در مقالات قبل به بررسی (روماتیسم در دوران بارداری و نکات مهم ) و (نارسایی قلبی در کودکان ) پرداختیم. در ادامه این مقاله قصد داریم بیماری روماتیسم قلبی رو معرفی و علائم، عوارض و درمان اون رو بررسی کنیم. این عارضه نوعی بیماری عفونی قلبی هست که در اثر عفونت باکتریایی استرپتوکوک ایجاد میشه. دلیل این بیماری، ابتلای فرد به گلودرد ناشی از استرپتوکوک و درمان نکردن اون هست که منجر به عفونت کردن قلب و ضعیف شدن عضلات و عروق قلبی میشه. بد نیست بدونید این بیماری یکی از 10 علت اصلی مرگ و میر کودکان و نوجوانان در دنیا محسوب میشه. خبر خوب اینه که امکان پیشگیری از این عارضه و درمان زودهنگام اون وجود داره.
روماتیسم قلبی (آسیب عفونی دریچه قلب) یک عارضه هست که به وسیله تب روماتیسمی ایجاد میشه و به دریچههای قلب آسیب میزنه. این نوع آسیب معمولا در اثر درمان نشدن عفونت استرپتوکوکی یا ابتلا به بیماری مخملک (به صورت تورم و التهاب) ایجاد میشه.
این تورم، التهاب و عفونت در عملکرد دریچههای قلب (دریچه آئورت و دریچه میترال) اختلال ایجاد میکنه. روماتیسم قلبی اگه به موقع درمان نشه، بیماریهای جدیتری رو ایجاد میکنه. حتی ممکنه فرد به درمان دارویی یا جراحی ترمیم و تعویض دریچههای قلب احتیاج پیدا کنه.
علائم روماتیسم قلبی در کودکان و بزرگسالان، شامل موارد زیر میشه:
· تپش قلب: تپش قلب (ضربان شدید و نامنظم در قفسه سینه یا احساس کوبیده شدن و لرزیدن قلب) به عنوان یکی از شایعترین علائم روماتیسم قلبی، زمانی ایجاد میشه که التهاب بر دریچههای قلب تاثیر میذاره و جریان خون رو نامنظم میکنه.
· خستگی: نارسایی و عملکرد نادرست قلب، میتونه باعث احساس ضعف و خستگی شدید و دائمی بشه.
· تنگی نفس: سخت نفس کشیدن و کم آوردن نفس حین انجام فعالیتهای ساده مثل پیادهروی یا انجام کارهای منزل، میتونه از علائم این بیماری باشه.
· سوفل (مورمور قلبی): شنیدن صداهای غیر معمولی از قلب به معنای ضعف شدید دریچههای قلب و نداشتن فعالیت معمولی هست.
· درد قفسه سینه: احساس درد و سنگینی روی قفسه سینه از علائم روماتیسم قلبی هست که ضعیف بودن عضلات قلب و ابتلا به یک بیماری قلبی رو نشون میده.
تعریق، سرفه، رنگ پریدگی، کاهش فشار خون، تب و لرز، کاهش وزن بیدلیل، تحریکات پوستی، کبودی اطراف چشم، تورم، درد و التهاب مفاصل (مچ پا و زانو) و رفتارهای غیر عادی مثل گریه کردن یا خندیدن ناگهانی، از علائم دیگه این بیماری هستند.
بیماری روماتیسم قلبی دارای انواع مختلفی است که در ادامه اونها رو بررسی میکنیم:
· روماتیسم قلبی حاد: این نوع روماتیسم یک عفونت خفیف هست. ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی در واقع پیش زمینه ابتلا به این نوع عفونت محسوب میشه. تب، خون در ادرار، تورم و قرمزی پوست، احساس درد یا سنگینی در قفسه سینه و احساس ضعف و خستگی شدید علائم این نوع روماتیسم هستند.
پزشک با در نظر گرفتن شدت و وخامت بیماری روماتیسم قلبی، روش درمان را انتخاب می کند. اگه بیماری خیلی شدید باشه، احتمال انجام جراحی ترمیم یا تعویض دریچههای قلب توسط پزشک وجود داره. پیشگیری از ابتلا به تب روماتیسمی، تاثیرگذارترین روش درمان این بیماری محسوب میشه.
مصرف داروهای آنتی بیوتیک در صورت ابتلا به بیماری گلودرد استرپتوکوکی، التهاب و عفونت موجود در خون رو از بین میبره. آسپرین، داروهای ضد التهاب، آنتی بیوتیک، داروهای استروئیدی و غیراستروئیدی در درمان علائم روماتیسم قلبی موثر هستند.
سابقه ابتلا به این عارضه در خانواده، زندگی در محیط ناسالم و آلوده، عدم دسترسی به مراقبتهای بهداشتی، عدم دسترسی به آنتی بیوتیک و وجود عفونت استرپتوکوکی در بدن، از جمله عواملی هستند که خطر ابتلا به این بیماری رو افزایش میدن. کودکان 5 الی 15 ساله بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
ورزشهایی مانند طناب زدن، دوچرخهسواری، شنا، دویدن و پیادهروی، ضربان قلب رو افزایش میدن و در مدیریت این بیماری و کاهش شدت عوارض اون موثر هستند.
برای تشخیص این بیماری از آزمایش خون، آزمایش کشت گلو، عکسبرداری از قفسه سینه با اشعه ایکس، الکتروکاردیوگرام، ام آر آی قلب، اکوکاردیوگرافی استفاده میشه.
پاسخ ها