بارداری دورهی خاصی از زندگی زنان است که بدن و احساسات مادر رو خیلی تحت تأثیر قرار میده. تغییرات هورمونی توی این دوره از مهمترین عواملیه که میتونه احساسات و خلقوخو رو تغییر بده. ممکنه یک روز خیلی خوشحال و پرانرژی باشی و روز دیگه احساس کلافگی و عصبانیت داشته باشی. این نوسانات خلقی خیلی طبیعی هستن و بیشتر به خاطر تغییرات هورمونی بارداری اتفاق میافتن.
در دوران بارداری بدن شما با تغییرات زیادی روبرو میشه. هورمونهایی مثل استروژن، پروژسترون و hCG مسئول ایجاد و حفظ بارداری هستن، اما این هورمونها فقط به این موارد ختم نمیشن. هورمونهای بارداری تأثیر زیادی روی احساسات و خلقوخو هم میذارن.
استروژن:
استروژن یکی از مهمترین هورمونهای زنانه که توی بارداری افزایش پیدا میکنه. این هورمون برای رشد رحم و آمادهسازی بدن برای جنین خیلی مهمه. وقتی استروژن بالا میره، ممکنه احساس شادی و انرژی بیشتری داشته باشی، اما به مرور زمان این هورمون باعث میشه حساستر و عصبیتر بشی. ممکنه روزهایی باشه که حالت خیلی خوبه و روزهای دیگه هم به شدت تحریکپذیر بشی.
پروژسترون:
پروژسترون هم یه هورمون مهم دیگه در زنانه که در دوران بارداری زیاد میشه. این هورمون به حفظ بارداری کمک میکنه و به بدن کمک میکنه که جنین رشد کنه. اما پروژسترون میتونه شما رو خیلی خسته کنه و خلقوخو رو تغییر بده. بعضی وقتها ممکنه احساس خستگی یا حتی افسردگی داشته باشی.
هورمون hCG:
این هورمون بیشتر در اوایل بارداری زیاد میشه و معمولاً باعث تهوع و استفراغ میشه. به خاطر این هورمون، ممکنه احساسات شما خیلی نوسان داشته باشه و بعضی روزها خیلی ناراحت و بعضی روزها خیلی خوشحال باشی.
تغییرات هورمونی یکی از دلایل اصلی نوسانات خلقی و تغییرات روحی در بارداری به حساب میاد. شما ممکنه یه روز خیلی شاد باشی و روز دیگه به شدت ناراحت بشی. این تغییرات احساسات شما ممکنه خیلی غیرقابل پیشبینی بشه. مخصوصاً در سهماهه اول بارداری، تغییرات هورمونی بیشتر حس میشن و میتونه احساسات شما رو شدیدتر کنه. شاید روزهایی احساس کلافگی کنی و حتی از مسائل کوچک ناراحت بشی.
در سهماهه دوم، بدن شروع میکنه به سازگاری با تغییرات هورمونی و این نوسانات خلقی کمی کمتر میشه. ممکنه دیگه احساس کلافگی نداشته باشی و بیشتر بتونی با شرایط جدید کنار بیای. اما با این حال، هنوز ممکنه روزهایی باشه که احساس شادی یا ناراحتی شدید بکنی.
در سهماهه سوم هم که بدن آماده میشه برای زایمان، تغییرات هورمونی دوباره شدت میگیره. این تغییرات ممکنه باعث اضطراب و نگرانی بشه و حتی بعضی از خانمها ممکنه دچار افسردگی بعد از زایمان بشن. پس خیلی مهمه که به این تغییرات توجه کنی و از خودت مراقبت کنی.
شاید روزهایی باشه که احساساتت خیلی تغییر کنه، اما برای اینکه بتونی از این نوسانات خلقی بهتر عبور کنی، چند تا راهکار هست که میتونه کمککننده باشه.
- خواب کافی داشته باش: یکی از مهمترین کارها اینه که حتماً خوب بخوابی. کمخوابی میتونه باعث عصبانیت و احساس بد بشه.
- ورزش کن: فعالیتهای جسمانی مثل پیادهروی یا یوگا میتونن خیلی به بهبود خلقوخو کمک کنن.
- تغذیه سالم داشته باش: خوردن غذای سالم میتونه انرژی رو حفظ کنه و به بهبود وضعیت روحی تو کمک کنه.
- ارتباط خودت رو با همسرت بیشتر کن: بودن با کسی که بهت آرامش میده، میتونه تاثیر زیادی بر احساساتت بذاره.
- به خودت سخت نگیر: دوران بارداری یه دوره پر استرسه. سعی کن کمتر استرس داشته باشی و از تکنیکهای آرامسازی استفاده کنی.
- به یک مشاور مراجعه کن: اگر احساس کردی که نوسانات خلقی شدید شده، میتونی از یک مشاور کمک بگیری تا بهتر با این تغییرات کنار بیای.
اگر تغییرات خلقوخو و نوسانات هیجانی شما بیشتر از دو هفته طول کشید و هیچ بهبودی نداشتید، بهتره با پزشکت صحبت کنی. افسردگی یکی از مشکلات شایعی هست که میتونه در دوران بارداری به وجود بیاد و نیاز به درمان داره. بعضی از علائم افسردگی میتونه شامل اضطراب شدید، تغییر در عادات خواب، کاهش اشتها یا حتی مشکلات تمرکز باشه. اگر این علائم رو داری، بهتره که به پزشک مراجعه کنی تا راهکارهای مناسبی برات پیدا بشه. بیتوجه بودن به علائم روحی در بارداری میتونه روی کیفیت زندگی شما اثر زیادی داشته باشه.
در نهایت، تغییرات هورمونی دوران بارداری کاملاً طبیعی هستن و همهی خانمها در این دوران ممکنه با نوسانات خلقی مواجه بشن. با مراقبت از خودت و انجام برخی از اقدامات ساده، میتونی این دوران رو به راحتی سپری کنی و از آن لذت ببری.
پاسخ ها