیغات در شبکههای پربیننده که سریالهای پرطرفدار پخش میکنند، صرفا جذب این افراد نیست و طیف گسترده تری از نیروهای بالقوه را هدف قرار میدهد.
«نیکول دی های» سخنگوی سیا درباره روش جدید جذب مخاطب میگوید: «آمریکاییها بیش از هر زمان دیگری وقت خود را صرف استفاده از پلتفرمهایی مانند Hulu میکنند. پلتفرمهایی که سریالهای متعدد در اختیار مخاطب قرار میدهند. طبیعی است که ما هم از این بستر استفاده کنیم و بخواهیم بخشی از پربینندهترین برنامهها را به خود اختصاص دهیم».
صفحه رسمی در اینستاگرام
سیا سال گذشته هم اقدام تازهای برای جذب مخاطب و استخدام نیرو انجام داده است. از جمله ایجاد صفحه رسمی اینستاگرام و در دسترس عموم قرار دادن وبسایت خود – از جمله بخش مربوط به جذب نیرو- از طریق شبکه حفاظت شده Tor. سیا همچنین دانشمندان خود را روانه مسابقات علمی در منطقه واشنگتن کرده تا به داوری در این رقابتها بپردازند و در کنار آن با شناسایی نخبگان، آنها را جذب این سازمان کند.
سیا در کنار این اقدامات، از سوی برخی تولیدکنندگان هالیوودی هم پیشنهاد همکاری در ساخت فیلم و سریال دریافت کرده است. در سال ۲۰۰۴، جنیفر گارنر هنرپیشه معروف هالیوودی که آن روزها نقش یک مأمور سیا را در سریال تلویزیونی Alias ایفا میکرد در یک ویدئوی تبلیغاتی سیا برای جذب نیرو حضور یافت.
اما تبلیغات جدید برای استخدام نیرو با جدیت بیشتری از سوی سیا روبهرو شده و افسران سیا وقت بیشتری صرف نوشتن سناریوهای مختلف برای چنین آگهیهایی کردهاند، به طوری که به گفته مقامهای سابق این سازمان، آگهیهای جدید جذابترین لحظات کار جاسوسی را با دقت و واقعگرایی بیشتری در معرض دید مخاطب قرار میدهد. «لیزا مدوکس» تحلیلگر سابق سیا میگوید: «با دیدن آگهیهای جدید این تصور برایم ایجاد میشود که یک افسر سیا پشت میز نشسته و در حالی که به سناریوی تبلیغاتی خود فکر میکند ناگهان آنچه باید در ذهنش جرقه میزند. به این دلیل که تمام لحظاتی که به تصویر کشیده میشود را من و بسیاری از همکارانم به عنوان یک مقام سیا در واقعیت تجربه کردهایم. پیداکردن سوزن در کاه هر فردی را هیجانزده میکند».
مدوکس میگوید «استخدام کارمندان شاغل در بخش مراقبتی هم برای آژانس از اهمیت زیادی برخوردار است، اما دستیابی به آنچه تعیین شده کار سادهای نیست. شاید تبلیغات جدید راهی باشد تا افراد بیشتری تمایل پیدا کنند تا به عنوان کارمندان بخش مراقبتی وارد این آژانس شوند».
مردی سفیدپوست و فارغالتحصیل دانشگاه ییل، کلیشه رایج درباره افسران سیا است که تنها بخشی از واقعیت موجود را در بر دارد. بسیاری از افسران فعلی و سابق سیا هستند که از ییل فارغالتحصیل شدهاند، اما سیا از زمان تأسیس در سال ۱۹۴۷ تاکنون از بیش از ۷۰ کالج و دانشگاه نیرو استخدام کرده است. در دهه ۱۹۸۰، ویلیام کیسی مدیر وقت سیا برنامهای را تدوین کرد تا براساس آن و با توجه به لزوم ایجاد تنوع در ردههای مختلف کاری در سیا، رابطه این آژانس با کالجها و دانشگاهها گسترش پیدا کند. «نیکلاس دوجموویچ» مورخ سابق سیا و استاد فعلی دانشگاه کاتولیک آمریکا در واشنگتن، میگوید: «عرضه عمومی همواره فراتر از تقاضا قرار دارد. اما در این میان مهارتهایی هستند که آنها همیشه به دنبالش هستند؛ بنابراین یافتن افراد متخصص در این مهارتها کاری بسیار دشوار است».
استفاده از بازیگران واقعی
سیا در تبلیغات جدید خود به جای افسران این سازمان از بازیگران واقعی استفاده میکند و این نشاندهنده تأکید واضح سیا بر ایجاد تنوع است. در این ویدئوها یک مقام ارشد سیاهپوست به تصویر کشیده میشود که سر کلاس، با افراد استخدام شده جدید صحبت میکند. یا در صحنهای دیگر یک افسر آفریقایی- آمریکایی که پروندهای را در دست دارد، از بررسی مخفی برای از بین بردن اثر انگشت شست استفاده میکند. افسرانی با ریشه جنوب و جنوب شرق آسیا هم مانند سفیدپوستان در این ویدئوها حضور دارند. در گزارشی که با مشورت سیا در سال ۲۰۱۵ منتشر شد آمده است که طی دو دهه گذشته، این سازمان از تنوع کارکنان کمتری برخوردار بوده و تعداد کمتری مقام ارشد سیاهپوست در آن مشغول به کار بودند. این گزارش به «جان برنان» رئیس وقت سیا کمک کرد تا توجه بیشتری به جذب سیاهپوستان نشان دهد و بر همین اساس بیش از گذشته بر دانشگاهها و کالجهایی که اغلب دانشجویانشان سیاهپوست بودند متمرکز شد. «پرستون گولسون» افسر سابق سیا میگوید: «به عنوان یک افسر آفریقایی- آمریکایی سیا میتوانم بگویم که در آن سالها تلاش زیادی داشتیم تا جوامع مختلف در ایالات متحده را مورد توجه بیشتر قرار دهیم. نتایج این توجه سالها بعد مشخص خواهد شد». گولسون هم از جمله افرادی بود که به روش سنتی در سیا استخدام شد و زمانی که از دانشگاه هاروارد هنوز فارغالتحصیل نشده بود در مصاحبه شرکت کرد و در سال ۲۰۰۱ هم به عنوان کارآموز وارد سیا شد.
پاسخ ها