مواد لازم
شیر پرچرب: ۱ لیوان دستهدار فرانسوی
آرد نانوایی (ترجیحا آرد نان سنگک): آرد سفید یا آرد قنادی یک لیوان فرانسوی
شکر: ۲/۱ لیوان تا یک لیوان ( با همان لیوانی که شیر را پیمانه میکنید، شکر را هم پیمانه کنید)
روغن مایع یا روغن حیوانی: ۲/۳ لیوان
کره: ۵۰ گرم
گلاب ۱/۴ لیوان (بستگی به ذائقه شما دارد)
پودر هل: ۱ قاشق چایخوری ( به جای پودر هل میتوانید از عرق هل استفاده کنید)
زعفران دم کرده غلیظ: به میزان دلخواه
طرز تهیه
ابتدا آرد را روی شعله خیلی ملایم و به آرامی تفت میدهیم. هنگام تفت دادن آرد مرتب آن را به هم بزنید تا یکنواخت تفت داده شود و بوی خامی آن هم گرفته شود. دقت کنید که تمام ذرات آرد یکنواخت تفت بخورد و نسوزد. بعد ازاینکه رنگ سفید آرد به رنگ کرم تبدیل شد شعله را خاموش کنید (رنگ آرد نباید خیلی تغییر کند چون طعم تلخی به خودش میگیرد) مدت زمان لازم برای تفت دادن آرد روی شعله خیلی ملایم، طولانی است و ممکن است حتی نیم ساعت یا بیشتر هم طول بکشید، پس باید در این مرحله صبور باشید. در مرحله بعد آردهای تفت داده شده را با الک صاف میکنیم تا در هنگام پختن حلوا گوله نشود و حلوایی یکدست داشته باشیم.
بعد از الک کردن آردها روغن را اضافه میکنیم. توجه داشته باشید که اگر از روغن مایع استفاده میکنید کره را هم به آردها اضافه کنید، در غیر اینصورت اگر از روغن حیوانی برای طبخ حلوا استفاده میکنید، کره را حذف کنید. بعد از اضافه کردن روغن باز هم آردها را کمی با روغن تفت دهید و سپس زیر شعله را خاموش کنید.
بعد از الک کردن آردها روغن را اضافه میکنیم.
برای درست کردن شربت یا همان ترکیب شیر و شکر ، ابتدا دو لیوان شیر را مدتی روی شعله ملایم گرم کنید. بعد از گرم شدن شیر، یک لیوان یا نصف لیوان شکر( اگر حلوای کم شیرین میپسندید) به شیر اضافه کنید و آنقدر هم بزنید تا شیر و شکر با هم مخلوط شوند.
ترکیب شیر و شکر
در مرحله بعد یک قاشق چایخوری پودر هل یا کمی عرق هل،یک یا نصف لیوان گلاب و زعفران به مقدار دلخواه را به این شربت اضافه کنید. بعد از اینکه شربت خنک شد آن را به ترکیب آرد و روغن تفت داده شده اضافه کنید و آنقدر هم بزنید تا حلوا از کف ظرف بلند شده و صاف و یکدست شود. اگر حلوا سفت شده بود کمی روغن مایع به آن اضافه کنید تا لطیفتر شود.
حلوا شیری را در ظرف دلخواهتان بکشید و با خلال پسته و بادام تزیین کنید.
نکات طلایی پخت حلوا شیری زعفرانی مجلسی
میتوانید آرد را قبل از تفت دادن و به صورت خام الک کنید.
برخی ترجیح میدهند از شیرنارگیل به جای شیر معمولی استفاده کنند که موردی ندارد و طعمی نارگیلی به حلوا شیری میدهد. برخی هم برای طرز تهیه حلوا شیری از شیر خشک استفاده میکنند. اما بهتر است برای تهیه حلوا شیری از شیرخشک کودک استفاده نکنید زیرا طعم مطلوبی به حلوا شیری نمیدهد.
هر چه بیشتر آرد را تفت دهید رنگ حلوا تیرهتر میشود.
ارزش غذایی حلوا شیری زعفرانی مجلسی
شیر: اصلیترین ماده در تهیه حلوا شیری «شیر» است. از شیر به عنوان کاملترین ماده غذایی و مهمترین منبع فسفر و کلسیم برای بدن است. از سوی دیگر قند شیر که «لاکتوز» نام دارد به اندازه یک سوم نیشکر، شیرینی دارد. لاکتوز از جمله قندهایی است که سبب چاقی نمیشوند و به دلیل دیرهضم بودن برای مبتلایان به دیابت هم ضرر ندارد. از سوی دیگر چربی موجود در شیر از جمله چربیهای زودهضم است که نقش عمدهای در تولید انرژی لازم برای بدن دارند. چربی شیر به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب ضروری از جمله چربیهای مفید به خصوص برای رشد و نمو کودکان است.
بد نیست بدانید شیر منبعی غنی از ویتامینهای مختلف است. در شیر ۱۲ ویتامین محلول در آب و ۴ نوع ویتامین محلول در چربی وجود دارد که این میزان ویتامین محلول در چربی در شیرهای کمچرب کمتر یافت میشود. اصلیترین ویتامینهای موجود در شیر عبارتند از ویتامینهای گروه B، ویتامین A و ویتامین D.
زعفران: یکی از دلایل طعم لذیذ حلوا شیری وجود ادویه «زعفران» در ترکیب آن است. زعفران به عنوان یکی از گرانقیمتترین مواد خوراکی دنیا جدا از عطر و رنگی که به غذا میبخشد، دارای خواص بینظیری از نظر ارزش غذایی است.
از جمله خواص زعفران که در دنیا به «طلای سرخ» شهرت دارد، کمک به بهبود عملکرد دستگاه تنفسی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش درد و التهاب، بهبود الگوی خواب، کاهش خونریزی، افزایش سلامت قلب، افزایش جریان خون، جلوگیری از دیابت، افزایش استحکام استخوان و بهبود عملکرد دستگاه ایمنی است. علاوه بر این «زعفران»، خواص شگفتانگیزی در پیشگیری از انواع سرطان به دلیل دارا بودن تعداد زیادی آنتیاکسیدان و نیز کاهش احتمال ابتلا به افسردگی و اضطراب دارد.
منبع: مجله افق کوروش
پاسخ ها