به گزارش خبرنگار گروه استان های اخبار از شیراز ، کرونا و خانه نشینی فرصت بهره از قدم زدن در کوچه و باغهای شیراز و لذت بردن از عطر بهارنارنجها را گرفت. اما مگر میتوان پنجره را برای استشمام عطر بهارنارنجها باز نکرد؟ مگر میتوان در میان کوله اندوه به این حال و هوای دلنشین بهار بی تفاوت بود؟ مگر میتوان در بهار شاعرانه شیراز از ادیب بلندآوازه اش همراه با هوای عطر آگین بهار نارنجها یاد نکرد؟ اردیبهشت ایران با یادروز بزرگداشت سعدی شیرین سخن آغاز میشود. او کسی است که نامش در تقویم روز نخست اردیبهشت را زینت داده است و سخنش با مفهوم زندگی مردمان این کره خاکی گره خورده است.
«بنی آدم اعضای یکدیگرند» را سعدی گفت و جهانیان آن تکرار میکنند.
هرگاه ضرورت همدلی و توجه به همنوع پیش آید نامی از سعدی شیرین سخن هم آورده میشود.
به ویژه این ابیات سعدی
بنی آدم اعضای یکدیگرند* که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار* دیگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی * نشاید که نامت نهند آدمی
نقل هر محفلی برای دعوت به همدلی است.
پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا با استناد به شعر سعدی «بنی آدم اعضای یکدیگرند» گفت: قدرت ما جایی است که روی کمک یکدیگر حساب کنیم.
او که خواهان اتحاد جامعه اسپانیا در مقابل ویروس کرونا شد تاکید کرد که بر طبق این شعر به راستی اگر درد دیگران بر روی شما اثر نگذارد، سزاوار نیستید که خود را انسان بنامید. کل بشریت امروز یک بدن واحد است که از سوی این بیماری مورد تهدید قرار گرفته است.
ذبیح الله صفا در جلد دوم تاریخ ادبیات ایران شاخصهای آثار سعدی را چنین معرفی میکند.
سعدی زبان فصیح و بیان معجزه آسای خود را تنها وقف بیان احساسات عاشقانه نکرد بلکه بیشتر آن در بیشتر در خدمت سعادت آدمی بکار گرفت، او شاعری جهان دیده و سرد و گرم چشیده بود، سخن گرم و دلپذیر خود را همراه با حکایات زیبا بیان میکرد.
وردن وعظ، حکمت، شوخ طبعی و در نهایت کلام سحرانگیز او را به یکی از سرآمدان شاعران و نویسندگان ایران و بلکه جهان کرد.
محمودی عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های اخبار از شیراز ، با بیان این مطلب که ادیب فرزانه ای چون سعدی به یک زمان و مکان تعلق ندارد، گفت: سعدی شخصیتی تک بعدی نیست و ما میتوانیم این ویژگی را به وضوح دربوستان، گلستان و غزلیاتش ببینیم، که شیخ اجل در هر کدام شخصیت ویژهای دارد.
استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز اظهار کرد: ماندگاری آثار سعدی دستاورد قریحه ذاتی هنرمند او و اندیشه و جان بینی والایش همین طور تجربه حاصل از سفرهای او است.
محمودی افزود: کلام سعدی با جهان بینی ارزشمندش نوشدارویی است که در هر دورهای التیام بخش آلام بشر بوده است، خدمت به خلق را میتوان یکی از محورهای مهم آثار سعدی برشمرد او کسی که نه تنها از عشق غم یار گفته بلکه همنوعان خود را هم به این امر ارزشمند تشویق کرده است. در این روزهای سختی که سپری میکنیم پیامهای ارزشمند سعدی راوی خوبی برای دعوت به همدلی و راهکاری برای گذر از شرایط سخت است.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز گفت: سعدی با آوردن داستان و گاه با عبارتی کوتاه مردم را تشویق میکند به جامعه و همنوعان خود خدمت کنند.
او در حکایتی شرایط سخت خشکسالی را توصیف میکند
قضا را درآمد یکی خشک سال***که شد بدر سیمای مردم هلال
در این شرایط او همدلی اغنیا با فقرا را شرط گذر از این بحران میداند
چو بیند کسی زهر در کام خلق***کیش بگذرد آب نوشین به حلق
خنک آنکه آسایش مرد وزن ***گزیند بر آسایش خویشتن
در حکایت دیگری از قحط سالی میگوید:
چنان قحط سالی شد اندر دمشق***که یاران فراموش کردند عشق
چنان آسمان بر زمین شد بخیل ***که لبتر نکردند زرع و نخیل
بخوشید سرچشمههای قدیم***نماند آب، جز آب چشم یتیم
در این شرایط هم او بر ضرورت همدلی تاکید دارد، وقتی فردی علت ناراحتی دوست غنی خود را میپرسد
بدو گفتم:ای یار پاکیزه خوی***چه درماندگی پیشت آمد؟ بگوی
دوستش همدلی را نشان از خردمندی میداند
من از بینوایی نیم روی زرد***غم بینوایان رخم زرد کرد
نخواهد که بیند خردمند، ریش***نه بر عضو مردم، نه بر عضو خویش
در حکایت دیگری آتش سوزی بحران به و جود آورده است و در این احوال هم همدلی را شر ط انسانیت میشمارد
شبی دود خلق آتشی برفروخت***شنیدم که بغداد نیمی بسوخت
یکی شکر گفت اندران خاک و دود***که دکان ما را گزندی نبود
جهاندیدهای گفتشای بوالهوس***تو را خود غم خویشتن بود و بس؟
پسندی که شهری بسوزد به نار***اگر چه سرایت بود بر کنار؟
از نظر سعدی عبادت بجز خدمت خلق نیست کسی که درد جامعه را ندارد انسان نیست
به اخسان آسوده کردن دلی***به از الف رکعت به هر منزلی
سعدی برآمده از دل جامعهای است که همدلی با تار و پود هستی اش گره خورده و خبرهای این روزها گواه از این مطلب است.
به گزارش گروه استان های اخبار از شیراز ، رامجردی مدیرعامل مجمع خیرین تأمین سلامت فارس هم اظهار کرد: با اهدای مبلغ ۱۷ میلیارد ریال به همت خیرین استان فارس شمار دستگاههای تنفس مصنوعی اهدایی به ۱۰ دستگاه رسید.
او ادامه داد: پیشتر از این هم خیرین با تهیه ملزومات محافظتی سهم مهمی در خدمات بیمارستانها در مقابله با کرونا داشته اند.
در اطرافمان هم میتوانیم این همدلی را در اقشار مختلف اجتماع ببینیم، کسی اجاره خانه اش را میبخشد و دیگری بخشی از حقوقش را میدهد.
چند روز پیش زمانی که با یکی از دوستانم تماس گرفتم تا جویای احوالش شوم مطلع شدم او نگران خواهرش است که به عنوان پرستار به بیماران کرونایی خدمت میکندو برخلاف اصرار خانواده مصمم به فعالیتش ادامه میدهد.
در نانوایی هم پیرمردی را دیدم که وقتی که وقتی نانوا احوالش را پرسید،گفت: نگران دخترش است، با وجود نگرانی با غرور و افتخار از فرزندی میگفت که به عنوان پزشک این روزهابا تار و پود از مردمان سرزمینش دفاع میکند و با این کار بزرگواریش را نشان میدهد و امیدوار است دعای خیر مردم حافظ او باشد.
بعد از بیرون رفتن پیرمرد نانوا که گویی به خوبی پیرمرد را میشناخت برای تکمیل صحبت هایش و معرفی بیشتر پیرمرد گفت: تنها یک دختر دارد و همه هستی اش را برای پزشک شدن گذاشته است.
به راستی همان طور که سعدی گفت: برای نزهت ناظران و فسحت حاضران کتاب گلستان توانم تصنیف کردن که باد خزان را بر ورق او دست تطاول نباشد و گردش زمان عیش ربیعش را به طیش خریف مبدل نکند.
نه تنها گلستانش ماندگار شد بلکه دیگر آثارش هم ماندگار شدند. تا جهان بینی والای او به عنوان نمادی ارزشمند برای فرهنگ ایرانی از ابعاد مختلف باشد.
پاسخ ها