یکی از مراحل مهم آموزش و پرورش کودک، این است که بداند و بپذیرد که ممکن است اشتباه کند و بابت اشتباهش عذرخواهی کند. بسیار ضروری است که کودک خود را بری از اشتباه نداند و در صورت لزوم بتواند بدون استرس زیاد یا خدشهدار شدن اعتماد به نفس و عزت نفس، معذرتخواهی کند. در این میان نقش والدین با پیش گرفتن رفتاری میانه و تربیت صحیح برای آموزش پذیرش اشتباه توسط کودک بسیار مهم است.
کتابهایی که امروز معرفی میکنیم، به ما کمک میکنند رفتاری درست و فارغ از افراط و تفریط در برابر تجربهگرایی و اشتباههای فرزند خود در پیش بگیریم و بازخوردی منطبق با واقعیت به کودک ارائه دهیم.
.
بئاتریس دخترکی است که دوست ندارد هیچوقت اشتباه کند. او تمام تلاشش را میکند تا همیشه برنده هر رقابت و مسابقهای باشد و به همین علت به شکل وسواسی نظم و ترتیب دارد. او عاشق مسابقات تردستی است و آنقدر در این کار خوب است که همیشه بدون اشتباه برنده میشود. حال چه اتفاقی میفتد اگر یکبار بئاتریس اشتباهی کند و در اجرای برنامه خود دچار مشکل شود؟ استرس بسیار زیاد و تنهایی ناشی از رقابتطلبی و نپذیرفتن امکان خطا، همراهان همیشگی بئاتریس هستند. اما خوشبختانه او فرصت دارد که همه این ویژگیهای ناراحتکننده را کنترل کند و از شادی و زندگی در کنار دوستانش لذت ببرد
.
گاهی یک اشتباه باعث به وجود آمدن یک اشتباه دیگر میشود و آن وقت این زنجیره اشتباهات را باید جایی اصلاح کرد. اما چطوری؟ در این کتاب نگاه مخاطب به اشتباه تغییر میکند؛ چرا که اشتباهها، فرصتی برای جور دیگر فکر کردن و یافتن راهکارهای تازه برای حل کردن مشکلات هستند. یک نقاش در حال کشیدن چهره دختری است که متوجه میشود یکی از چشمها را بزرگتر از دیگری و گردن را درازتر از حد معمول کشیده است. بعد فکر میکند میتواند با کشیدن عینک و شالگردن، این اشتباهها را جور دیگری تبدیل به زیبایی کند و این شروع یک تفکر خلاقانه و واگرا برای حل مسائل است. مانند دیگر کتابهای انتشارات پرتقال، کیفیت تصویرسازی کتاب عالی است و تجربه بلندخوانی آن برای کودکان کوچکتر نیز بسیار لذتبخش خواهد بود
همانطور که گفتیم گاهی برای اینکه یک خطا را بیاهمیت جلوه دهیم یا ابعاد مشکل آفرین آن را انکار کنیم، آنقدر توجیه میکنیم و به دنبال ردیف کردن استدلالهای به ظاهر منطقی هستیم و خودمان را به دردسر میاندازیم؛ که کاملا یادمان میرود راه راحتتری هست که طی آن اشتباه خود را بپذیریم و عذرخواهی کنیم. گویی عذرخواهی و قبول اشتباه، آنقدر برایمان سنگین و غیرقابل قبول است که به فریب دادن خود و دیگران بیشتر تمایل داریم.
این کتاب نیز مانند دیگر کتابهای مجموعه «تجربه هنر و زندگی» با تحلیل زندگی روزمره، به نگاه و سبک اندیشیدن ما جهتی فلسفی و خردمندانه میدهد. در بخشی که کاملا ذهن را درگیر میکند چنین آمده است: « فرق بزرگی است میان آنچه فرد خطاکار به دیگران میگوید تا چیزی را که میداند حقیقت ندارد به خورد آنها بدهد؛ و آنچه به خودش میگوید تا به خودش بقبولاند که کارش درست بوده است. در حالت اول فرد خطاکار دورغ میگوید و خودش هم میداند که دارد دروغ میگوید تا آبرویش را بخرد؛ اما در حالت دوم، به خودش دروغ میگوید. به همین دلیل است که توجیه خودمان از دروغ آشکار هم پرقدرتتر و خطرناکتر است». کتاب پر از مثالهایی است که به فهم بهتر و اهمین موضوع فرار از پذیرفتن خطا و سنگینی بار عذرخواهی کمک میکند و مطالعه آن را جذابتر میکند.
پاسخ ها