وامهایی که قرار بود بعد از این افزایش با سهولت به دست متقاضیان جوان برسد تا بدین طریق بتوانند گرهای از مشکلات خود حل کنند حالا این روزها به یکی از معضلات برخی جوانان تبدیل شده است.
برابر بند الف تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ بانک مرکزی موظف است از محل پسانداز و جاری قرض الحسنه نظام بانکی، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به زوجهایی که تاریخ عقد آنها بعد از ۱/۱/۱۳۹۶ است و تاکنون وام ازدواج دریافت نکرده اند، با اولویت نخست پرداخت کند.
تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هریک از زوجها در سال ۱۳۹۸ سیصد میلیون (۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال با دوره بازپرداخت پنج ساله با اخذ یک ضامن معتبر و سفته است. حتی برابر این بخشنامه بانک مرکزی قرار بود بانک ها حساب یارانه پرداختی به اشخاص را به عنوان تضمین در ارائه تسهیلات ازدواج بپذیرد که متاسفانه این امر در عملِ عمده بانکها، محقق نشد.
پیشتر عبد الناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در این خصوص اظهار کرد: سال گذشته حدود یک میلیون تومان وام ازدواج داده ایم و در ۵ ماه نخست امسال ۳۸۰ هزار نفر این وام را دریافت کرده اند، همچنین ۱۲۰ هزار نفر مراحل اولیه را طی کرده اند و حدود ۸۰ هزار نفر در نوبت دریافت وام هستند.
او با بیان اینکه در خصوص وام ازدواج بزرگ نمایی میشود، گفت: چند مورد سخت گیری در این خصوص پیش میآید که یکی از علل این امر به مصوبه مجلس شورای اسلامی در این خصوص بر میگردد چرا که در قانون "ضامن معتبر"عنوان شده و ممکن است برخی ضامنها از دید برخی بانکهای عامل، معتبر نباشند.
همتی ادامه داد: اگر در قانون به این موضوع اشاره نمیشد، بانکها راحتتر میتوانستد این وامها را پرداخت کنند چرا که با وجود عنوان معتبر بانکها باید بیشتر تحقیق کنند.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از بین ۲۰ هزار شعبه بانکی چند مورد تخلف میکنند، گفت: مجددا از تمامی همکارانم در سیستم بانکی تقاضا دارم که در خصوص وام ازدواج سخت گیری نکنند. تقریبا ماهیانه به ۱۰۰ هزار نفر وام داده ایم و انتظار میرود برخی تخلفات این چنینی سبب نشود که تمام زحمات سیستم بانکی را زیر سئوال ببریم.
برای بررسی بیشتر این موضوع در قالب وام گیرنده راهی شعب برخی بانکهای عامل شدیم. متصدی یکی از بانکهای دولتی در گفت و گو با خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی اخبار ، تصریح کرد: وام ازدواج را تنها با دو ضامن اعطا میکنم چرا که رقم پرداختی ما حدود ۳۰ میلیون تومان بوده و رقمهای این چنینی نیازمند دو ضامن معتبر است.
یکی دیگر از متصدیان بانکهای دولتی در پاسخ به این سوال که آیا یارانه را به عنوان پشتوانه برای دریافت وام ازدواج قبول میکنید؟ گفت: یارانه نمیتواند به عنوان پشتوانهای برای پرداخت تسهیلات ازدواج باشد چرا که یارانه شما حدود ۵۰ هزار تومان بوده درحالی که بازپرداخت اقساط حدود ۵۵۰ هزار تومان است.
یکی دیگر از متصدیان شعب یکی از بانکهای عامل ضمن رد دریافت یک ضامن برای پرداخت این وام ۳۰ میلیون تومانی گفت: دریافت این وام تنها با داشتن دو ضامن انجام میشود و در صورتی که ضامن شما در این شعبه حساب نداشته باشد، به عنوان ضامن قبول نمیشود و نمیتوان بدین گونه وام را پرداخت کرد.
داشتن یک ضامن کاسب، از دیگر مشکلاتی است که به طور قطع جوانان در امسال با آن مواجه هستند؛ موضوعی که ما هم به عنوان یک متقاضی از بانکها جویا شده، اما در نهایت با این پاسخ مواجه شدیم: کاسب جواز کسب داشته و برای خود محترم است، اما حقوق ثابتی از هیچ جای مشخصی دریافت نمیکند.
او ادامه داد: در قانون به داشتن یک ضامن معتبر اشاره شده بنابراین ما باید اعلام کنیم که آیا این ضامن معتبر است یا خیر؟ بنابر این با توجه به این موضوع، ما ضامن کاسب را قبول نخواهیم کرد و صرفا با داشتن یک ضامن کارمند رسمی وام را اعطا خواهیم کرد.
او ضمن انتقاد از معوقات برخی وام گیرندهها بیان کرد: اکنون برخی پروندههای موجود شعبه ما حاکی از عدم بازپرداخت اقساط وام ازدواج برخی زوجین است به همین منظور در خصوص دریافت ضامن، باید دقت لازم داشته باشیم.
یکی از متقاضیان این وام هم در گفت و گو با خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی اخبار ، گفت: از من و همسرم دو ضامن درخواست کرده بودند و یافتن دو ضامن معتبر بانک که عمدتا رسمی هم باید باشند، حدود ۵ ماه طول کشید سپس اقدام به دریافت وام کردیم.
سخت گیری شعب برخی بانکهای عامل در حالی صورت میگیرد که در سال گذشته معوقات بانکی دو نفر به یکی از شعب بانک سرمایه حدود ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است؛ وامهای کلانی که با وثایقی از جمله سفته اخذ شده بود.
مسلما انتظار مردم به ویژه جوانان سهولت در پرداخت این وام ۳۰ میلیون تومانی ست؛ وامی که میتواند بخشی از مشکلات آنها را درابتدای زندگی حل کند.
در پیگیری خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی اخبار ، از کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مشخص شد این شورا معتقد است؛ علی رغم رغبت جامعه جوان به تشکیل خانواده، وجود برخی مشکلات اقتصادی را شاهد هستیم.
آن ها با بیان اینکه جوانان در آغاز زندگی برای تهیه برخی کالاها و ملزومات خود نیازمند دریافت وام هستند، می گویند: این وظیفه تمامی ارگان هاست که در این زمینه آستین خود را بالا زده و سادهترین روشها برای تشکیل زندگی آنها را فراهم کنند. انتظار میرود بانکهای عامل طرح اعطای وام ازدواج را درست مطابق با آنچه که در قانون آمده، عمل کنند و از سخت گیری در این زمینه پرهیز کرده و با یک ضامن کارمند یا کاسب، به جوانان وام ازدواج را پرداخت کنند.
عمده این سخت گیری مربوط به نگرانی بانکها برای بازپرداخت این وام هاست درصورتی که اکثر صدمات زیادی که تاکنون از قبًل این معوقات به بانکها وارد شده، مربوط به وامهای کلان بوده است.
معوقات زیاد برخی بانکها درسالهای اخیر سبب شده تا آنها در خصوص تسهیلات اعطایی به مردم نهایت سخت گیری را اعمال کنند بنابراین انتظار میرود برای تسهیل در امر ازدواج، بانکها با دست بازتری این وامهای کوچک را به جوانان اعطا کنند.
در قانون به تعداد ضامنها اشاره کرده ایم و برخی بانکها با توجه به آیین نامههای بانک مرکزی یکسری سخت گیریهایی را اعمال میکنند و توصیه ما این است که همواره به جوانان اعتماد کنند.
بخشی از پولهای مردم در قالب امانت در اختیار بانک هاست بنابراین از طرفی بانک هم باید به یک تضمین خاطری برسد که هر گاه سپرده گذاران مبالغ خود را خواستند، آنها را پرداخت کند، اما انتظار میرود سهولت بیشتری در پرداخت این وام ۳۰ میلیون تومانی صورت گیرد.
انتظار میرود سخت گیری بانکها در خصوص تایید ضامنهای وام گیرندگان ازدواج هر چه سریعتر رفع شود و جوانان بتوانند راحتتر این مبلغ را دریافت کنند البته نباید این نکته را فراموش کرد که بعد از ثبت نام برای دریافت این وام و تایید ضامن ، وام گیرندگان ظرف کمتر از ۱۰ روز میتوانند وام خود را دریافت کنند و این از جمله اقدامات مثبت بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور به شمار میرود.
در کلام آخر باید یادآور شد که این وامها اگر چه نتوانسته در شرایط اقتصادی فعلی، زندگی جوانان را متحول کند، اما همین ارقام میتواند در بخشهایی که جوانان مشکل دارند تا اندازهای کمک خرج باشد تا جوانان در اوایل زندگی خود با سختی مواجه نشوند بنابراین انتظار عمده مردم نیاوردن بهانههای واهی بانکهای عامل در خصوص ضامن و اعطای این وام به راحتترین شکل ممکن است.
گزارش از زهرا ابهری
پاسخ ها