بر اساس مطالعه انجام شده در بیمارستان شهدای تجریش، در ۷۵۰ بیمار مبتلا به کرونا، ۳۰ درصد افراد درگیری سیستم اعصاب مرکزی و محیطی داشتند؛ بیشترین علامت درگیری، سردرد بوده است؛ ۲۹ درصد بیماران به سردرد مبتلا شدند که از علل این سردرد، تب بالا، افت اکسیژن شریانی خون، کم خونی شدید و یا بیماری زمینهای است؛ همچنین سردرد افراد دچار میگرن، به دنبال ابتلا به کرونا تشدید یافته است.
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش با اشاره به نتایج تحقیقات صورت گرفته در زمینه تأثیر کرونا بر مشکلات مغزی و عصبی در بیمارستان شهدای تجریش، عوارض عصبی ناشی از ابتلا به کرونا را تشریح کرد.
به گزارش تسنیم، دکتر فرزاد اشرافی با بیان این که بیماری کووید ۱۹ علاوه بر درگیر کردن سیستم تنفسی و ایجاد تب و تنگی نفس و سرفه، باعث بروز عوارضی در سایر قسمتهای بدن نیز میشود، گفت: سیستم عصبی مرکزی و محیطی نیز تحت تأثیر این ویروس دچار عوارضی میشوند؛ در بیمارستان شهدای تجریش ۷۵۰ بیمار مبتلا به کرونا را از نظر مشکلات مغز و اعصاب بررسی کردیم و به نتایج بسیاری دست یافتیم و این نتایج را با مطالعات کشورهای دیگر مقایسه کردیم.
سردرد، شایعترین درگیری بیماران کرونایی
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش افزود: بر اساس مطالعه انجام شده در بیمارستان شهدای تجریش، در ۷۵۰ بیمار مبتلا به کرونا، ۳۰ درصد افراد درگیری سیستم اعصاب مرکزی و محیطی داشتند؛ بیشترین علامت درگیری، سردرد بوده است؛ ۲۹ درصد بیماران به سردرد مبتلا شدند که از علل این سردرد، تب بالا، افت اکسیژن شریانی خون، کم خونی شدید و یا بیماری زمینهای است؛ همچنین سردرد افراد دچار میگرن، به دنبال ابتلا به کرونا تشدید یافته است.
۲۲ درصد بیماران کرونایی اختلال بویایی و چشایی داشتند
وی ادامه داد: ۲۲ درصد افراد مبتلا، دچار اختلال بویایی و چشایی شدند و این آمار از آمار کشور چین که ۱۳ درصد بوده، بیشتر است. درگیری گیرندههای بویایی و التهاب و تخریب آنها باعث ایجاد اختلال بویایی میشود. افراد مبتلا به آنفلوآنزا نیز دچار این اختلال میشوند، اما اختلال بویایی در بین مبتلایان کرونا، شدت بیشتری دارد، البته با پیگیری این بیماران دریافتیم که اختلال بویایی و چشایی در عرض چند هفته بهبود یافته است.
۱۰ درصد کروناییها دچار عدم تعادل شدند
اشرافی تصریح کرد: از جمله علائم دیگر درگیری مغزی در کرونا، سرگیجه بوده است که حدود ۱۹ درصد افراد، دچار سرگیجه و حدود ۱۰ درصد نیز دچار عدم تعادل شدند. توصیف سرگیجه از سوی مبتلایان بسیار متفاوت بوده است و آن را با علائمی مانند گیجی و منگی گزارش کرده اند.
درگیری ریوی کمتر در بیماران دچار سکته مغزی!
این متخصص مغز و اعصاب با بیان این که التهاب مغز (انسفالیت) که بیماری کشندهای است وجود نداشت، خاطرنشان کرد: بیماری "گیلن باره" نیز در این ۷۵۰ بیمار مبتلا به کرونا مشاهده نشد، اما از جمله علائم نورولوژیک که کمی نگران کننده بود، سکته مغزی بود که حدود ۵ درصد بیماران ما دچار سکته مغزی شدند.
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش ادامه داد: هم زمانی کرونا با عوامل خطری مانند سن بالا، فشار خون بالا، دیابت و مشکلات قلبی-عروقی باعث شد این بیماران برای سکته مغزی مستعدتر شوند؛ البته ۲۲ درصد افراد مبتلا که دچار سکته مغزی شدند، افراد جوان و زیر ۵۰ سال بودند که آمار بالایی است. نکته جالب توجه این است که افرادی که دچار سکته مغزی شدند درگیری ریوی کمتری داشتند و شدت ابتلای آنها به کرونا کمتر بوده است.
اشرافی با بیان این که اختلالات انعقادی میتواند به دنبال ابتلا به کرونا ایجاد شود، تصریح کرد: آسیبی که به عروق مغزی وارد میشود میتواند علت سکته مغزی باشد؛ البته خوشبختانه افرادی که دچار سکته مغزی شدند، به جز یکی دو مورد، پیش آگهی خوبی داشتند؛ مگر افرادی که سن بالا یا عوامل خطر ذکرشده را داشتند.
بی خوابی از عوارض کرونا!
دبیر کمیته پژوهشی بیماران مبتلا به کرونا در بیمارستان شهدای تجریش با بیان این که دردهای عصبی - عضلانی نیز از جمله اختلالات دیگر مشاهده شده در بین بیماران کرونایی بود، گفت: ۱۳ درصد تا ۲۰ درصد افراد، دچار دردهای عضلانی، عصبی و اسکلتی شدند که این مشکل نیز پس از چندماه بهبود یافت. بی خوابی نیز در ۱۰ تا ۱۵ درصد مبتلایان کرونا گزارش شد.
سایر عوارض مغزی و عصبی کرونا
وی ادامه داد: حدود ۱۰ درصد بیماران ما، دچار افت هوشیاری شدند؛ افت هوشیاری علل مختلفی از جمله سکته مغزی، تشنج و افت اکسیژن خون داشته است. کمتر از ۵ درصد بیماران کرونا تشنج داشتند؛ این تشنج در تعدادی از بیماران به دلیل بیماری صرع بوده است؛ یعنی تعدادی از بیماران صرع داشتند و پس از ابتلا به کرونا بدتر شدند و برخی نیز به دنبال اختلالات الکترولیتی خونی دچار تشنج شدند؛ یعنی ممکن است کرونا به صورت بالفطره باعث تشنج شود.
اشرافی با بیان این که به موازات درمان بیماری کووید ۱۹، درمان مشکلات مغزی نیز انجام شد، خاطرنشان کرد: برخی از بیماران ما با علائم سکته مغزی مراجعه کردند و بعد متوجه شدیم که کرونا دارند؛ ما دو دسته بیمار داشتیم؛ یک دسته از بیماران کسانی بودند که در سیر بیماری در بیمارستان دچار سکته یا این علائم عصبی شدند و دسته دوم بیمارانی بودند که علائم کرونادر آنها خفیف بوده است، اما با سکته مغزی به ما مراجعه کردند. خوشبختانه درصد سکته مغزی پایین و پیش آگهی آن خوب بوده است و به جز یکی دو مورد که سنین بالا و عوامل خطر داشتند، بهبودی نسبی پیدا کردند.
پاسخ ها