قراره چی بدونیم؟:
اصلیترین ابزاری که پزشکان و حتی خودت میتونی برای سنجیدن رشد کودک استفاده کنی، نمودار رشد نوزاد نام داره. این نمودارها توسط سازمانهای معتبر بهداشتی مثل سازمان بهداشت جهانی (WHO) تهیه شدن و مثل یک نقشه راه، مسیر رشد کودک رو نشون میدن. توی این نوشته میخوایم با هم یاد بگیریم که این نمودارها چی هستن، چطور باید ازشون استفاده کرد و میانگین قد نوزاد و وزن نوزاد برای دخترها و پسرها در سنین مختلف چقدره.
حالا بیا کمی دقیقتر بشیم و ببینیم این نمودار رشد نوزاد که اینقدر ازش صحبت میشه، واقعاً چی هست و چطور کار میکنه.
این نمودارها نتیجهی بررسی و اندازهگیری هزاران کودک سالم در سنین مختلف هستن. پزشک با علامت زدن قد نوزاد، وزن نوزاد و گاهی دور سرش روی این نمودار در هر ویزیت، میتونه روند کلی رشد کودک تو رو ببینه و با بچههای همسن و همجنس خودش مقایسه کنه. انواع مختلفی از این نمودارها وجود داره؛ مثلاً:
این نمودارها مثل یک سیستم هشدار زودهنگام عمل میکنن. اگه خدای نکرده مشکلی در رشد کودک وجود داشته باشه، مثلاً اگه افزایش وزن یا قدش کمتر یا خیلی بیشتر از حد انتظار باشه، این نمودارها خیلی زود این روند غیرطبیعی رو نشون میدن. اینطوری پزشک میتونه سریعتر علت رو بررسی کنه و اگه لازم بود، اقدامات درمانی یا تغذیهای رو شروع کنه.
روی این نمودارها خطوط منحنی شکلی وجود داره که بهشون میگن «صدک» یا «پرسنتایل». این خطوط نشون میدن که فرزند تو در مقایسه با صد کودک همسن و همجنس خودش، از نظر قد یا وزن در چه جایگاهی قرار داره. مثلاً اگه وزن نوزاد تو روی خط صدک ۵۰ باشه، یعنی از ۱۰۰ کودک همسن و همجنس خودش، وزنش از ۵۰ نفر بیشتر و از ۵۰ نفر کمتره که کاملاً طبیعی و متوسط محسوب میشه. اگه روی صدک ۷۵ باشه، یعنی وزنش از ۷۵ درصد بچهها بیشتره.
مهمترین نکته اینه که کودک معمولاً باید روی یک یا دو خط صدک نزدیک به هم، روند رشد خودش رو ادامه بده. بالا و پایین رفتنهای شدید بین خطوط صدک، میتونه نیاز به بررسی بیشتر داشته باشه.
ممکنه اسم دو نوع نمودار به گوشت خورده باشه. سازمان بهداشت جهانی (WHO) نمودارهایی رو تهیه کرده که بیشتر برای کودکان زیر ۲ سال استفاده میشه و بر اساس رشد کودکانی هست که با شیر مادر تغذیه شدن.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) هم نمودارهای خودش رو داره که معمولاً برای کودکان ۲ سال به بالا در برخی کشورها مثل آمریکا استفاده میشه. مهمه که پزشک از نمودار مناسب سن و شرایط کودک تو استفاده کنه تا تفسیر درستی از وضعیت رشد کودک به دست بیاد.
در این بخش میخوایم نگاهی به میانگین قد نوزاد و وزن نوزاد دختر در ماهها و سالهای اول زندگی بندازیم.
دخترها و پسرها از نظر الگوی رشد کمی با هم تفاوت دارن. البته این تفاوتها خیلی بزرگ نیستن، اما معمولاً دخترها در بدو تولد و سالهای اول، به طور میانگین کمی از پسرها سبکتر و کوتاهتر هستن. دونستن این تفاوتها کمک میکنه که انتظارات واقعبینانهای از رشد کودک دخترمون داشته باشیم و بیخودی نگران نشیم اگه روی نمودار رشد نوزاد، صدکهاش کمی پایینتر از یک پسر همسن باشه.
قد یکی از مهمترین شاخصهای رشد کودک به حساب میاد. یک نوزاد دختر سالم موقع تولد معمولاً قدی حدود ۴۹ تا ۵۰ سانتیمتر داره.
در ماههای اول، رشد قد خیلی سریعه. تا حدود ۳ ماهگی، ممکنه قدش به ۶۰ سانتیمتر برسه و تا ۶ ماهگی حدود ۶۵ تا ۶۶ سانتیمتر بشه.
قد نوزاد در سال اول دختر به طور متوسط حدود ۷۴ سانتیمتره. در سال دوم، سرعت رشد کمی کمتر میشه و میانگین قد به حدود ۸۶ سانتیمتر میرسه. تا سه سالگی هم معمولاً قدشون حدود ۹۵ سانتیمتر خواهد بود.
وزن طبیعی یک نوزاد دختر موقع تولد معمولاً بین ۲.۵ تا ۴ کیلوگرم هست، که میانگینش حدود ۳.۲ تا ۳.۴ کیلوگرمه. در روزهای اول ممکنه نوزاد کمی وزن از دست بده که طبیعیه، اما بعدش باید شروع به وزنگیری کنه. سرعت وزنگیری در ماههای اول خیلی زیاده.
معمولاً وزن نوزاد در حدود ۵ تا ۶ ماهگی دو برابر وزن تولدش میشه. یعنی اگه نوزادی با وزن ۳.۲ کیلو به دنیا اومده، در ۶ ماهگی انتظار داریم وزنش حدود ۶.۴ کیلو باشه.
تا یک سالگی، وزن نوزاد تقریباً سه برابر وزن تولدش میشه و به طور متوسط به ۹ کیلوگرم میرسه. در دو سالگی میانگین وزن دخترها حدود ۱۲ کیلوگرم و در سه سالگی حدود ۱۴.۵ کیلوگرم هست.
همونطور که دخترها الگوی رشد خودشون رو دارن، پسرها هم مسیر رشد کمی متفاوتی رو طی میکنن.
پسرها معمولاً از همون بدو تولد، به طور میانگین کمی از دخترها سنگینتر و بلندتر هستن. این تفاوت جزئی در طول سالهای اول رشد کودک هم ادامه پیدا میکنه. البته این یک قانون کلی نیست و ممکنه پسر شما دقیقاً هماندازه یک دختر همسن خودش باشه، یا حتی کوچکتر. نکته مهم اینه که هر کودک با سرعت خودش رشد میکنه و مقایسه کردن بچهها با هم، کار درستی نیست. چیزی که اهمیت داره، دنبال کردن روند رشد کودک روی نمودار رشد نوزاد مخصوص پسربچههاست.
یک نوزاد پسر سالم موقع تولد به طور متوسط قدی حدود ۵۰ تا ۵۱ سانتیمتر داره. مثل دخترها، رشد قد در ماههای اول خیلی سریع اتفاق میفته.
تا حدود ۳ ماهگی، قدش ممکنه به ۶۱ تا ۶۲ سانتیمتر برسه و تا ۶ ماهگی این عدد به حدود ۶۷ تا ۶۸ سانتیمتر میرسه.
در پایان سال اول، میانگین قد نوزاد پسر حدود ۷۶ سانتیمتر هست. در دو سالگی این میانگین به حدود ۸۸ سانتیمتر و در سه سالگی به حدود ۹۶ تا ۹۷ سانتیمتر میرسه.
وزن طبیعی موقع تولد برای پسرها معمولاً کمی بیشتر از دخترهاست و میانگینش حدود ۳.۳ تا ۳.۵ کیلوگرمه، هرچند وزنی بین ۲.۶ تا ۴.۲ کیلوگرم هم میتونه طبیعی باشه. پسرها هم مثل دخترها ممکنه در چند روز اول کمی وزن کم کنن و بعد روند وزنگیری شروع میشه
وزن نوزاد پسر هم معمولاً در ۵ تا ۶ ماهگی دو برابر وزن تولدش میشه. یعنی پسری که با وزن ۳.۴ کیلو به دنیا اومده، در ۶ ماهگی احتمالاً حدود ۶.۸ کیلوگرم وزن داره.
تا یک سالگی، وزن پسرها معمولاً سه برابر وزن تولد میشه و به طور متوسط به ۹.۵ تا ۱۰ کیلوگرم میرسه. در دو سالگی این میانگین حدود ۱۲.۵ کیلوگرم و در سه سالگی حدود ۱۵ تا ۱۵.۵ کیلوگرم هست.
وقتی قد نوزاد و وزن نوزاد دخترت رو روی نمودار میبری، به روند کلی توجه کن. مهم نیست دقیقاً روی کدوم خط صدک قرار داره، مهم اینه که الگوی رشدش ثابت و مداوم باشه. یعنی اگه مثلاً همیشه حول و حوش صدک ۴۰ بوده، بهتره همون حدود باقی بمونه. بالا رفتن یا پایین اومدن ناگهانی از چند خط صدک میتونه نشونهای باشه که باید با پزشک مطرحش کنی. پیگیری منظم رشد کودک دخترت با استفاده از نمودار رشد نوزاد بهترین راه برای اطمینان از سلامت و رشد مناسبشه.
بعضی بچهها دقیقاً روی خط میانگین نمودار رشد نوزاد هستن و بعضی دیگه بالاتر یا پایینتر؟ عوامل زیادی دست به دست هم میدن تا الگوی رشد کودک شکل بگیره. بیا چند تا از مهمترینهاشون رو بررسی کنیم.
یکی از اصلیترین نقشها رو ژنهایی که از پدر و مادر به ارث میرسن، بازی میکنن. قد و ساختار بدنی شما و همسرتون، تا حد زیادی میتونه پیشبینی کنه که فرزندتون در آینده چه قد و قوارهای خواهد داشت. اگه پدر و مادر قد بلندی داشته باشن، احتمال اینکه قد نوزاد هم در بزرگسالی بلند بشه، بیشتره.
شاید بشه گفت مهمترین عامل محیطی که روی رشد کودک، مخصوصاً وزن نوزاد، اثر میذاره، تغذیه است. شیر مادر به عنوان کاملترین غذا برای شش ماه اول زندگی شناخته میشه و تمام نیازهای نوزاد رو تامین میکنه. اگه نوزاد با شیر خشک تغذیه میشه، انتخاب شیر خشک مناسب و تهیه درست اون خیلی مهمه. بعد از شش ماهگی، شروع به موقع و صحیح غذای کمکی هم نقش حیاتی در تامین انرژی و مواد مغذی لازم برای رشد کودک داره.
حتی تغذیه مادر در دوران بارداری هم روی وزن زمان تولد و رشد کودک در ماههای اول تاثیرگذاره. یک تغذیه خوب میتونه به کودک کمک کنه تا به حداکثر پتانسیل رشدی که ژنتیکش براش تعیین کرده، برسه.
وضعیت سلامت کلی کودک هم روی رشدش تاثیر مستقیم داره. بیماریهای طولانیمدت یا حتی عفونتهای مکرر میتونن باعث بشن انرژی بدن صرف مبارزه با بیماری بشه و رشد کودک کند بشه. علاوه بر بیماریها، خواب کافی هم برای رشد خیلی مهمه. بیشتر هورمونهای رشد در زمان خواب عمیق ترشح میشن. پس یک برنامه خواب منظم و کافی میتونه به رشد کودک کمک کنه.
نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا میان (نارس)، معمولاً جثه کوچکتری نسبت به نوزادان رسیده دارن. روند رشد کودک نارس کمی متفاوته و پزشکان برای ارزیابی رشدشون از «سن اصلاح شده» استفاده میکنن. سن اصلاح شده یعنی سن نوزاد از تاریخ احتمالی زایمان حساب میشه، نه تاریخ تولد واقعی. با در نظر گرفتن این موضوع، نمودار رشد نوزاد برای بچههای نارس هم قابل استفاده است، اما ممکنه مدتی طول بکشه تا به همسن و سالهای خودشون برسن.
دیدن اینکه کوچولوتون روز به روز بزرگتر میشه، خیلی لذتبخشه. اما گاهی ممکنه سوالهایی پیش بیاد یا روی نمودار رشد نوزاد چیزهایی ببینیم که کمی نگرانمون کنه. مهمه که بدونیم چه نشانههایی واقعاً نیاز به توجه دارن.
علائم هشدار دهنده روی نمودار رشد نوزاد:
اگه هر کدوم از علائم هشدار دهنده رو دیدی، یا اگه به طور کلی احساس میکنی رشد کودک تو طبیعی نیست، بهترین کار اینه که نگرانیهات رو با پزشک متخصص اطفال در میون بذاری. پزشک با معاینه کودک، بررسی دقیق نمودار رشد نوزاد و شاید انجام بعضی آزمایشها، میتونه تشخیص بده که آیا واقعاً مشکلی وجود داره یا نه.
تفاوتهای فردی در رشد کودک کاملاً طبیعیه. پس اگه فرزندت دقیقاً روی خط میانگین نیست، نگران نشو. تا زمانی که روند رشدش روی نمودار رشد نوزاد طبیعیه و پزشک هم وضعیتش رو تایید میکنه، همه چیز خوبه. مراجعه منظم به پزشک و اندازهگیری دقیق قد نوزاد و وزن نوزاد بهترین راه برای داشتن یک خیال راحت و اطمینان از رشد کودک دلبندته.
پاسخ ها