نی نی سایت

نی نی سایت

راهنمای بچه داری، راهنمای بارداری، مجله کودک و خانواده
توسط ۱ نفر دنبال می شود

دمای طبیعی بدن نوزاد چقدر است؟ چه زمانی تب محسوب می شود؟

دمای طبیعی بدن نوزاد چقدره؟ چه موقع تب محسوب میشه؟

قراره چی بدونیم:

  • دمای طبیعی بدن نوزاد دقیقاً چقدر است؟
  • چه عواملی روی دمای بدن نوزاد تأثیر می‌گذارن؟
  • تب نوزاد از چه دمایی شروع میشه و چرا اتفاق می‌افته؟
  • روش‌های صحیح اندازه‌گیری دمای نوزاد کدامند؟
  • چه زمانی تب نوزاد نگران‌کننده است و باید به پزشک مراجعه کرد؟
  • مهم‌ترین علائم خطر تب در نوزادان چیست؟
  • اهمیت سن نوزاد در زمان تب.

راهنمای کامل دمای طبیعی بدن نوزاد و تشخیص تب نوزاد

یکی از دغدغه‌های همیشگی پدر و مادرها، دمای بدن نوزاده. حتماً برای شما هم پیش اومده که با لمس کردن پیشونی یا بدن نوزاد، نگران بشید که نکنه تب داشته باشه. این نگرانی کاملاً طبیعیه و نشون‌دهنده‌ی توجه شماست.

دونستن اینکه دمای طبیعی بدن نوزاد دقیقاً چقدره و چه موقع باید نگران بالا رفتن اون باشیم، خیلی مهمه. در این نوشته می‌خوایم با هم قدم به قدم یاد بگیریم که دمای نرمال بدن این فرشته‌های کوچولو چقدره، چه زمانی تب نوزاد اتفاق می‌افته، روش درست اندازه‌گیری دمای نوزاد چطوریه و مهم‌تر از همه، باید حواسمون به چه علائم خطر تبی باشه تا بتونیم با خیال راحت‌تر و آگاهی بیشتر از نوزادمون مراقبت کنیم.

دمای طبیعی بدن نوزاد چقدر است؟

خیلی از ما فکر می‌کنیم بدن نوزاد باید همیشه گرم باشه، اما «گرمی» عادی با «داغی» تب فرق داره. دمای طبیعی بدن نوزاد معمولاً بین ۳۶.۵ تا ۳۷.۵ درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیره. البته این یه محدوده کلیه و ممکنه یه کوچولو بالا و پایین بشه، پس نگران نباشید. یادتون باشه دقیق‌ترین راه برای فهمیدن دمای واقعی بدن نوزاد، استفاده از روش اندازه‌گیری دمای نوزاد از راه مقعد (رکتال) هست که بهش دمای مرکزی بدن هم می‌گن.

چه عواملی تب نوزاد رو بالا می‌بره؟

چند تا چیز می‌تونه روی دمای بدن کوچولوی شما اثر بذاره، بدون اینکه لزوماً تب نوزاد باشه.

  • لباس زیادی تنش کرده باشید
  • دمای اتاق خیلی گرم باشه
  • گریه کردن زیاد یا فعال بودن هم می‌تونه دما رو موقتاً بالا ببره

نکته دیگه اینه که دمایی که از زیر بغل یا با دماسنج‌های پیشانی می‌گیرید، ممکنه یه کم با دمای دقیق داخل بدن فرق داشته باشه. معمولاً دمای زیر بغل نیم تا یک درجه از دمای مقعدی کمتره. پس مهمه که بدونید از کدوم روش استفاده می‌کنید تا بتونید عدد رو درست تفسیر کنید.

دمای طبیعی بدن نوزاد چقدره؟

تب نوزاد چیست و چرا اتفاق می‌افتد؟

تعریف دقیق تب نوزاد بستگی به روش اندازه‌گیری دمای نوزاد داره. اما به‌طور کلی، اگه دمای مقعدی (رکتال) ۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بالاتر باشه، یعنی نوزاد تب داره. این عدد خیلی مهمه، مخصوصاً برای نوزادان خیلی کوچیک، یعنی نوزادهایی که کمتر از ۳ ماه سن دارن.

تب، واکنش دفاعی؛ وقتی یه عامل خارجی مثل ویروس یا باکتری وارد بدن می‌شه، سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با اون فعال می‌شه و یکی از کارهایی که می‌کنه، بالا بردن دمای بدنه. این دمای بالا به بدن کمک می‌کنه تا با میکروب‌ها بجنگه. پس خودِ تب نوزاد یه بیماری نیست، بلکه یه علامته که نشون می‌ده بدن داره با چیزی مبارزه می‌کنه.

دلیل تب نوزاد چیه؟

دلایل تب نوزاد معمولاً عفونت‌ها هستن.

  • عفونت‌های ویروسی مثل سرماخوردگی‌های معمولی یا آنفولانزا خیلی شایعن
  • عفونت‌های باکتریایی مثل عفونت گوش، گلو یا دستگاه ادراری که نیاز به توجه بیشتری دارن
  • بعد از زدن واکسن، ممکنه نوزاد یکی دو روز تب خفیف داشته باشه
  • گرمای بیش از حد محیط یا پوشوندن لباس زیاد

روش های پاییت آوردن تب نوزاد

 

روش‌های صحیح اندازه‌گیری دمای نوزاد

اول از همه، یادتون باشه که دیگه از دماسنج‌های جیوه‌ای قدیمی استفاده نکنید، چون اگه بشکنن خطرناکن. بهترین گزینه، دماسنج‌های دیجیتال هستن که هم امن‌ترن و هم کار کردن باهاشون راحت‌تره.

  1. اندازه‌گیری تب نوزاد به روش رکتال

دقیق‌ترین روش اندازه‌گیری دمای نوزاد، روش رکتال یا مقعدیه، مخصوصاً برای بچه‌های زیر سه ماه. برای این کار، نوک دماسنج رو کمی با وازلین یا یه روان‌کننده دیگه چرب کنید و خیلی آروم، حدود یک تا دو سانتی‌متر وارد مقعد نوزاد کنید. دماسنج رو نگه دارید تا بوق بزنه و عدد رو بخونید. این روش دقیق‌ترین دمای مرکزی بدن رو بهتون می‌ده.

  1. اندازه‌گیری دمای نوزاد از زیر بغل (آگزیلاری)

دماسنج رو زیر بغل نوزاد، جایی که کاملاً با پوست تماس داشته باشه، قرار بدید و بازوش رو آروم روی سینه‌اش نگه دارید تا دماسنج سر جاش بمونه و بوق بزنه. این روش راحت‌تره اما خب، به اندازه روش مقعدی دقیق نیست و معمولاً نیم تا یک درجه سانتی‌گراد دمای کمتری رو نشون می‌ده.

  1. دماسنج‌های پیشانی (شقیقه‌ای) برای اندازه‌گیری تب

کار با این دماسنج‌ها خیلی سریعه؛ فقط کافیه دماسنج رو روی پیشونی حرکت بدید. استفاده ازشون راحته اما ممکنه دقتشون به اندازه روش رکتال نباشه، ولی برای یه بررسی سریع می‌تونه مفید باشه.

  1. اندازه‌گیری تب نوزاد به روش گوشی (تمپانیک)

در این روش دماسنج داخل مجرای گوش قرار می‌گیره. این روش هم سریعه‌، اما برای نوزادهای زیر ۶ ماه ممکنه خیلی دقیق نباشه، چون کانال گوششون هنوز خیلی باریکه و ممکنه نشه دماسنج رو درست قرار داد.

مهم اینه که هر روشی رو انتخاب می‌کنید، دستورالعمل دماسنجتون رو دقیق بخونید و بدونید که عددی که به دست میاد، چقدر به دمای واقعی بدن نزدیکه و کی باید نسبت به رفع تب نوزاد اقدام کنید.

علائم خطرناک تب نوزاد

چه زمانی تب نوزاد نگران‌کننده است و باید به پزشک مراجعه کرد؟ (علائم خطر تب)

تب یک علامت شایعه، ولی گاهی می‌تونه نشونه‌ی یه مشکل جدی‌تر باشه، مخصوصاً تو نوزادان خیلی کوچیک.

دمای طبیعی بدن نوزاد در هر سن چقدر است؟

اگر کوچولوی شما کمتر از ۳ ماه سن داره و دمای مقعدیش ۳۸ درجه سانتی‌گراد یا بیشتره، حتی اگه حالش خوب به نظر برسه، باید فوراً به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید. بدن نوزادان زیر سه ماه هنوز خیلی قوی نیست و عفونت‌ها می‌تونن خیلی سریع خطرناک بشن.

برای نوزادان بین ۳ تا ۶ ماه، اگه تب بالای ۳۸.۹ درجه رفت، بهتره با پزشک تماس بگیرید. برای بچه‌های بزرگتر از ۶ ماه، تب بالای ۳۹.۴ درجه یا تبی که بیشتر از دو سه روز طول بکشه، نیاز به بررسی داره. علائم تب بالا چیا هستن:

  • اگر نوزاد خیلی بی‌حال و خواب‌آلوده، طوری که به‌سختی بیدار می‌شه
  • اگر نوزاد خیلی بی‌قراره و مدام گریه می‌کنه و نمی‌تونید آرومش کنید
  • اگ نفس کشیدن نوزاد سخت شده
  • اگر نوزاد تند تند نفس
  • اگر نوزاد به‌خوبی شیر نمی‌خوره یا مایعات نمی‌نوشه و علائم کم‌آبی داره
  • ظاهر شدن لکه‌های قرمز یا کبود روی پوست نوزاد (بثورات پوستی)
  • تشنج کردن و سفت شدن گردن
  • استفراغ و اسهال شدید و مداوم

همه این موارد علائم خطر تب هستن که نیاز به اقدام فوری دارن. یادتون باشه، شما فرزندتون رو بهتر از هر کسی می‌شناسید. اگه حس می‌کنید حالش خوب نیست، حتی اگه تبش خیلی بالا نیست یا هیچ‌کدوم از این علائم خطر رو نداره، به حستون اعتماد کنید و با پزشک یا مرکز درمانی تماس بگیرید و نسبت به درمان تب نوزاد اقدام کنید.

تب نوزاد و علائم آن

کلام آخر ما با شما

در این نوشته با علائم خطر تب آشنا شدیم و فهمیدیم که چه موقع باید بدون معطلی دنبال کمک پزشکی باشیم، به‌خصوص برای نوزادان زیر سه ماه. آگاهی و توجه به این نکات می‌تونه به ما کمک کنه تا با آرامش بیشتری از کوچولومون مراقبت کنیم و در مواقع لازم، بهترین تصمیم رو بگیریم.

نی نی سایت
نی نی سایت راهنمای بچه داری، راهنمای بارداری، مجله کودک و خانواده

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋