سرماخوردگی یک بیماری بسیار رایج بخصوص بین کودکان هست. سیستم ایمنی بدن کودک در مقایسه با بزرگسالان ضعیفتر هست و همچنان داره رشد میکنه. به همین دلیل بدن اون قدرت زیادی برای از بین بردن کامل ویروسهای سرماخوردگی نداره. پس سرماخوردگی مکرر کودک یک مسئله طبیعی هست و جای نگرانی نداره.
در ادامه این مقاله قصد داریم ضمن بررسی بیشتر ابتلای مکرر کودک به سرماخوردگی ، راهکارهایی برای پیشگیری از این بیماری رو به شما عزیزان معرفی کنیم. اگه مایلید اطلاعات بیشتری در این باره به دست بیارید، میتونید سری به مقاله سرماخوردگی همیشگی نوزادان و کودکان بزنید.
سرماخوردگی یا عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یک ویروس شایع هست که بدن همه افراد به ویژه کودکان رو درگیر میکنه. سیستم ایمنی بدن کودک در مواجهه با این ویروس آنتیبادی تولید میکنه. هدف از ایجاد این آنتیبادیها، مبارزه با ویروس سرماخوردگی در دفعات بعد هست. اما زیاد بودن تعداد ویروسهای سرماخوردگی، باعث میشه بدن کودک زمان بیشتری رو برای ایجاد ایمنی صرف کنه.
اما شاید بپرسید چرا کودک من همیشه بیمار و سرماخورده است؟ سرماخوردگی مکرر کودک به ویژه زمانی اتفاق میفته که کودک ارتباط زیادی با بقیه کودکان داره یا به مهدکودک میره. کودک در محیط مهد کودک یا در ارتباط با دیگر کودکان در معرض انواع ویروسها قرار میگیره و ممکنه به سرماخوردگی مبتلا بشه. با این حال معمولا سرماخوردگی کودک زمان زیادی طول نمیکشه و فرزند شما ظرف یک هفته سلامتی کامل خودش رو به دست میاره.
علائم سرماخوردگی کودک شامل سرفه خلط آور، تب، آبریزش بینی، درد گوش، کاهش اشتها، سردرد و گلودرد میشه. اما در صورت سرماخوردگی مکرر کودک و مشاهده علائم زیر، حتما به پزشک مراجعه کنید:
· سرفه طولانی مدت (که بیشتر از 1 ماه ادامه پیدا کنه) به ویژه حین ورزش یا در شب.
· افزایش درجه حرارت بدن برای بیشتر از 5 روز
· درد بسیار شدید در ناحیه گوش، سر یا گلو
· ایجاد غدد متورم در ناحیه گردن کودک
· مشکل شدید در تنفس مثل خسخس کردن
· تنفس صدادار
· مشکل در بلع
با اینکه هیچ راهکار قطعی برای پیشگیری از سرماخوردگی کودک وجود نداره، با رعایت نکات زیر میتونید احتمال ابتلا به این بیماری رو کاهش بدید:
· رعایت بهداشت کودک: به کودک یاد بدید به طور مرتب دستهای خودش رو بشوره. شستشوی دستها به ویژه قبل و بعد از صرف غذا و همچنین بعد از عطسه و سرفه اهمیت زیادی داره. در شرایط اضطراری از از ژلهای الکلی هم میتونید استفاده کنید.
· استفاده از مکملهای مورد نیاز: مصرف مکملهای مختلف از جمله ویتامین D و ویتامین C، در تقویت سیستم ایمنی بدن کودک تاثیر زیادی دارند. این مکملها از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کرده و روند بهبود این بیماری رو تسریع میکنند.
· منع کودک از بازی کردن با اسباب بازیهای کودکان دیگر (ممکنه این اسباب بازیها ویروس سرماخوردگی رو به فرزند شما انتقال بدن).
· دور نگه داشتن کودک از افراد مبتلا به سرماخوردگی.
از جمله اقدامات موثر برای تسکین علائم سرماخوردگی کودک، میشه به موارد زیر اشاره کرد:
· استفاده از قطرههای بینی حاوی نمک یا دوش آب گرم برای تسکین گرفتگی بینی کودک.
· استفاده از نوشیدنی گرم حاوی عسل و لیمو برای تسکین گلودرد (فقط در صورتی از این نوشیدنی استفاده کنید که سن فرزند شما از 1 سال بیشتر باشه؛ چون خوردن عسل برای نوزاد خطر داره).
· منع مصرف شیرینیجات برای کودکان کمتر از 5 سال.
· آموزش نحوه فین کردن به کودک (برخی کودکان ممکنه در دوران سرماخوردگی به دلیل بلد نبودن نحوه فین کردن، دچار تنگی نفس بشن).
اگه کودک فقط سرفه یا آبریزش بینی داره، همچنان میتونه به مهد کودک بره. اما اگه تب داره بهتره در منزل بمونه و استراحت کنه.
سعی کنید مایعات زیادی به کودک بدید و بگذارید استراحت کنه. البته اگه سرماخوردگی شدید هست، بهتره به پزشک مراجعه کنید. در صورت کم شدن اشتها، تشویق کودک به غذا خوردن از ضعیف شدن اون جلوگیری میکنه.
· آیا میتونم داروی سرماخوردگی رو بدون تجویز پزشک به کودک بدم؟
پاسخ ها