روزی سقراط، فیلسوف یونان باستان، متوجه شد که پیشگوئی او را خردمندترین مرد جهان خطاب کرده است!
این موضوع سقراط را گیج کرد، زیرا خودش را شایسته چنین حکمی نمیدانست و همین باعث ناراحتیاش میشد.
تصمیم گرفت به آتن سفر کند و کسی را خردمندتر از خودش بیابد تا حکم پیشگو را نقض کند!
سقراط با بسیاری از سیاستمداران، شاعران، صنعتگران و فیلسوفان دیگر به بحث و مناظره پرداخت و کم کم دریافت که حق با پیشگو بوده؛ چون تمام کسانی که با آنها گفتگو میکرد، در مورد همه چیز با قطعیت صحبت میکردند و درباره موضوعاتی که در آن هیچ تجربهای نداشتند قاطعانه اظهار نظر میکردند.
آنها حرفهای بیهوده و بیارزش میزدند و اگر گفتههایشان را زیر سؤال میبردید واقعاً نمیتوانستند از عقایدشان دفاع کنند!
ظاهراً این نظرات بر مبنای چیزهائی بود که سالها پیش در موردش به نتیجه رسیده بودند!
سقراط متوجه شد دلیل برتریاش نسبت به آنها این بود که چیزی نمیدانست؛ این امر ذهنش را برای تجربه امور به همان صورتی که هستند باز میگذاشت.
این وضعیت نادانیِ ابتدائی همان ویژگی است که در کودکی داشتهاید.
شما برای غلبه به این نادانی نیازمند و تشنه دانش بودید تا بتوانید جهان را تا حد امکان از نزدیک ببینید و حجم زیادی از اطلاعات را جذب کنید. همه چیز مایه شگفتی بود. با گذشت زمان ذهن ما بسته شد!
در برخی موارد احساس میکنیم آنچه باید بدانیم را میدانیم؛ نظراتمان قطعی و خللناپذیرند! این کار از روی ترس انجام میدهیم، چون نمیخواهیم مفروضاتمان درباره زندگی به چالش کشیده شوند!
اگر در این مسیر زیاد پیش برویم، ممکن است حالت دفاعی شدیدی به خود بگیریم و ترسهایمان را با اعتماد به نفس و قطعیت افراطی پنهان کنیم!
کاری که باید در زندگی انجام دهید این است که به همان ذهن دوران کودکی خود بازگردید و آن را به روی تجربههای جدید بگشائید، نه اینکه مسدودش کنید! فقط روزی را تصور کنید که هیچ چیز نمیدانید و آنچه باور دارید، میتواند کاملاً اشتباه باشد!
پیشفرضهای خود و حتی ارزشمندترین باورهایتان را کنار بگذارید. امتحان کنید. خودتان را وادار کنید که عقاید مخالف را بپذیرید. جهان را از چشم دشمنانتان ببینید. به سخنان اطرافیانتان با دقت و حساسیت بیشتری گوش بدهید.
هر چیزی را به عنوان منبعی برای آموزش و یادگیری در نظر بگیرید، حتی پیشپاافتادهترین درگیریها را...
باور کنید جهان هنوز هم پر از رمز و راز است، باور کنید!!!👌
(رابرت گرین- قانون پنجاهم- گزیدهٔ صفحات۳۱ و ۳۲)
👇
🆔 @Dr_Shariaaty
https://t.me/Dr_Shariaaty/1811
پاسخ ها