والدین اولین معلمان زندگی کودک هستند و نقش اساسی در شکل دادن به زندگی آنها در بزرگسالی دارند. با پیدایش سبک خانواده که والدین اغلب هر دو مشغول کار هستند، این رابطه والدین و فرزندان با تاثیرات مثبت و منفی همراه بوده است. مادران شاغل حالا فرصت کمتری برای همراهی با فرزندشان دارند اما از سوی دیگر با درآمدی که کسب میکنند، میتوانند رفاه بیشتری برایش فراهم کنند. حالا بهتر است نگاهی به وضعیت مادران شاغل و تاثیر آن بر تربیت فرزندان را بررسی کنیم.
چطور والدین شاغل بر رشد کودک تاثیر میگذارند؟
پیشتر بزرگ کردن کودک به هیچ عنوان دشوار به نظر نمیرسید زیرا مادر همیشه از کودک مراقبت میکرد. علاوه بر این، خالهها، داییها، پدربزرگها و مادربزرگها همه در تربیت فرزندان خانواده کمک میکردند. حالا اما خانوادهها اغلب از هم دور هستند و مادران نیز بیشتر شاغلند. این سبک فرزندپروری مزایای مثبت و خاص خود را به همراه دارد و منجر به بلوغ و تجربه بیشتر میشود در حالی که زمان قابل توجهی را که والدین میتوانستند کنار فرزندانشان باشند، کاهش میدهد.
مزایای مثبت مادران شاغل در تربیت فرزندان
بگذارید ابتدا به نکات مثبت بسیاری که فرزندان والدین شاغل میتوانند از آن بهره ببرند اشاره کنیم:
- سبک زندگی باکیفیت: والدینی که هر دو شاغل هستند سبک زندگی با کیفیت بالایی را برای فرزندشان به ارمغان میآورند. در این حالت امکانات مالی بیشتری برای آموزش برنامه خارج از درس برای فرزندان وجود دارد.
- تجارب زندگی بیشتر: از آنجا که والدین هر دو سرکار هستند، آنها تجربه زندگی و تعامل بیشتری با فرزندان دارند که میتوانند به اشتراک بگذارند. این به کودک کمک میکند تا چشم انداز بالغتری نسبت به زندگی خود داشته باشد.
- ارزشگذاری زمان: از آنجا که والدین هر دو مجبورند سرکار بروند، اغلب اوقات ساعات بسیار کمی را در خانه و با کودک هستند. این به کودک میآموزد که زمان قابل برگشت نیست و به محض اینکه بگذرد دیگر قابل برگشت نیست. به این ترتیب او ارزش زمان را بیشتر درک میکند.
- استقلال کودک: فرزندان والدین شاغل از همان سنین پایین مستقل هستند. از آنجا که آنها میدانند مادر شاغلشان در محل کار است، یاد میگیرد که تصمیمات را خودش بگیرد و این تمرین در بزرگسالی کمک زیادی به او میکند.
- برخورد با استرس: کودکان از محیط اطراف خود درس میگیرند. وقتی متوجه میشوند والدینشان چگونه زندگی کاری و زندگی خود را متعادل میکنند نسبت به دیگران احترام بیشتری قائل میشوند و به آنها کمک میکنند تا در زندگی بهتر با استرسها کنار بیایند.
اثرات منفی مادران شاغل بر تربیت کودک
گرچه والدین شاغل در زندگی فرزندان خود نتیجه مثبت و معناداری دارند اما این کار با اثرات منفی نیز همراه است.
- اثرات روانشناختی: گاهی اوقات زوجها به دلیل اجبار شغلی مجبورند شهر محل اقامت خود را ترک کنند و به مکان دیگری بروند و زادگاه خود و دوستانی که در آنجا پیدا کردهاند ترک کنند. این باعث میشود والدین حمایت خانواده و اطرافیانشان را نداشته باشند در نتیجه مجبورند پرستار بچه استخدام کنند و این کیفیت زندگی آنها را کاهش میدهد و ممکن است از لحاظ روانی برای آنها آسیب به همراه داشته باشد.
- تغییرات رفتاری و نوسانات روحی: از آنجا که مادر شاغل
مجبور است کودک را نزد پرستار بچه یا مهدکودک بگذارد، احتمال دارد از بیقرار رنج بکشد و کار سختی در مدیریت نوسانات روحی داشته باشد. از آنجا که والدین قادر به گذراندن وقت بیشتر با فرزندان خود نیستند احتمال پرخاشگر شدن کودک نیز وجود دارد.
- ارتباط با والدین: برخی اوقات وقتی والدین هر دو مشغول کار هستند و زمان بسیار کمی را در خانه همراه با فرزندشان هستند پیوندی که لازم است بین کودک و پدر و مادر شاغل ایجاد نمیشود و با بزرگ شدن کودک ممکن است این فاصله گسترش پیدا کند.
نکات مهم برای مادران شاغل در تربیت کودک
درست همانطور که هر کودک منحصر به فرد است هر خانواده و شیوه فرزندپرروی فرزندشان بینظیر است.
- تنظیم زمان کار و زندگی: این بسیار مهم است که والدینی که برای افزایش درآمد خانواده کار میکنند وقت باکیفیتی را در کنار فرزندان خود سپری کنند. به همین دلیل بهتر است از آوردن بهانههایی مانند خستگی برای اینکه با کودک وقت نگذرانید، خودداری کنید.
- از مادربزرگ کمک بگیرید: اگر مادربزرگها داوطلب هستند میتوانید از حمایت آنها استفاده کنید و کودک را در زمانی که سر کار هستید، پیش آنها بگذارید. با دخالت مادربزرگ و پدر بزرگ در تربیت کودک چه کنیم؟
- از مهدکودک کمک بگیرید: راهحل مراقبت از کودک برای والدینی که از حمایت خانواده برخوردار نیستند، مهدهای کودک است تا در آنجا مهارتهای اجتماعی کسب کنند و بتوانند با دیگران تعامل داشته باشند.
- صرفه جویی در زمان: زمان غیرقابل جبران است. با توجه به وقت کم والدین و فرزندان بهتر است بدانید که این وقت را با کودک چطور بگذرانید. ذهنتان را از هرگونه فکر درباره کار خالی کنید و روی زمانی که با فرزندتان میگذرانید تمرکز کنید.
پاسخ ها