راهنمای بارداری و نوزاد🥰

راهنمای بارداری و نوزاد🥰

راهنمای بارداری😍 بچه داری 😘 کودک و نوزادی 🥰 همه چیز درباره خانواده، دوران بارداری، زنان و زایمان😎
توسط ۳۴ نفر دنبال می شود
 ۳ نفر را دنبال می کند

شخصیت برند و شخصیت زدگی

اگر بخواهیم یکی از مهم‌ترین ابزارهای اثربخشی تبلیغات را جلب توجه مخاطب بدانیم، به طور قطع می­توان یکی از نخستین عوامل تعیین‌کننده این جلب توجه را استفاده از نمادهای مختلف جنسیتی در تبلیغات دانست. تحقیقات صورت‌گرفته نشان می­دهد زمانی که نمادهای جنسیتی (فارغ از نوع آن) در یک تبلیغ به صورت مناسب جای داده شود، توجه بیشتری به آن تبلیغ جلب خواهد شد.

البته از آن‌جا که کلیشه­های جنسیتی از مهم‌ترین مباحث دهه­های اخیر در دنیای رسانه و تبلیغات بوده است، استفاده از نمادهای جنسیتی کار را سخت می­کند. کلیشه­ها در واقع تفکراتِ گاهی اشتباهی هستند که به مرور در ذهن جامعه شکل گرفته­اندو هر چه بیشتر به آن‌ها بپردازیم و در پیام­های رسانه­ای آن‌ها را تکرار کنیم، باعث تقویت و بازتولید آن‌ها خواهد شد و هیچ­گاه نمی­توانیم از دستشان خلاصی یابیم. مثلاً این‌که زن‌ها همیشه در نقش زن خانه‌دار یا مادر نشان داده می‌شوند و مردها نقش‌های اجتماعی بیرون از منزل را می‌پذیرند، نوعی کلیشه جنسیتی اشتباه است که به تثبیت باورهای غلط از نقش‌های جنسیتی دامن می‌زند.

کلیشه‌های جنسیت‌زده در تبلیغات

در مقوله جنسیت (و اگر بخواهیم سرراست­تر صحبت کنیم، در مقوله جنس زن) دو مبحث اصلی وجود دارد. یکی استفاده ابزاری از زنان در تبلیغات و دیگری کلیشه­های جنسیت­زده که زنان را در الگوهای از پیش تعیین‌شده مانند زن خانه­دار و بچه­داری و امثال آن جای می­دهد. در ایران، مورد نخست به دلیل موانع قانونی و اصول اسلامی بسیار کمتر دیده شده، هر چند به‌راحتی می­توان چندین نمونه از آن را مثال آورد (مانند استفاده از زنان هنرپیشه بدون هیچ ملاک مشخصی جز زیبایی، برای تبلیغ یک برند ساعت)، اما در عوض نمونه­های بسیاری در خصوص مبحث دوم وجود دارد که قابل بررسی هستند. به عنوان مثال، تقریباً تمامی آگهی­های مربوط به شوینده­های خانگی را زنان تبلیغ می­کنند، یا مثلاً شما هیچ‌گاه ندیده­اید که از تصویر یک زن برای تبلیغ روغن موتور استفاده شود. گویی طراحان تبلیغات، خود نیز درگیر همین کلیشه‌های ازکارافتاده هستند و باورشان نمی‌شود با شکستن این تابوهای ازمدافتاده می­توانند سرنوشت بهتری برای کالاهای مورد تبلیغ خود رقم بزنند.

البته در بسیاری موارد نیز طراحان تبلیغات سعی کرده­اند این کلیشه­ها را کمی بشکنند، اما از آن‌جا که خودشان به این موضوع باور نداشته­اند، اتفاقاً سعیشان باعث بدتر شدن ماجرا شده است. مانند تبلیغ لباس‌های ورزشی برای همه اعضای خانواده که گرچه سعی شده با پوشاندن لباس ورزشی به تن زن در خانواده، کلیشه جنسیتی زن خانه­دار را بشکند، اما همین خانم، وقتی همسر و فرزندانش در حال بازی و ورزش هستند، باز هم با لباس ورزشی بر تن، یک گوشه می­نشیند و میوه پوست می­گیرد.

بله، نکته جالب ماجرا این‌جاست که به جای مسئله جنسیت­زدگی ، در ایران موضوع جنس زن دغدغه ممیزان و مجریان تبلیغات است.

ستارگان زن در کمپین­های تبلیغاتی

تا همین چند سال پیش کمپین­های تبلیغاتی اجازه نداشتند از ستارگان شناخته‌شده ملی، فرهنگی و ورزشی در تبلیغات خود استفاده کنند. اما بعد از چند سال کش‌وقوس قانونگذاری، سرانجام در سال 1393 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قانونی تصویب کرد که بر مبنای آن، ﺣﻀﻮﺭ ﭼﻬﺮﻩﻫﺎ فقط ﺩﺭ ﺗﺒﻠﻴﻎ «ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻭ ﺗﻮﻟﻴﺪﺍﺕ داخلی » ﻣﺠﺎﺯ ﺷﺪ، ﺗﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﻇﺮﻓﻴﺖ، ﺑﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻛﻤﻚ ﻛﻨﺪ. پس از آن برندهای ایرانی ابتدا کاملاً دست به عصا و بعدها با فراغ بال به این روند پیوستند که این روال تا به امروز ادامه دارد.

بااین‌حال، هم‌چنان استفاده از زنان هنرمند یا ورزشکار در بیلبوردهای تبلیغاتی با موانع جدی مواجه می‌شود. به عنوان مثال؛ پیش از این، نوین چرم که سال‌هاست با بهرام رادان قرارداد تبلیغاتی دارد، سعی کرد در تبلیغات جدید خود از بهنوش طباطبایی نیز بهره گیرد. اما بعد از چند ماه تمام بیلبوردهای مربوط به او از سطح شهر جمع‌آوری شد و هزینه­های تبلیغاتی این کمپین برای نشان دادن تن­پوش­های زنانه این برند، نافرجام ماند. البته گویی ممیزی­های مربوط به تبلیغات، درباره حضور زنان در کنار همسران خود نگرانی خاصی ندارند، زیرا سحر ولدبیگی و همسرش، نیما فلاح، مدت‌ طولانی است که تبلیغ روغن سرخ‌کردنی می­کنند، یا یکتا ناصر به همراه همسر و فرزندش بدون مشکل در بیلبوردهای تبلیغاتی رستوران ارکیده حضور دارد.

آن‌چه تصویر نمی­شود، ولی به چشم می­آید

در تبلیغات گاهی چیزهایی که تصویر می­شوند، آن‌قدر اهمیت ندارند، بلکه آن‌چه تصویر نمی­شود، بسیار مهم‌تر و دارای پیام مناسب­تری است.

مثلاً اسنوا در کمپین جدید تبلیغاتی خود توانسته بدون استفاده کلیشه­ای و ابزاری از زنان، دغدغه همه افراد (اعم از زن و مرد) برای کارا بودن وسایل خانه را مطرح کند، بدون این‌که به کلیشه جنسیتی زن خانه­دار دامن بزند. آن‌جایی که مرد حیران و خسته با یک بار از خریدهای روزمره وارد خانه می­شود، اذهان مخاطبان بر اساس کلیشه­های قدیمی، یک زن را تصور می­کنند که به استقبال آمده تا باری از دوش او بردارد، اما نبود آن زن، خود معنای وسیعی از مقابله با جنسیت­زدگی دارد که می­تواند مخاطب را به خود بیاورد و کلیشه­ها را در نظرش ناکارآمد کند.

جنسیت­زدگی در شخصیت برند

یکی از مسائل مهم در موضوع کلیشه­های جنسیتی، تداخل میان شخصیت برند و ذهنیت جنسیت­زده است. مهم است بدانیم که شخصیت برند را ابتدا نوع و روش تبلیغات برند و در مرحله دوم برداشت عامه مردم از آن تشکیل می­دهد. بنابراین نباید با دستاویز قرار دادن شخصیت برند به کلیشه­های جنسیتی دامن بزنیم. چنان‌که برند اسنوا که تولیدکننده لوازم خانگی است، سعی کرده به جای استفاده کلیشه­ای از یک خانم در تبلیغات، آن هم در اموری مثل درست کردن قورمه سبزی یا شستن لباس با ماشین لباس‌شویی، از یک آقا بهره گیرد. اتفاقاً این استفاده خارج از کلیشه خیلی هم خوش نشسته و خط بطلانی بر همه تصورات قالبی کشیده است.

انتخاب یک مرد برای تبلیغ لوازم خانگی، قدم مثبت بزرگی در راستای مقابله با جنسیت‌زدگی در تبلیغات است که امید آن می‌رود با الگوبرداری صحیح از سوی برندها و کمپین‌های تبلیغاتی متنوع تبدیل به رویه درست و اصولی شود. البته به شرطی که دچار افراط نشود. یادمان باشد مسئله جنسیت­زدگی و کلیشه­های جنسیتی مربوط به هر دو جنس زن و مرد است و می­بایست در استفاده از نمادهای جنسیتی در تبلیغات، حد تعادل و شعور اجتماعی رعایت شود.

راهنمای بارداری و نوزاد🥰
راهنمای بارداری و نوزاد🥰 راهنمای بارداری😍 بچه داری 😘 کودک و نوزادی 🥰 همه چیز درباره خانواده، دوران بارداری، زنان و زایمان😎

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋