به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از شیراز ، حسینیه مُشیر مربوط به دوران قاچار است که در بافت تاریخی شیراز قرار دارد و بوسیله ابوالحسن خان مشیرالملک در سال ۱۲۹۲ قمری در محله سنگ سیاه ساخته شد. این اثر ملی در سال ۱۳۰۸ با تغییر کاربری به دبیرستان سلطانی تبدیل شده است.
سرپرستی این بنا بر عهده اداره کل اوقاف و امور خیریه استان فارس است که در صورت نیاز به بازسازی و مرمت باید با مشاوره و اجازه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس این کار انجام شود.
در پی انتشار مطالب و عکسهایی درخصوص تخریب مدرسه سلطانی (حسینیه مشیر) با پیگیری موضوع متوجه شدیم این اثر تاریخی تحت تاثیر عوامل انسانی و طبیعی قرار گرفته و بخشهایی از معماری و تزئینات آن یا به سرقت رفته و یا تخریب شده است.
سیاوش آریا فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: با ورود به دبیرستان سلطانی یا حسینیه مُشیر مشاهده شد که این مدرسه از سوی سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی ، معتادان و ولگردان مورد دستبرد قرار گرفته و به شدت آسیب دیده است.
او ادامه داد: گذشت زمان و تاثیر عوامل انسانی و طبیعی و همچنین بی توجهی به نگهداری از حسینیه مشیر، موجب شده این بنا رو به نابودی برود.
پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی تصریح کرد: در بازدید میدانی از این بنا مشخص شد، اداره اوقاف و امور خیریه، این مدرسه و حسینیه را که یک نگهبان تا پارسال داشته است، هم اینک بدون نگهبان به حال خود رها کند.
سیاوش آریا تصریح کرد: در بازدید از این حسینیه محرز شد اداره اوقاف و امور خیریه بدون اجازه میراث فرهنگی اقدام به دخل و تصرف در این بنا کرده که از آن جمله نصب درِ آهنی به جای درِ چوبی بوده که این موضوع برخلاف قانون حفاظت از یادمانهای تاریخی است.
سیامک بصیری مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس نیز در گفتوگو با خبرنگار ما بیان کرد: بر اساس وظایفی که میراث فرهنگی در قبال آثار ملی و تاریخی دارد، یگان حفاظت میراث فرهنگی دائما به این آثار مراجعه و مراقبتهای لازم را از آنها انجام میدهد.
او ادامه داد: در بازدیدهای میدانی یگان حفاظت میراث فرهنگی و مراجعه به حسینیه مُشیر (دبیرستان سلطانی)، مشخص شده که این اثر ملی از سوی متولی خالی از سکنه شده است و این موضوع به میراث فرهنگی هم اعلام نشده بود.
بصیری تصریح کرد: بعد از این موضوع، میراث فرهنگی بلافاصله از متولی درخواست کرد که سریعا نسبت به حفاظت فیزیکی اقدام کند.
او با بیان اینکه همچنین برای پیگیری موضوع، در پاسگاه نیروی انتظامی تشکیل پرونده شده است، اضافه کرد: پرونده حقوقی در این مورد هنوز تشکیل نشده چراکه سارق یا سارقان هنوز دستگیر نشده اند.
مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس درخصوص اقداماتی که در حسینیه مشیر بدون اجازه میراث فرهنگی صورت گرفته است، بیان کرد: الحاقاتی در داخل بنا وجود دارد که باید به حالت اولیه برگردد.
بصیری ادامه داد: بناهایی که متولی دارند و مالک این آثار یا بخش خصوصی یا دولتی بوده و به ثبت ملی رسیده است، حفاظت فیزیکی آن در ابتدا به عهده خودشان (بخش خصوصی یا دولتی) است و اگر مشکلی داشته باشند باید نماینده دولت را که در این خصوص میراث فرهنگی است از وضعیت بنا مطلع کنند که تاکنون هیچ اقدامی در این خصوص از سوی متولی نشده است تا تمهیدات پیشگیرانهای برای حفاظت از بنا از سوی میراث فرهنگی انجام شود.
مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس افزود: سادهترین کار فیزیکی در این وضعیت وجود مالکان، نمایندههای متولی و نگهبان در خود بنا است.
او افزود: افراد سودجو تا متوجه شدند حسینیه مشیر خالی از سکنه شده قسمتهایی از بنا را به تاراج بردند.
این موضوع از اداره اوقاف و امور خیریه استان فارس پیگیری شد که یزدانی مسئول روابط عمومی این اداره با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: با توجه به انتشار مطالبی در فضای مجازی درخصوص وضعیت موقوفه حسینیه مشیر و پیگیری به حق دوستداران میراث فرهنگی مقرر شد نسبت به ارتقاء سیستم حفاظت مکان یاد شده و همچنین تأمین اعتبارات لازم با قید فوریت اقدام شود.
فرایند تکمیل حفاظت فیزیکی این مکان شامل نصب روشنایی، دوربین مدار بسته و استقرار نگهبان در حال انجام است.
نظر به تعامل و همکاری مستمر اداره کل اوقاف و امور خیریه فارس با اداره کل میراث فرهنگی استان فارس که همواره نتایج مثبت برای آثار تاریخی موقوفه به همراه داشته است، هماهنگی لازم با کارشناسان فنی میراث فرهنگی استان از قبل به عمل آمده است که ظرف چند روز آینده عملیات مرمت بخشی از حسینیه آغاز خواهد شد.
اداره کل اوقاف فارس با توجه به همکاری و تعامل مناسب با مدیریت میراث فرهنگی استان، هرگونه ارائه طریق و نظرات کارشناسی را مورد توجه قرار میدهد و قطعاً در بهبود وضعیت حسینیه مشیر ترتیب اثر خواهد داد.
حسینیه مشیر در ۲۸ فروردینماه ۱۳۵۱ شمسی با شماره ۹۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
پاسخ ها