ماسک کپسول سرخود یک ماسک اکسیژن رسان است
ماسک های تنفسی به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در واقع محیط های کاری و شغلی علاوه بر اینکه ممکن است هوایی آلوده و سمی داشته باشند بلکه امکان دارد میزان اکسیژن هم در بعضی از این محیط ها کم باشد مثلا کارگران معدن از اکسیژن کمی برخوردارند. این جا است که ماسک های هوارسان به داد این افراد می رسند. در این مطلب از شما را با کاربرد ماسک کپسول سرخود آشنا می کنیم.
منظور از کپسول در واقع همان کپسول اکسیژن است. ماسک های کپسول سرخود نوعی ماسک تنفسی هستند که وظیفه آن ها کمک به افراد برای تنفس در محیط کم اکسیژن است. به عبارتی می توانند از طریق کپسول اکسیژن همراه تا مدت 4 ساعت به بدن فرد اکسیژن کافی برسانند.
ماسک کپسول سرخود یک ماسک تنفسی برای فیلتر هوای آلوده و یا سمی نیست بلکه وظیفه آن هوارسانی و اکسیژن رسانی است. این ماسک به همراه یک کپسول اکسیژن ارائه می شود. تا زمانی که کپسول خالی شود دست کم 4 ساعت طول می کشد و پس از آن کپسول باید مجددا شارژ شود تا کارگران در محیط کم اکسیژن بتوانند تنفس کنند.
ماسک های هوا رسان را ماسک فشار مثبت هم می گویند. این ماسک ها در حقیقت برای افرادی استفاده می شود که در محیط کاری خود هوا یا اکسیژن کافی ندارند. به خوبی می دانیم که اکسیژن تا چه حد برای حیات افراد مفید است. هیچ فردی بدون اکسیژن حتی چند ثانیه هم نمی تواند زنده بماند.
نبود اکسیژن در نهایت می تواند باعث خفگی و مرگ شود. پس در بعضی فضاها مانند زیر آب یا محیط های بسیار بسته مانند زیر زمین و معادن که امکان نفوذ اکسیژن نیست افراد باید از ماسک هوارسان استفاده کنند. این ماسک ها معمولا دو نوع هستند که در ادامه معرفی خواهند شد.
ماسک کپسول سرخود به یک کپسول اکسیژن وصل است
این ماسک یک منبع اکسیژن رسان ثابت دارد که با شلنگ به ماسک ها متصل شده است. این منبع حاوی اکسیژن خالص است و از طریق شلنگ های تحت فشار هوا را به ماسک تنفسی می رساند و اکسیژن کافی را تامین می کند.
ماسک هوا رسان کپسول سرخود بیشتر برای افرادی استفاده می شود که در محل کار در حال حرکت هستند و ممکن است مسافت زیادی را طی کنند. این افراد نمی توانند به یک منبع ثابت وصل باشند بلکه نیاز به ماسکی دارند که کپسول اکسیژن را همراه خود حمل کند. ماسک های کپسول سرخود را فرد خودش بر روی دوش انداخته و هر جا برود با خود می برد. کپسول ها به طور متوسط می توانند 4 ساعت اکسیژن لازم را تامین کنند. ضمنا این ماسک ها قابل شارژ هستند و پس از اتمام اکسیژن مجدد شارژ شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
ماسک کپسول سرخود قابل حمل است
این ماسک یک عدد کپسول اکسیژن دارد که از طریق یک شلنگ کوتاه به ماسک تنفسی و فیلترها متصل شده است. در محیط هایی که اکسیژن زیر 21 درصد باشد لازم است از ماسک های هوا رسان استفاده کرد.
اکسیژن ممکن است در یک محیط کم و در یک محیط اصلا نباشد. توجه کنید که در محیط هایی که اصلا اکسیژن نیست مدت زیادی نمانید و اگر ناچار به ورود به این فضاها شدید تا قبل از اتمام کپسول یا منبع اکسیژن حتما محیط را ترک کنید.
اما معمولا ماسک های کپسول سر خود در چه جور مشاغل یا کارهایی کارایی دارند؟
• کسانی که در اعماق زمین کار حفاری انجام می دهند و هیچ دسترسی به هوا و اکسیژن ندارند مانند کارگران معدن
• غواصان و کسانی که علاقمند هستند چند ساعتی را زیر دریا شنا کرده و از دنیای زیر آب لذت ببرند.
• آتش نشانان وقتی وارد آتش و دود می شوند متوجه کمبود اکسیژن بسیار زیادی می شوند پس حتما باید همراه خود ماسک کپسول سر خود ببرند که بتوانند براحتی هم آن را حمل کنند. ضمنا باید برای افراد محصور در آتش هم یک ماسک شیمیایی و کپسول سر خود همراه ببرند تا اگر مدت زمان ماندن در فضای بدون اکسیژن زیاد شد افراد دوام آورند.
• امدادگرانی که در اتفاقاتی مانند زلزله به کند و کاو و جست و جوی افراد در زیر آوار می پردازند هم باید ماسک اکسیژن داشته باشند، زیرا در زیر آوار اکسیژن کافی وجود ندارد و حتی خیلی افراد در زیر آوار نه در اثر ضربه و جراحت بلکه در اثر کمبود اکسیژن جان خود را از دست می دهند.
• در هر محیط بسته کاری که به جهت ماهیت شغلی امکان ورود هوای آزاد به داخل محیط وجود ندارد و هیچ منبعی هم برای تامین اکسیژن محیط تعبیه نشده است.
در فضاهای فاقد اکسیژن از ماسک کپسول سرخود استفاده می شود
برای آشنایی بیشتر شما در این قسمت ویژگی های ظاهری و همچنین قابلیت های این ماسک را معرفی خواهیم کرد:
• قابلیت حمل و جابه جایی در هر مسافتی
• دارای یک کپسول اکسیژن همراه با قابلیت اکسیژن رسانی حداکثر 4 ساعته
• نسبتا راحت و سبک و بدون ایجاد مزاحمت
• قابلیت حمل بر روی دوش
• دارای اجزای بیشتر نسبت به ماسک های تنفسی شیمیایی و معمولی به جهت داشتن کپسول اکسیژن
• طول عمر طولانی مدت کپسول
• دارای هوای فشرده و اکسیژن خالص
هر ماسک تنفسی برای محیط های خاصی مورد استفاده قرار گرفته و در کل کارایی های منحصر به فردی دارد. به عنوان مثال ماسک فرار برای محیط هایی با هوای بسیار سمی و خطرناک است و تنها 15 دقیقه برای فرار از شما محافظت می کند.
ماسک های شیمیایی برای کار در محیط های شیمیایی هستند و فیلتر آن ها قابل تعویض است. اما ماسک های هوارسان تنها وظیفه اکسیژن رسانی به بدن فرد را بر عهده دارند و برای فضاهایی هستند که اکسیژن آن ها برای حیات انسان کافی نیست.
این ماسک ها دو نوع شلنگی و کپسول سر خود هستندکه در قسمت های قبل درباره آنها توضیح دادیم و آن ها را کاملا معرفی کردیم؛ پس نمی توان گفت کدام بهتر از آن یکی است. در واقع اگر شما می خواهید ماجراجویی کنید و مسافت زیادی را در محیط فاقد اکسیژن طی کنید باید از ماسک کپسول سر خود استفاده کنید. ماسک های شلنگی با یک شلنگ به یک منبع ثابت وصل هستند و تا جایی می توانند حرکت کنند که طول شلنگ اجازه دهد.
دیگر اینکه معمولا ماسک های شلنگی مدت بیشتری می توانند نسبت به نوع کپسولی اکسیژن رسانی کنند و اگر شما می خواهید مدت زیادی در فضای کم اکسیژن باشید بهتر است از نوع ثابت استفاده کنید؛ با این حال اگر مجبورید از نوع کپسول سرخود استفاده کنید باید زودتر از محیط خارج شوید تا با مشکل کمبود اکسیژن مواجه نشوید. ظرفیت کپسول ها زیاد نیست و نهایتا تا 4 ساعت به شما اکسیژن می رسانند.
در غواصی معمولا از ماسک کپسول سرخود استفاده می شود
سخن پایانی
در بعضی فضاهای کاری مانند کار حفاری در زیر زمین یا غواصی در عمق آب ها و آتش نشانی اکسیژن و هوای کافی برای تنفس وجود ندارد یا خیلی کم وجود دارد و کافی نیست. در این محیط ها باید از ماسک های تنفسی هوا رسان استفاده کرد. ماسک کپسول سرخود یکی از این مدل ماسک ها است که یک کپسول اکسیژن قابل حمل دارد و از طریق یک شلنگ به ماسک تنفسی متصل است و اکسیژن سالم را وارد ریه های شما می کند. این ماسک را می توانید هرجایی با خودتان حمل کنید.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها