به گزارش گروه وبگردی اخبار ، برای پایین آوردن تب کودکان و بزرگسالان چه باید کرد؟ تب بالا در صورت کنترل نشدن در برخی موارد سبب تشنج به خصوص در کودکان میشود و لازم است که حتما پایین آورده و کنترل شود. در برخی موارد هم پایین آوردن تب کودک و نوزاد بعد از واکسن زدن یک مسئله ضروری است. در این مقاله از سایت Health line در مجله کوروش به شما میگوییم که برای پایین آوردن تب کودکان و بزرگسالان چه باید کرد.
اگر خودتان تب دارید یا فردی در منزل دچار تب شد از این روشها برای پایین آوردن فوری تب کودکان و بزرگسالان استفاده کنید:
۱-دمای بدن را با تب سنج اندازه بگیرید. اگر دمای بدن شما ۳۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر باشد شما تب دارد.
۲-در رختخواب بمانید و بدون هیچ فعالیتی استراحت کنید.
۳-آب و مایعات طبیعی بنوشید. آب، چای سرد و آبمیوه طبیعی برای جبران آب از دست رفته از طریق عرق کردن در جریان تب. اگر قورت دادن مایعات برای شما دشوار است تکههای یخ را بمکید.
۴-یکی از راههای پایین آوردن بزرگسال استفاده از داروهای بدون نسخه تا زمان دسترسی به پزشک است؛ استامینوفن و ایبوپروفن. یادتان باشد حتما دوز مناسب را استفاده کنید. بروشور دارو را بخوانید تا با توجه به سن و وزن بزرگسال دوز مناسب دارو را به او بدهید. در کنار استامینوفن و ایبوپروفن از سایر داروهای پایین آورنده تب استفاده نکنید، چون باعث تداخل دارویی میشود. برای پایین آوردن تب کودک یک ساله، دو ساله و سه ساله یا بیشتر و البته تب نوزاد از داروهای حتی بدون نسخه بدون مشورت پزشک استفاده نکنید. دادن آسپرین به کودک و نوزاد بدون نسخه پزشک ممنوع است. مصرف ایبوپروفن برای نوزادان زیر ۶ ماه ممنوع است.
۵-بدن کودک و بزرگسال تبدار را خنک نگه دارید. لایههای اضافی لباس و پتو را کنار بگذارید مگر اینکه همراه با تب، لرز هم داشته باشید.
۶-کودک و نوزاد تبدار را پاشویه کنید. این روشی است که در طب سنتی هم بسیار توصیه میشود و واقعا در پایین آوردن تب موثر است. از کمپرس سرد روی پیشانی و دست و پا استفاده کنید. در صورت تب بالا از حمام آب سرد برای کودک و بزرگسال استفاده کنید. استفاده از الکل یا ماساژ بدن با الکل برای پایین آوردن تب و خاصیت خنک کنندگی آن اصلا توصیه نمیشود و حتی میتواند برای سلامت بدن خطرناک باشد.
۷-فارغ از اینکه دمای بدن شما ۳۸ درجه است یا بیشتر، اگر نگران وضعیت سلامتی خود هستید و تبتان پایین نمیآید حتما به پزشک مراجعه کنید. البته تا زمان رفتن به مطب پزشک همین راهکارهای خانگی را حتما امتحان کنید. در گدشته و در طب سنتی از پیاز و سیب زمینی برای پایین آوردن تب استفاده میکردند که پیشینه علمی ندارند. مواد غذایی برای اثر کردن در بدن باید به صورت خوراکی مصرف شوند نه موضعی.
یک فرد بالغ سالم با تب جزئی ممکن است احساس کند که با یک کامیون بزرگ برخورد کرده است این در حالی است که یک کودک با تب بالا گاهی احساس ناراحتی هم نمیکند و کوفتگی بدن ندارد. عکس هر دو سناریو هم برای هر دو گروه سنی میتواند رخ دهد.
انواع تب به دلایل مختلف با اندازه و درجه یکسان نیستند و علائم آنها نیز مشخصا یکسان نیست. سطح تب و علائم کلی بدن شما میتواند در تصمیمگیری در مورد نحوه درمان تب به شما کمک کند.
*احساس ضعف یا سرگیجه
*از دست دادن اشتها
*سردرد
*دردهای عضلانی
*تعریق
*لرز
*حالت تهوع
*استفراغ
*کهیر، خارش و قرمزی پوست
اگر کهیر، خارش و قرمزی پوست همراه با تب باشد باید حتما با پزشک خود مشورت کنید. مهم است که پزشک علت اصلی کهیر آن را مشخص کند. علائم دیگر مانند تهوع یا استفراغ ممکن است با توجه به مراقبتهای پزشکی در نظر گرفته شده سریعتر برطرف شود.
اگر درجه تب کودک و بزرگسال بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد است حتما و فورا باید به پزشک مراجعه کنید. این مسئله به ویژه در صورتی که دچار سرگیجه، یا گرفتگی و نشانههای تشنج هستید بسیار اورژانسی است.
بدن بیشتر افراد دمای پایه ۹۸.۶ درجه فارنهایت (۳۷ درجه سانتیگراد) را دارد، اگرچه این دما در برخی از افراد هم کمی بالاتر یا پایینتر است. نوسانات روزانه دما نیز طبیعی است.
انواع مختلف تبسنج هم میتواند نتایج متفاوتی به همراه داشته باشد. اگر یک دماسنج شریانی دهان، رکتال، گوش یا تمپور (پیشانی) ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) یا بالاتر ثبت کند، باید بدانید که تب دارید.
اگر از تبسنج زیر بغل استفاده کنید، دمای خواندن در حدود ۱ درجه فارنهایت یا ۱ درجه سانتیگراد کمتر خواهد بود، بنابراین هر دمایی بالاتر از ۹۹.۴ درجه فارنهایت (۳۷ درجه سانتیگراد) نشان دهنده تب است.
بسیاری از پرشکان متخصص اطفال و کودکان استفاده از تب سنجهای رکتوم را برای کودکان زیر ۲ سال و نوزادان توصیه میکنند. با پزشک خود در مورد نوع تب سنجی که استفاده میکنید صحبت کنید. همچنین باید حتماً به پزشک بگویید که از چه نوع تب سنجی برای ضبط دمای بدن فرزندتان استفاده کردهاید.
اینکه چگونه و چه زمانی باید تب را درمان کرد، عموماً به سن شما بستگی دارد. در صورت عدم درمان، تب میتواند منجر به عوارض جدی در کودکان خردسال، افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی بدن ضعیف شود.
نوزادان تا ۳ ماهگی اگر تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر دارند باید توسط پزشک معاینه شوند. حتی اگر نوزاد همراه با تب هیچ علامت ظاهری دیگر از بیماری ندارد هم باید حتما توسط پزشک معاینه شود.
نوزادان ۳ تا ۶ ماهه ممکن است نیازی به درمان با دارو برای تب تا ۳۸.۹ درجه سانتیگراد نداشته باشند. اما به هر حال اگر کودک شما علائم دیگری از بیماری دارد یا درجه تبش از ۳۸.۹ درجه سانتیگراد بیشتر است حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
کودکان از سن ۶ ماه تا ۲ سال که دمای بدن آنها در دمای بالاتر ۳۸.۹ درجه سانتیگراد است باید تحت نظر پزشک داروی تببر مصرف کنند. اگر تب بیشتر از یک روز ادامه پیدا کرد یا دمای بدن بالاتر رفت و با دارو هم پایین نیامد حتما باید به پزشک اطلاع دهید.
کودکان سن ۲ تا ۱۷ سال عموما برای پایین آوردن تب تا ۳۸.۹ درجه سانتیگراد نیازی به دارو ندارند و با پاشویه کردن، دوش آب ولرم و کمپرس سرد این دما قابل کنترل است. در صورت بروز علائمی مانند تحریک پذیری یا دردهای عضلانی دارو میتواند موثر باشد.
اگر در این گروههای سنی تب بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد) باشد، ممکن است پزشک از دارو برای کاهش آن استفاده کند. اگر فرزندتان بد حال است یا اگر تبش بیش از سه روز ادامه داشته باشد، باید دوباره با پزشک خود مشورت کنید.
بزرگسالان ۱۸ سال و بالاتر با سیستم ایمنی سالم به طور معمول نیازی به دارو برای تب زیر ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد) ندارند. تب بالاتر از این درجه ممکن است با داروهای بدون نسخه استامینوفن و ایبوپروفن کاهش یابد. اگر تب شما بالاتر از ۱۰۳ درجه فارنهایت (۳۹.۴ درجه سانتیگراد) باشد یا به درمان پاسخ ندهد، تماس با پزشک ضروری است. بزرگسالان مبتلا به تب و علائم دیگر مانند سفت شدن گردن، درد شدید در هر نقطه از بدن یا تنگی نفس باید به دنبال فوریتهای پزشکی باشند.
تب در بزرگسالان بالای ۶۵ سال به طور خودکار نیازی به درمان خاصی ندارد، اگرچه شما باید مراقب علائمی مانند تنگی نفس یا سرگیجه باشید. اگر این علائم را دارید باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
اگر تب شما بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد) است یا در طی دو روز پایین نیامده باید با پزشک خود مشورت کنید. شما میتوانید داروهای OTC (بدون نسخه) مثل استامینوفن و ایبوپروفن را امتحان کنید، اما باید مطمئن باشید که آها با سایر داروهایی که مصرف میکنید تداخل نداشته باشند
منبع:کوروش
پاسخ ها